TÉMA

Přetížení

O zbudování a umístění úložiště jaderného odpadu rozhodne jen vláda, schválila sněmovna

O umístění a vybudování hlubinného úložiště jaderného odpadu bude podle sněmovny rozhodovat jen vláda. Poslanci v úterý odmítli podmínit realizaci rozhodnutí kabinetu souhlasem obou parlamentních komor, což chtěl v souladu s původním vládním návrhem Senát. Prosadili tak znovu svou loňskou verzi zákona, který nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel. K samotnému projednávání návrhu se dolní komora dostala až po více než třech hodinách od začátku řádné schůze. Opozice neúspěšně prosazovala dvě desítky změn jejího programu. Poslanci rovněž schválili novely týkající se pracovní doby dobrovolných hasičů či pokut za přetížené kamiony.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 19:13|

Vysokorychlostní váha na D2 měla problém při kontrole, je vypnutá. Dopravci chtějí vrátit zaplacené pokuty

Autodopravci chtějí, aby jim stát vrátil pokuty, které museli zaplatit za přetížená auta naměřená vysokorychlostní vahou na dálnici D2. Ta je nyní mimo provoz, protože kontrolní měření ukázalo, že nefunguje správně. Podobný problém je i s jednou váhou na dálnici D1. Že by bylo namístě peníze z pokut vrátit, ale Ředitelství silnic a dálnic odmítlo.
24. 11. 2023|

Britové dostali slevy za šetření proudem ve špičce, cílem je snížit riziko blackoutů

Domácnosti a podniky ve Velké Británii dostaly slevy za to, že dva dny v týdnu snížily v době odpolední špičky spotřebu elektřiny. Provozovatel elektrické soustavy doufal, že se tak sníží zatížení sítě. K účasti na programu se přihlásilo více než milion domácností a podniků.
26. 1. 2023|

Záchranáři vyjíždějí k extrémnímu množství případů. Roste únava zdravotníků i agresivita pacientů

Záchranná služba hlásí maxima výjezdů k nemocným lidem, někde se už ocitá na hraně kapacit. Třetina z nich souvisí s nemocí covid-19. Situaci komplikuje i přetížení nemocnic, některé musí pacienty odmítat. Napětí roste, zdravotníci jsou unavení a někteří nemocní lidé jim nadávají.
3. 12. 2021|

I když policie o přetížených kamionech ví, někdy vzniká problém, kde vážit

Přetížit kamion až o polovinu povolené hmotnosti a vyjet s ním na silnici není pro některé dopravce ničím nepředstavitelným. Policie občas takové nákladní vozidlo chytí, ale je to patrně jen malý zlomek všech přetížených náklaďáků na českých silnicích. Systém dynamických vah v silnicích totiž stále nevznikl. Policisté za dva roky nedokázali prokázat ani přetěžování kamionů na trase na jihu Prahy, o kterém přitom dobře vědí.
21. 10. 2020|

Systém pro žádosti o kotlíkové dotace v Plzeňském kraji se po deseti minutách zahltil

Lidé v Plzeňském kraji mohli v úterý žádat o dotace na výměnu starých kotlů za nové, ekologičtější. Ve třetí vlně takzvaných kotlíkových dotací kraj rozdělí mezi obyvatele 230 milionů korun, které si zájemci rozebrali už dopoledne. Systém elektronických žádostí ale od rána znovu kolaboval, podobně jako před týdnem v Jihočeském kraji. Státní fond životního prostředí (SFŽP) zkontroluje, jestli rozdělování peněz probíhá regulérně.
1. 10. 2019|