TÉMA

Smlouvy

Stát už nebude chtít tržní nájemné od obyvatel dvou domů na Klondajku v Harrachově

Nájemníkům dvou domů v krkonošském Harrachově, které patří státu, už nehrozí násobné navýšení nájmů na úroveň tržního. Stoupne jim od listopadu o dvacet procent. Město se zároveň zavázalo, že stáhne žalobu na stát, aby zbouralo oba domy, které stojí na jeho pozemcích. O výsledku dohody s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových informoval starosta Harrachova Tomáš Vašíček (SNK – Změna pro Harrachov).
23. 10. 2023|

Radní ČT vyzvali Dvořáka, aby předložil všechny chystané smlouvy nad milion korun

Radní České televize (ČT) vyzvali končícího šéfa Petra Dvořáka k předložení chystaných smluv nad jeden milion korun dozorčí komisi. Ta má zároveň monitorovat předání funkce nově zvolenému generálnímu řediteli Janu Součkovi. Vyplývá to z aktuálního jednání rady. Podle Dvořáka je její rozhodnutí nezákonné. Ve funkci končí 30. září.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 17:22|

Česko chce vypovědět smlouvy s Ruskem o bezplatném pronájmu. Úhrady hodlá nárokovat i zpětně

Česko chce vypovědět dlouhodobé smlouvy s Ruskem o bezplatném pronájmu pozemků, na kterých stojí jeho budovy. Materiál ministerstva zahraničí by měla příští týden projednat vláda. Úředníci navíc hodlají od Rusů zpětně vymáhat nájemné. Ruská federace vlastní v Česku desítky nemovitostí a řadu z nich dál pronajímá.
18. 2. 2023|

Je to přílepek plný chyb, kritizuje Válková návrh na změnu zákona o střetu zájmů. Michálek se chce vyhnout obstrukcím ANO

Do druhého čtení by se měl podle opoziční poslankyně a exministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) vrátit zákon, který zpřísňuje kontrolu nad střetem zájmů politiků. Prvky novely zákona o střetu zájmů do novely o sdružování v politických stranách vnáší až pozměňovací návrh Jakuba Michálka (Piráti), který podle ní obsahuje chyby, jež je nezbytné opravit. Michálek považuje svůj návrh za dobře připravený, vychází podle něj z jiných návrhů, které však ANO v minulosti zablokovalo. Helena Válková a Jakub Michálek diskutovali o kontrole střetu zájmů politiků v Událostech, komentářích.
20. 1. 2023|

Centrální dispečink odtahů by řešil průtahy při odstraňování nehod. Antimonopolní úřad ale tendr zrušil

Centrální dispečink odtahů zatím nevznikne. Antimonopolní úřad výběrové řízení vypsané Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) označil za diskriminační a zrušil ho. Přihlásil se jen Ústřední automotoklub. Tendr pak napadly dvě další asistenční služby.
11. 7. 2022|

Dopravní stavby v Česku nejspíš podraží, soud zakázal Metrostavu účastnit se státních tendrů

Stavby silnic, dálnic nebo mostů zřejmě podraží. Odhadují to silničáři poté, co společnosti Metrostav a Metrostav Infrastructure dostaly za korupci v kauze Davida Ratha zákaz účasti ve státních tendrech. Obě firmy jen dokončí rozpracované zakázky, pak se poměry na trhu výrazně změní.
24. 6. 2022|

Ústav pro studium totalitních režimů je dle nového vedení ve špatné finanční situaci

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) je ve svízelné finanční situaci, uvedli zástupci ÚSTR v tiskové zprávě. Nové vedení v úterý Radu ÚSTR informovalo o problémech, které zjistilo po svém nástupu v květnu. Předchozí vedení viní například z chybného postupu při rekonstrukci sídla ústavu na pražském Žižkově nebo netransparentního odměňování zaměstnanců. Bývalý náměstek Ondřej Matějka a bývalý ředitel ÚSTR Zdeněk Hazdra napsali ve společné reakci, že nové vedení ÚSTR moc nezvládá a hledá chyby u předchůdců. Odmítli i možná pochybení při rekonstrukci sídla ústavu.
21. 6. 2022Aktualizováno21. 6. 2022, 22:24|

Po nálezu Ústavního soudu by klienti od pojišťoven mohli získat zpět více peněz

Někteří klienti možná získají zpět více peněz, které během let poslali pojišťovnám na základě neplatných smluv. Ústavní soud (ÚS) se úterním nálezem vymezil proti dosavadní judikatuře. Ta, zjednodušeně řečeno, vedla k závěru, že klienti měli neplatné smlouvy rozpoznat, a proto je nárok na vydání bezdůvodného obohacení zcela nebo částečně promlčený. Nález je dostupný na webu soudu. Podle advokáta Petra Němce jde o významný judikát se značnými potenciálními dopady, týkajících se až milionu smluv.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 19:24|

Policie začala prověřovat ministra vnitra Rakušana kvůli smlouvám o právním zastupování města z doby, kdy byl starostou Kolína

Policie začala prověřovat, jestli se ministr vnitra a předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan nedopustil ve své někdejší funkci kolínského starosty trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Na dotaz České televize to uvedl kolínský okresní státní zástupce Milan Hrubý. Policie se rozhodla případ prověřit na základě trestního oznámení, které na ministra podala iniciativa Chcípl PES. Týká se uzavření smluv o právním zastupování města. Rakušan uvedl, že je připraven jakékoliv podezření přesvědčivě vyvrátit a že jej zatím policie nevyzvala, aby podal vysvětlení.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 20:47|

Na nových dálnicích mají být benzinky dál od sebe, silničáři se inspirují Německem

Namísto většího počtu malých parkovišť okolo benzinek jedno velké. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pomalu mění zvyklosti posledních desetiletí, pro která byla typická právě hustá síť čerpacích stanic. Nové úseky počítají se zhruba trojnásobným rozestupem - podobně jako v Německu nebo Rakousku.
31. 1. 2022Aktualizováno31. 1. 2022, 12:45|

Praha požaduje úpravy restauračních zahrádek v centru. Provozovatelé to mají za likvidační

Magistrát zrušil povolení pro dvě desítky restauračních zahrádek v centru Prahy. A požaduje úpravy, aby úzké ulice byly lépe průchozí a na zahrádkách stály pouze stoly, židle a slunečníky. Restauratéři to odmítají s tím, že zmenšení zahrádek je pro ně nedlouho po covidových restrikcích likvidační.
25. 9. 2021|

Ministerstvu obrany se nedaří dotahovat velké zbrojní nákupy. Mnohé jsou zpožděné

Strategické nákupy pro českou armádu za téměř 70 miliard korun nabírají zpoždění. Ministerstvu obrany se je nedaří dokončit. Jde o bojová vozidla pěchoty, samohybná děla i protiletadlové rakety. Vojáci mluví o nutnosti nahradit zmíněnou zastaralou techniku už přinejmenším šest let. Pokud se smlouvy nepodepíšou do voleb, bude o nich zřejmě rozhodovat nová vláda. Opozice v tom vidí rizika dalšího zpoždění.
22. 5. 2021|

Česko má místo v EU, i když není dokonalá. Výzvy nás dle politiků čekají ekonomické i klimatické

Česko patří do Evropy, Unie ale má své nedostatky, které je potřeba řešit, zaznělo v debatě představitelů parlamentních stran, která se věnovala zahraniční politice. Hosté Událostí, komentářů se shodli na podpoře Izraele v konfliktu s Hamásem, vyzvali ale k zastavení civilních obětí. Za největší výzvy budoucích let považují klima, migraci, zadlužování či vztahy mezi Spojenými státy a Čínou.
21. 5. 2021|

Schiller nechá prověřit smlouvy Krajské zdravotní. Znění té, kterou dostala jeho asistentka, ale nezveřejní

Vladislava Marschallová kvůli zpochybňované smlouvě s Krajskou zdravotní skončí jako poradkyně hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera (ANO) i jako krajská místopředsedkyně ANO. Oznámil to Schiller, který také nechá prověřit všechny nové smlouvy Krajské zdravotní, jak po něm žádá koaliční ODS. Znění konktraktu s Marschallovou však nezveřejní, což po hejtmanovi chtěla opozice. Podle Schillera k tomu nemá pravomoc a jeho bývalá asistentka s tím nesouhlasí, protože smlouvu prověřuje policie.
17. 3. 2021Aktualizováno17. 3. 2021, 14:50|

Dostavba dálnice D11 do Polska nebo holding nemocnic jsou ústředními tématy voleb v Královéhradeckém kraji

Poslední čtyři roky v Královéhradeckém kraji vládla koalice ČSSD, ODS, TOP 09, Východočechů, KDU-ČSL a STAN, sestavená tehdy doslova pár minut po volbách, v rekordně krátkém čase jako první ze všech krajů ČR. Hejtmanské křeslo obhajuje Jiří Štěpán (ČSSD), který kandiduje v rámci koalice Spolu pro kraj.
4. 9. 2020|

Ten uznává to a ten zas tohle. Změna jízdního řádu přinese zmatek s jízdným na železnici, i když menší, než hrozilo

Od změny jízdního řádu v neděli 15. prosince se výrazně změní přístup některých krajů a částečně i státu k cestujícím na železnici. Kraje i stát musely uzavřít nové smlouvy na většinu linek, které objednávají. V některých případech si vybraly i nové dopravce, jindy uzavřely s Českými drahami smlouvy, které omezují využití stávajícího drážního tarifu. Nejdále zašly Jihomoravský a Zlínský kraj, kde vůbec nebude možné cestovat na tarif Českých drah.
12. 12. 2019Aktualizováno13. 12. 2019, 13:43|

Boj proti „šmejdům“: Ministerstvo chce ztížit uzavírání smluv po telefonu

Ztížit uzavírání obchodů po telefonu chce ministerstvo spravedlnosti. Změnou občanského zákoníku plánuje zakročit proti nekalým prodejcům zboží, takzvaným „šmejdům“. Novela počítá s tím, že pokud podnikatel kontaktuje spotřebitele telefonicky, musí poté ještě svou nabídku doručit v textové podobě. Smlouva by byla uzavřená až v momentě, kdy by spotřebitel odeslal stejnou formou svůj souhlas.
31. 10. 2019Aktualizováno31. 10. 2019, 20:05|

Ústavní soud odmítl stížnost bývalých klientů H-Systemu. Budou se muset vystěhovat

Ústavní soud odmítl stížnost družstva Svatopluk, které sdružuje část klientů zkrachovalého H-Systemu. Ti chtěli zvrátit rozhodnutí o vyklizení domů v Horoměřicích u Prahy, které jim pravomocně nařídil Nejvyšší soud již loni v létě. Rozhodnutí Ústavního soudu by mělo být tuzemskou tečkou za sporem obyvatel domů s insolvenčním správcem Josefem Monsportem. Družstvo však avizovalo, že se obrátí na Evropský soud pro lidská práva.
1. 10. 2019Aktualizováno1. 10. 2019, 23:12|