TÉMA

Josef Vlček

Všechno je špatně, zpátky na stromy! Publikace se ptá, co zbylo z osmdesátkového punku a hardcoru

Jsou texty punkových a hardcorových kapel z osmdesátých let aktuální i dnes? K takovému zamyšlení chce čtenáře přivést kniha Všechno je špatně, zpátky na stromy! Kritik a publicista Radim Kopáč v publikaci nahlíží český punk a hardcore v letech 1979 až 1989.
31. 1. 2023|

Whitney Houston chce tančit. V novém filmu při cestě na vrchol ale hlavně driluje zpěv

Do českých kin vstupuje snímek Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody. Sleduje cestu mladé gospelové sboristky k jedné z nejprodávanějších a nejoceňovanějších umělkyň všech dob. Scénář napsal Anthony McCarten, podepsaný mimo jiné pod snímkem Bohemian Rhapsody o kapele Queen. Whitney Houston ztvárnila britská herečka Naomi Ackie.
22. 12. 2022|

Světový bigbeat a český humor. Po 50 letech se vrací album Pták Rosomák kapely Olympic

Padesát let od vydání se vrací Pták Rosomák skupiny Olympic. Album vychází v původním obalu se zrekonstruovaným zvukem a s originální vystřihovánkou od bývalého člena kapely, malíře Jana Antonína Pacáka. Deska vznikala v etapě přechodného kulturního uvolnění. Je ovlivněná érou Beatles a psychedelickou estetikou.
17. 10. 2019|

Karel Gott symbolizuje proměnu populární hudby od šedesátých let do dneška, říká Josef Vlček

Česko, ale i další země se ohlížejí za hudební kariérou zpěváka Karla Gotta, který v úterý zemřel. Pro mnohé znamenal symbol doby, přinejmenším však byl symbolem populární hudby druhé poloviny dvacátého století. „I v posledních letech se přichyloval k novým kapelám a hledal mezi nimi nějakou inspiraci,“ připomíná hudební publicista Josef Vlček, který byl hostem pořadu Události v kultuře.
3. 10. 2019|