TÉMA

Pražská konzervatoř

Svatou Ludmilu poprvé zobrazil svatojiřský plenář, objeví se na výstavě věnované české světici

Téměř dvě stovky exponátů spjatých s kultem svaté Ludmily si lidé mohou prohlédnou v Pálffyho paláci v Praze. Výstava je spjatá s výročím 1100 let od Ludmiliny mučednické smrti. Vystaveny budou nejstarší vyobrazení světice, textilie z jejího hrobu, sochy a obrazy známých umělců či originál partitury oratoria Svatá Ludmila napsaného Antonínem Dvořákem. Mezi exponáty se představí i vzácný svatojiřský plenář, ve kterém se objevilo první vyobrazení manželky knížete Bořivoje.
15. 10. 2021|

Zemřel skladatel Vadim Petrov, vytvořil symfonie i hudbu k večerníčkům

Ve věku 88 let v pondělí zemřel po dlouhé nemoci skladatel, klavírista a hudební pedagog Vadim Petrov. ČTK to oznámil jeho syn Vadim Petrov mladší. Autorovo dílo čítá na čtrnáct set titulů, od symfonií přes soubory písní až po hudbu k večerníčkům a filmům. Jeho skladby poslouchali lidé v koncertních síních i několik generací dětí sledujících v televizi pohádky o Krtkovi, Krkonošské pohádky nebo příhody Spejbla a Hurvínka.
7. 12. 2020Aktualizováno7. 12. 2020, 21:36|

A pohádky je konec. Zemřel rozhlasový režisér Karel Weinlich

Nedlouho po svých devadesátých narozeninách odešel rozhlasový režisér Karel Weinlich. Za více než půlstoletí práce pro rozhlas režíroval stovky pořadů, především pohádek a programů pro děti. Sám o sobě prý kvůli zaměření své profese říkal, že je „pohádkář český“, píše o něm na svých stránkách Český rozhlas.
6. 5. 2020|

S Gottem se lidé mohou rozloučit po celém Česku. Chystají se piety i kondolenční knihy

Česko se loučí se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem. Kondolenční knihy mohou lidé podepsat v umělcově rodné Plzni, v Brně, Olomouci nebo Českých Budějovicích. Vzkazy může veřejnost zanechat i v on-line podobě. Spontánní pietní místa vznikla u Gottovy pražské vily nebo jeho chalupy v Doubici na Děčínsku. Budou-li souhlasit pozůstalí, zpěvák bude mít státní pohřeb.
2. 10. 2019Aktualizováno2. 10. 2019, 22:26|