TÉMA

Zpráva

VZP varuje před podvodnými SMS lákajícími na výplatu peněz

Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR (VZP) v pátek varovala veřejnost před podvodnými SMS lákajícími na výplatu peněz. Obsahují odkaz vedoucí na falešný web napodobující stránky pojišťovny. V noci na pátek je podle VZP dostala část jejích klientů.
20. 10. 2023|

Ruská agrese změnila bezpečnost v Česku, říká zpráva NCOZ

Ruská agrese na Ukrajinu v loňském roce zásadně proměnila bezpečnostní prostředí v Česku. Z východoevropské země se přesunuly masy válečných uprchlíků, zároveň se aktivizovaly například hackerské skupiny. Proruští hackeři útočí hlavně na média, bankovní a státní instituce v demokratických zemích. Počet trestných činů v kyberprostoru se meziročně zdvojnásobil. Ve výroční zprávě za rok 2022 to uvedla Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Kriminalita se po konci pandemie koronaviru začala vracet na původní úroveň.
29. 6. 2023Aktualizováno29. 6. 2023, 10:52|

Poslanci mají dost podpisů pro vznik komise, která prověří hospodaření Hradu. Opozice je proti

Koaliční poslanci mají dost podpisů pro návrh na vznik vyšetřovací komise. Ta by měla řešit kauzy týkající se fungování Kanceláře prezidenta republiky během obou volebních období bývalého prezidenta. Opozice ji považuje za zbytečnou.
8. 4. 2023|

Výběr nového ředitele ČT začne v polovině února, volit se bude 7. června

Výběrové řízení na nového generálního ředitele České televize (ČT) začne 15. února, volba by se měla uskutečnit 7. června. Ve středu o tom rozhodla Rada ČT. Současnému generálnímu řediteli Petru Dvořákovi vyprší mandát letos na konci září. Rada projednala také zprávu o nařčení Marka Wollnera z obtěžování.
11. 1. 2023|

Trump jednal vědomě nelegálně, aby zvrátil výsledek voleb, uvádí výbor Kongresu

Bývalý americký prezident Donald Trump jednal vědomě protizákonně a plánoval spiknutí s cílem zvrátit výsledek prezidentských voleb, píše ve své 845 stran dlouhé finální zprávě zvláštní výbor amerického Kongresu pro vyšetřování útoku na Kapitol ze 6. ledna 2021. Devítičlenný výbor s demokratickou většinou v pondělí navrhl obžalovat Trumpa a pět jeho spolupracovníků z několika závažných zločinů včetně napomáhání vzpouře. Vycházel při tom z osmnáctiměsíčního vyšetřování, během něhož vyslechl přes tisíc svědků a analyzoval přes milion dokumentů.
23. 12. 2022Aktualizováno23. 12. 2022, 19:27|

Zákon má nedostatky, financování prezidentské kampaně tak nemusí být zcela transparentní, řekl Sivera

Kampaň uchazečů o funkci prezidenta republiky je v plném proudu, ministerstvo vnitra oznámilo, že se do klání přihlásilo 21 lidí. Financování jejich kampaně sleduje Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Jeho člen František Sivera v Interview ČT24 řekl, že zákon, který vymezuje financování prezidentské kampaně, má nedostatky a kampaň některých kandidátů nemusí být kvůli tomu zcela transparentní.
9. 11. 2022|

Prezidentem omilostněný podnikatel nezfalšoval lékařské zprávy. Podezření by bylo v rovině konspirací, říká policie

Podnikatel Pavel Podroužek podle policie nezfalšoval lékařské zprávy o svojí vážné nemoci, kvůli které mu loni udělil milost prezident Miloš Zeman. Kriminalisté uvedli, že by takové podezření bylo v rovině konspiračních teorií. Muž podle dřívějších informací médií i přes vážnou nemoc podnikal, řídil své firmy nebo cestoval. Podle policie mu zdravotní stav v podnikání nebránil.
31. 10. 2022|

Inspektoři zaznamenali škody poblíž reaktorových budov Záporožské jaderné elektrárny

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v úterý ve zprávě o jaderné bezpečnosti na Ukrajině, kde zveřejnila i výsledky své inspekce v Záporožské jaderné elektrárně (ZNPP), vyzvala k ukončení bojů v areálu jihoukrajinského zařízení a jeho okolí. Inspekce podle zprávy zaznamenala škody v blízkosti reaktorových budov i poškozenou infrastrukturu. MAAE uvádí, že její inspektoři v elektrárně potvrdili přítomnost ruských vojáků a vojenských vozidel a vybavení. V elektrárně byly podle dokumentu porušeny všechny bezpečnostní předpisy.
6. 9. 2022Aktualizováno6. 9. 2022, 22:23|

„Dezinformační média 'obohacovala' veřejnost o myšlenky generované prokremelskou propagandou,“ uvádí zpráva o extremismu

Xenofobně-populistické subjekty a aktivisté v loňském roce částečně upustili od výpadů proti muslimům, migrantům, Romům či sexuálním menšinám, ústředním tématem se stalo vystupování proti údajnému zavádění takzvané covidové totality. Uvádí to zpráva o extremismu v ČR v roce 2021, kterou zpracovalo ministerstvo vnitra a ve středu schválila vláda. Podobně jako v předchozích letech zmiňuje dokument i tentokrát sněmovní hnutí SPD, poznamenává, že vystupovalo umírněněji.
9. 6. 2022|

Za covidové večírky v Downing Street může vedení britské vlády, uvádí zpráva

K večírkům v Downing Street, které se konaly za koronavirové uzávěry navzdory tehdy platným restrikcím, vedlo selhání ve vedení britské vlády. Vyplývá to z dlouho očekávaného plného znění vyšetřovací zprávy úřednice Sue Grayové, které zveřejnila britská vláda. Britský premiér Boris Johnson se za večírky znovu omluvil a uvedl, že za ně přijímá plnou zodpovědnost, rezignovat ale nehodlá.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 14:45|

Ruská invaze, nebo ukrajinský konflikt? Označení války odráží postoj novinářů, ukazuje analýza

Válku na Ukrajině označují čeští novináři ve více než polovině zpráv nestranně. Ve čtyřiceti procentech případů použili výrazy identifikující Rusko jako útočníka, naopak jen minimálně dělají viníka z Ukrajiny. Vyplývá to z exkluzivní analýzy agentury Newton Media pro pořad Newsroom ČT24. Podle analytiků média využila k pojmenování války až patnáct různých názvů.
17. 5. 2022|

Fiala věří, že Zeman podepíše pandemický zákon. Na pracovní schůzce hovořili o něm, o Turówu i Ukrajině

První pravidelnou schůzku, na nichž se domluvili, mají za sebou prezident Miloš Zeman s premiérem Petrem Fialou (ODS). Předseda vlády uvedl, že hovořili o čerstvě podepsané dohodě s Polskem o dole Turów, o rozpočtu, covidové epidemii i o situaci na Ukrajině. Fiala původně hovořil o tom, že by chtěl s hlavou státu hovořit i o skartaci dokumentu od Bezpečnostní informační služby, který se týkal vyšetřování explozí ve Vrběticích, na to ale podle něj nedošlo.
3. 2. 2022Aktualizováno3. 2. 2022, 20:43|

Pekarová Adamová: I v případě skartace zprávy na Hradě omylem mohl být porušen zákon

I pokud by zpráva k Vrběticím na Hradě byla skartována omylem, mohl být porušen zákon. V nedělním pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News to řekla předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Policie to podle ní musí vyšetřit. Podle bývalého šéfa dolní komory Radka Vondráčka (ANO) je překvapivé, že se na veřejnosti objevují informace z vnitřního chodu prezidentské kanceláře.
30. 1. 2022|

Mám obavu, zda okolí prezidenta nechrání spíše samo sebe, uvedl Rakušan

Česko míří k bezprecedentnímu rozhodnutí. Parlament v listopadu možná určí, zda převést pravomoci prezidenta republiky. Předseda STAN Vít Rakušan v Interview ČT24 uvedl, že kancléř Vratislav Mynář není tím, kdo by prezidenta chránil, a že hrozí reálné nebezpečí, že by jednal za prezidenta. V pořadu Rakušan mluvil i o vyjednávání o budoucí vládě nebo Tomiu Okamurovi.
19. 10. 2021|

V říjnu 1941 začaly masové deportace Židů z českých zemí. Výročí připomíná happening v Bubnech

Po přepadení Sovětského svazu v červnu 1941 zahájili nacisté holocaust, nejhrůznější genocidu 20. století. Po letech vytěsňování Židů ze společenského života bylo 16. října 1941 zahájeno i v Protektorátu Čechy a Morava takzvané „konečné řešení židovské otázky“. První transport, který nacisté před 80 lety vypravili z Prahy do Lodže, v sobotu připomíná happening na nádraží v pražských Bubnech. Uskuteční se již posedmé. Organizátoři akce s názvem Bubnování pro Bubny chtějí jejím prostřednictvím narušit nepatřičné ticho pasivního přihlížení událostem, které se stát neměly.
16. 10. 2021Aktualizováno16. 10. 2021, 18:18|

Americké tajné služby se stále neshodnou na původu covidu-19

Americká zpravodajská komunita stále nedospěla k jednotnému závěru ohledně přesného původu viru, který způsobuje onemocnění covid-19. Vyplývá to z odtajněné souhrnné zprávy, uvedla agentura Reuters. Ze souhrnu k dosavadním zjištěním amerických tajných služeb vyplývá, že ani ony nedokázaly uzavřít ostrou debatu uvnitř administrativy prezidenta Joea Bidena o tom, zda za rozšířením koronaviru mohl být únik z čínské laboratoře.
28. 8. 2021|

Slovensko posílá Oscarovi Zprávu. Útěk z Osvětimi se točil v české koprodukci

Slovenská kinematografie se pokusí filmového Oscara zaujmout dramatem Zpráva. Snímek o útěku z koncentračního tábora v Osvětimi vychází ze skutečného příběhu. Natočil ho režisér Peter Bebjak, mimo jiné s přispěním České televize. Česká i slovenská kina by měla Zprávu uvést na konci ledna příštího roku.
6. 11. 2020|

Práce na jednotě Německa nekončí, zemi se ale daří, zní z Berlína třicet let po znovusjednocení

Ani třicet let po znovusjednocení Německa není země tam, kde by chtěla být, východu se ale hospodářsky daří a překonává i řadu regionů ve Francii, Polsku nebo České republice. K vládní výroční zprávě o stavu německé jednoty to prohlásil vládní zmocněnec pro nové spolkové země Marco Wanderwitz. Za rostoucí problém východu Německa označil pravicový extremismus, který vláda podle něj nebrala dost vážně. Německo si třicet let od znovusjednocení připomene 3. října.
16. 9. 2020|
Interview ČT24

Do roku 2050 snížíme emise o 80 procent. Evropa ale nesmí zůstat osamocena, říká Brabec

Na uhlíkovou neutralitu do roku 2050 nejsme schopni kývnout, emise snížíme o 80 procent, řekl v Interview ČT24 ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Jde podle něj o seriózní přístup, který bere v potaz enormní změny, jaké odklon od uhlí přinese. Nejhorší by bylo, kdyby Evropa ve svém úsilí zůstala osamocena, míní ministr. Brabec také očekává, že letos lesníci vytěží třicet milionů kubíků kůrovcového dřeva. Dopady kalamity jsou podle něj katastrofické.
2. 10. 2019|