TÉMA

Certifikace

V Evropě se tvoří černý trh s olejem, zatímco na Ukrajině se slunečnicová semínka hromadí ve skladech

Válka dopadla i na ukrajinský vývoz. Těžké časy prožívají například pěstitelé slunečnic. Země patří mezi vůbec největší exportéry oleje, který se z nich lisuje. Kvůli zavřeným přístavům ho ale prakticky není možné dostat za hranice a některé evropské státy už pociťují nedostatek. Například v Nizozemsku se proto dostává na černý trh.
2. 5. 2022|

Ruská invaze začala, prohlásil Biden. Moskva uznala nezávislost celé Doněcké a Luhanské oblasti

Kroky šéfa Kremlu Vladimira Putina představují začátek ruské invaze na Ukrajinu, prohlásil americký prezident Joe Biden. Putin uvedl, že Rusko uznalo nezávislost okupovaných regionů v Donbasu v hranicích stanovených „ústavami“ těchto „republik“, což odpovídá celé Doněcké a Luhanské oblasti. Většinu tohoto území ovšem nyní kontroluje Kyjev. Německý kancléř Olaf Scholz oznámil, že Berlín zastavil certifikaci plynovodu Nord Stream 2. Sankce oznámily EU, USA i Velká Británie.
22. 2. 2022Aktualizováno23. 2. 2022, 01:40|

ERÚ navrhuje navýšení základního jmění dodavatelů energií i povinné pojištění

Energetický regulační úřad (ERÚ) navrhuje navýšení základního jmění společností, které dodávají energie, ale i jejich povinné pojištění. Pojistné plnění by například po předem stanovenou dobu pokrylo spotřebiteli rozdíl mezi cenami v záchranném režimu dodavatele poslední instance (DPI) a cenami původního dodavatele.
8. 2. 2022|

Léčbu diabetu výrazně usnadnily pumpy a senzory. Budoucností by mohl být „smart inzulin“

Letos je tomu už sto let, co byl objeven inzulin – hormon, který produkují Langerhansovy ostrůvky v pankreatu (slinivce břišní). Objev kanadského chirurga Fredericka Bantinga tak přinesl zatím jedinou účinnou léčbu cukrovky I. typu. Ta se do dnešní doby příliš nezměnila, jiný je však způsob aplikace inzulinu a hlavně měření hladiny cukru v krvi, které je nezbytné pro správnou kompenzaci diabetika. Průlomový byl nástup moderních technologií.
26. 2. 2021|

Brexit změní ceny roamingu i doklady nutné pro cestování. Nová pravidla postihnou i Čechy

S odchodem Spojeného království z Evropské unie lze očekávat několik změn, jako je zdražení roamingu, vyšší ceny zásilek nebo konec cestování na občanský průkaz do i z ostrovního státu. Kvůli obchodním a úředním bariérám rovněž firmám vzniknou náklady navíc, a ty mohou dopadnout i na koncové zákazníky. K pracovním a studijním pobytům delším než půl roku bude potřeba vízum. Nové změny, které brexit přinesl, zasáhnou kromě obyvatel Velké Británie i občany Evropské unie, včetně Čechů.
2. 1. 2021|

Testy odhalily nekvalitní filtr pevných částic s platnou certifikací. Úřady se ho snaží zakázat

V Česku se podle ministerstva dopravy prodává série nekvalitních filtrů pevných částic do aut s naftovým motorem. Jde o polský výrobek s platnou certifikací. Testy ukázaly, že mimo jiné propouští mnoho škodlivin. Resorty dopravy a životního prostředí se snaží jeho prodej zakázat.
13. 1. 2020|

Obnova Malých lázní v Náchodě je v plném proudu. Lidé se mohou těšit na vodu z pramene

Obnova takzvaných Malých lázní v Náchodě, městské části Běloves, je v poslední fázi. Ještě do konce roku by si lidé mohli chodit načepovat minerální vodu, která tam poteče ze dvou certifikovaných vrtů. Náchod na svých pozemcích dokončuje lázeňskou kolonádu a čeká na instalaci zařízení, které novou minerálku zbaví nadlimitních hodnot arzenu.
2. 10. 2019|