TÉMA

Fronta

Zbraně chodí pozdě, Rusové mohou frontu prolomit kdekoli, tvrdí ukrajinští důstojníci

Ruská vojska mohou prolomit frontové linie v podstatě, kdekoli se rozhodnou, řekli bruselskému webu Politico anonymně ukrajinští důstojníci, podle nichž je blízká budoucnost jejich země ponurá. Západní zbraně podle armádních činitelů přicházejí pozdě a v současné situaci už vojákům nepomůže ani masivní pomoc ze strany Spojených států. Podle jednoho ze zdrojů Kyjevu nezbývá v podstatě nic jiného než spoléhat na svou odolnost a případné strategické chyby Ruska. Ukrajině chybí hlavně miliony nábojů i drony, ale také noví branci.
3. 4. 2024|

Zelenskyj tvrdí, že Ukrajina zastavila postup Ruska

Ukrajinské jednotky zastavily postup Ruska na frontě, řekl v rozhovoru s francouzskou stanicí BFM TV a listem Le Monde ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Situace je nyní podle něj pro ukrajinskou armádu lepší, než byla v posledních měsících. Agentura AFP však poznamenala, že jeho tvrzení je v rozporu s řadou hodnocení vývoje na frontové linii. Ředitelka amerických zpravodajských služeb Avril Hainesová v pondělí upozornila, že pokud Spojené státy neobnoví vojenskou pomoc Kyjevu, bude pro něj velmi těžké udržet předchozí územní zisky.
11. 3. 2024Aktualizováno11. 3. 2024, 21:49|

Příliv zraněných někdy neustává celé hodiny, popsali pracovníci ukrajinské polní nemocnice

Polní ošetřovny v těsné blízkosti rusko-ukrajinské fronty zachraňují ukrajinské vojáky zraněné v boji. Na tom, jak daleko leží, přímo závisí jejich životy. V jedné z nich natáčel i štáb České televize.
3. 3. 2024|

Zpožděné západní dodávky zbraní umožňují Rusku tlačit na Ukrajinu ve třech směrech, tvrdí ISW

Ukrajinské síly budou pravděpodobně schopny vytvořit nové obranné linie nedaleko Avdijivky v Doněcké oblasti, čímž zřejmě zabrzdí ruskou ofenzivu v regionu. Ve své nejnovější analýze o vývoji ruské války proti Ukrajině to napsal americký Institut pro studium války (ISW). Zpoždění v západní vojenské pomoci Ukrajině ale podle něj pravděpodobně pomáhá Rusku útočit v několika sektorech fronty najednou s cílem vyvinout tlak na ukrajinské ozbrojené síly ve více směrech.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 23:24|

V Sevastopolu bylo slyšet dunění. Podle okupační správy je to ruské cvičení

Rány, které byly ráno slyšet v Sevastopolu, byly podle hlavy okupační správy města součástí cvičení ruské černomořské flotily. Ruské ministerstvo obrany v sobotu informovalo o zneškodnění dvou desítek dronů, ty ale podle úřadů mířily nad samotné Rusko.
15. 10. 2023Aktualizováno15. 10. 2023, 11:46|

Ukrajincům na frontě pomáhá pojízdná zubařská ordinace, zaplatili ji Češi

Ve speciálně upraveném nákladním autě funguje plně vybavená zubní ordinace. Na její přestavbu se složili Češi a její posádka nyní slouží poblíž frontové linie u 24. ukrajinské brigády. Pracuje v ní čerstvě vystudovaný a poté mobilizovaný zubař Max. Zkažené zuby jsou podle něj velký problém – bolest dokáže vojáky někdy i vyřadit z boje.
28. 6. 2023|

168 hodin: Ukrajinští veteráni se léčí v Česku. Snaží se zmírnit rány na těle i psychice

Devět zraněných ukrajinských vojáků nyní rehabilituje v Lázních Darkov na Karvinsku. Pobyt v tomto středisku zaplatili Češi z veřejné sbírky organizace Future for Ukraine. Ukrajinským otcům od rodin, kteří se do bojů přihlásili jako dobrovolníci, zdravotníci pomáhají s léčbou válečných zranění i s vyrovnáním se s psychologickými traumaty. Pro pořad 168 hodin s veterány natáčel Václav Crhonek.
12. 6. 2023|

Zelenskyj potvrdil zahájení protiofenzivy. Musíte věřit naší armádě, vzkázal

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poprvé potvrdil, že vojáci zahájili ofenzivu proti ruským okupačním silám. Poslední územní zisky hlásí jednotky bojující u Bachmutu. Podle mluvčího ukrajinského východního uskupení postoupily o necelý kilometr a půl. Britská rozvědka mluví i o několika prolomeních ruské první linie v Záporožské oblasti.
10. 6. 2023Aktualizováno10. 6. 2023, 18:13|

Situace na britských letištích se po znovuzprovoznění elektronických bran vrátila k normálu

Kvůli selhání elektronických bran, které urychlují pasovou kontrolu, se v sobotu na britských letištích tvořily dlouhé fronty. Po příletu se tak cestující museli připravit až na několikahodinové čekání. Večer se ale podařilo problémy vyřešit, brány jsou opět funkční a provoz na letištích se vrátil k normálu, oznámilo na Twitteru britské ministerstvo vnitra.
27. 5. 2023Aktualizováno27. 5. 2023, 21:18|

Ukrajinci u Bachmutu osvobodili přes šestnáct kilometrů čtverečních, odhadli analytici

Ruské jednotky podle ukrajinského generálního štábu znatelně zesílily své útoky na frontě. Tvrdě se bojuje v oblasti Bachmutu, kde ukrajinští vojáci pokračují v úspěšných protiútocích, napsal americký Institut pro studium války (ISW). Jeho analytici odhadli, že Ukrajinci tam osvobodili přes šestnáct čtverečních kilometrů území.
14. 5. 2023Aktualizováno14. 5. 2023, 19:50|

V ukrajinském Siversku jezdí česká sanitka. Místo lidí ale vozí zásoby, ve městě neteče voda ani nejde elektřina

Východoukrajinský Siversk dělí od fronty osm kilometrů, ale od běžného fungování možná i nejmíň osm let. Ve městě neteče pitná voda a nefunguje elektřina. Právě sem přijel sanitní vůz z Královéhradecka, který však tentokrát plní jiný účel – místo lidí vozí potraviny a další pomoc. O situaci ve městě natočil reportáž Jan Šilhan.
7. 4. 2023|

Vojáci v Bachmutu padnou průměrně za čtyři hodiny, říká americký voják

Naděje na délku života vojáka na frontě v Donbasu na východě Ukrajiny je kolem čtyř hodin, odhaduje bývalý příslušník americké námořní pěchoty, který nyní bojuje po boku Ukrajinců v „mlýnku na maso“, jak se říká bitvě o Bachmut. Jde o jeden z nejkrvavějších a nejdelších střetů plnohodnotné ruské invaze, která začala přesně před rokem. Trosky města ukrajinští vojáci na výročí vpádu stále brání před postupujícími okupanty, napsal server Insider.
24. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 09:13|

Rusové tlačí, Bachmut ale stále držíme, tvrdí náčelník ukrajinského generálního štábu

Ukrajinské jednotky nadále ovládají Bachmut na východě země, bez ohledu na ustavičný tlak ruských sil, uvedl náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj po sobotním telefonickém jednání s nejvýše postaveným americkým generálem. Šéfa sboru náčelníků štábů Marka Milleyho informoval o situaci na frontě téměř rok po začátku ruského útoku na Ukrajinu.
11. 2. 2023Aktualizováno11. 2. 2023, 20:49|

O pamětní tisícikorunu je velký zájem. V mrazech se čekalo v dlouhých frontách

Tisíce Čechů čekaly od časného středečního rána ve frontě před pobočkami České národní banky (ČNB), aby získaly speciální tisícikorunu s přetiskem k 30. výročí rozdělení československé měny a vzniku české koruny. Kromě Prahy se tvořily dlouhé fronty rovněž v Brně, Ostravě, Ústí nad Labem či Hradci Králové. Banka postupně fronty uzavírala, protože ty, kdo přišli pozdě, by již neodbavila. Ujistila však, že výroční bankovky budou k dispozici i ve čtvrtek. Každý zájemce může koupit nanejvýš pět bankovek. Centrální banka jich vydala 200 tisíc. Lidé už mezitím na internetu tyto bankovky nabízeli za několikanásobně vyšší ceny.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 18:43|

Jeden ze tří nepřežije. Štáb ČT přinesl svědectví z polní ošetřovny na frontové linii

Dramatické chvíle prožívají v polní ošetřovně na frontové linii v blízkosti města Vuhledar. Štáb České televize na místě natáčel ve chvíli, kdy došlo k rannímu přepadení ukrajinských pozic.
30. 1. 2023|

V akci několikrát denně. Ukrajinci drží Bachmut i díky ukořistěným ruským tankům

O východoukrajinský Bachmut svádějí obránci s invazními ruskými jednotkami dlouhé měsíce lítý boj. Klíčovou roli v udržení strategického města hrají vedle raketometů a houfnic i tanky. A to včetně těch ruských, které se Ukrajincům podařilo ukořistit a následně nasadit proti jejich původním majitelům.
30. 1. 2023|

Reportáž z frontové linie: Minometná jednotka ukrajinských vojáků nesmí plýtvat municí

Ukrajinská minometná jednotka na samotné linii dotyku má vedle primárního cíle,  jakým je zamezit ruským okupantům v postupu, ještě úkol další – zamezit plýtvání municí. Ta je v takzvané opotřebovávací fázi války drahocenným zbožím, a tak se bojovníci často přesouvají z jedné pozice do druhé, pokud možno výhodnější. Mnohdy ale také pomáhájí ukrajinské pěchotě s mírným postupem. Pro tyto vojáky jde o rutinu trvající už od prvního dne války. Natáčel s nimi zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.
24. 1. 2023|

Bojovat nemusel, ale šel. Ukrajinská vesnice se rozloučila s padlým

Přestože Ukrajina oficiálně nezveřejňuje počty padlých vojáků na frontě, konkrétní oběti z řad mladých, kteří narukovali na začátku ruské invaze, jsou těžkou připomínkou, že za vojenské úspěchy během obrany a protiofenzivy se platí lidskými životy. Jednotlivé příběhy vojáků také přibližují každodenní život na bojišti. Ve vesnici, která se loučila s jedním z padlých, natáčel štáb České televize.
16. 11. 2022|

Příběhy z ostřelovaného Mykolajivu. Zachráněný bratr a auto na odpis

Rusko neustále ostřeluje ukrajinská města. Kyjev oznámil další zásahy kritické infrastruktury a obytných budov. Rakety opět dopadly i na jihoukrajinský Mykolajiv, kde má Česká televize svůj štáb.
23. 10. 2022|

Zdravotníci ošetřili přes sedm set lidí z fronty na rozloučení s Alžbětou II.

Lidé, kteří se chtějí rozloučit s královnou Alžbětou II. u její rakve, nyní stráví ve frontě asi deset hodin. Nečekaně je navštívil nový britský král Karel III. spolu se svým starším synem Williamem, novým princem z Walesu. Úřady již dříve vyzvaly další zájemce, aby přišli nejdříve v poledne, protože zájem je stále obrovský a do fronty míří další truchlící. Někteří, kteří panovnici vzdali úctu v noci na sobotu, strávili ve frontě dlouhých 25 hodin. Záchranáři za tři dny ošetřili 710 lidí, kteří čekali ve frontě. Do nemocnice jich odvezli dalších 81. Obávají se, že počty by mohly kvůli velmi chladnému počasí dále stoupat, napsal list The Guardian.
17. 9. 2022Aktualizováno17. 9. 2022, 20:28|

„Říkáte si: Jsem mrtvý, nebo žiju?“ popisuje válečný kameraman ČT chvíle po dopadu bomby

„V té tmě vůbec netušíte, co se děje. A říkáte si: Jsem mrtvý, nebo žiju? Když se ukázalo světlo, tak jsem si říkal, že jsem naživu, ale nevím, co mi je,“ popsal své první pocity po dopadu kazetové pumy kameraman Pavel Němeček. Ten se minulý týden se štábem České televize skrýval ve městě Barvinkove v Charkovské oblasti na Ukrajině a natáčel zde reportáž v budově využívané ukrajinskými silami. Puma prorazila strop a dopadla kousek od něj. O nejhorší zážitek z války prý ale nešlo.
17. 6. 2022|

Rusové pro manžela přišli hned první den, vzpomíná žena z jihu Ukrajiny. Znovu viděla až znetvořené tělo

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oficiálně oznámil, že se ukrajinské síly pokoušejí dobýt zpět přístav Cherson na jihu země. Už teď se jim podařilo osvobodit několik vesnic. Do jedné z nich se dostal i štáb České televize.
15. 6. 2022|

Štáb ČT natáčel v zákopech jižní fronty. Ukrajinci tam pomalu osvobozují okupovanou zem

V jedné z osvobozených vesnic na ukrajinském jihu zůstalo z původních pěti set obyvatel jen pět lidí. Nikdo neopravuje domy s proraženými střechami, nikdo se nesnaží znovu postavit kostel. Každých pár minut dopadne ruský granát nebo raketa. Ukrajinští vojáci, kteří ves získali zpět, zatím v zákopech vyčkávají na další rozkazy. Jejich úspěšná protiofenziva poskytuje bránící se zemi jedny z mála dobrých válečných zpráv. Na místě natáčel zpravodaj ČT Jakub Szántó.
11. 6. 2022|

Pokračují tvrdé boje v Severodoněcku, Ukrajinci odrážejí ruské útoky

Na frontě se situace výrazněji nezměnila, v klíčovém Severodoněcku boje pokračují a obránci odrazili ruské útoky, vyplývá ze středečního hlášení ukrajinského generálního štábu. Podle ukrajinského velení jsou ruští vojáci „demoralizováni“. Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil vytvoření „knihy katů“, která má dokumentovat válečné zločiny. Více než tisíc ukrajinských vojáků, kteří se podíleli na obraně oceláren Azovstal v Mariupolu, bylo kvůli vyšetřování převezeno na území Ruské federace.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 23:09|