TÉMA

Odbor životního prostředí

Zemědělci někdo na pole vysázel stromořadí. Zbavit se ho bez povolení ale nemůže

Netradičním případem se zabývá policie a úřady v Přelouči na Pardubicku. Soukromému zemědělci Jiřímu Čermákovi někdo bez jeho vědomí na okraj pole vysázel jedenáct stromů. Zhruba pětileté ořešáky tvoří stromořadí v délce 120 metrů. Čermák nechce stromy ničit, na pozemku by mu ale jednou překážely. Zbavit se jich bez povolení však nemůže.
15. 12. 2019|

Začíná hon na divočáky. Zemědělcům na Opavsku už způsobili statisícové škody

Myslivci na Opavsku musí na základě rozhodnutí opavského magistrátu zvýšit svou aktivitu při odlovu divočáků. Na nečinnost místních mysliveckých sdružení poukazovali majitelé pozemků a zemědělci, kterým přemnožená černá zvěř způsobila statisícové škody. Provozovatelé honiteb je ale nechtějí uhradit. Nejhorší situace je v okolí Skřipova.
18. 10. 2019|

Systém pro žádosti o kotlíkové dotace v Plzeňském kraji se po deseti minutách zahltil

Lidé v Plzeňském kraji mohli v úterý žádat o dotace na výměnu starých kotlů za nové, ekologičtější. Ve třetí vlně takzvaných kotlíkových dotací kraj rozdělí mezi obyvatele 230 milionů korun, které si zájemci rozebrali už dopoledne. Systém elektronických žádostí ale od rána znovu kolaboval, podobně jako před týdnem v Jihočeském kraji. Státní fond životního prostředí (SFŽP) zkontroluje, jestli rozdělování peněz probíhá regulérně.
1. 10. 2019|