TÉMA

Letecký průmysl

Vědci ze Zlína vyvíjejí lehčí a levnější materiál k výrobě bezpečnostních senzorů letadel

Vědci z Centra polymerních systémů (CPS) Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně vyvíjejí polymerní materiály, které budou sloužit k výrobě bezpečnostních senzorů užívaných v leteckém průmyslu. Na rozdíl od senzorů z keramiky, které se v letadlech běžně používají, budou lehčí a cenově dostupnější.
20. 11. 2023|

Výrobce letadel z Kunovic kupuje od Rusů skupina Omnipol, českého vlastníka bude mít firma po 14 letech

Kunovického výrobce civilních dopravních letounů Aircraft Industries kupuje od ruského majitele skupina Omnipol. Českého vlastníka bude mít někdejší Let Kunovice po čtrnácti letech. Omnipol to oznámil ve středu. Cenu firmy neuvedly. Kunovický podnik zaměstnává téměř tisíc lidí. Vyrábí civilní letouny L 410 a L410 NG.
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 11:24|

Český podíl na dobývání vesmíru roste, zapojilo se do něj už přes 60 firem

Český podíl na vesmírných programech v rámci Evropy postupně roste, když Česko za posledních deset let do programů Evropské vesmírné agentury (ESA) téměř sedminásobně navýšilo investice na současných zhruba 1,24 miliardy korun. Zvýšil se i počet zapojených firem, které se podílely na 350 projektech. Oznámili to zástupci tuzemských firem kosmického průmyslu a Svazu průmyslu a dopravy ČR.
6. 8. 2020|
Obchodní války

Trest za subvencování Airbusu. USA uvalí cla na letadla a další zboží z Evropy

Světová obchodní organizace (WTO) kvůli nezákonnému subvencování evropského výrobce letadel Airbus povolila Spojeným státům uvalit cla na zboží z Evropské unie, jehož roční dovoz do USA dosahuje 7,5 miliardy dolarů (zhruba 177 miliard korun). USA již uvedly - podle pracovníků Úřadu amerického obchodního zmocněnce (USTR) - že v reakci na verdikt WTO zavedou 18. října odvetná cla 10 procent na evropská letadla a 25 procent na zemědělské a průmyslové zboží.
2. 10. 2019Aktualizováno2. 10. 2019, 22:20|