TÉMA

Manželé

Oleksandra prchla před válkou do Česka. S pomocí firmy, kde pracuje její manžel

Tuto sobotu jsou to přesně dva roky, co ruská vojska vpadla na Ukrajinu. Od té doby přišlo do Česka víc než 360 tisíc ukrajinských uprchlíků. Tři čtvrtiny z nich v tuzemsku našly také práci. A pro zdejší firmy už jsou často nepostradatelnými členy pracovních týmů, mnohdy totiž zastávají pozice, které jsou na českém trhu dlouhodobě nedostatkové.
24. 2. 2024|

Konzervativní řecká vláda chce prosadit manželství pro homosexuály

Řecko se může stát první ortodoxní zemí na světě, která umožní sňatky lidí stejného pohlaví. Změnu, která má podle průzkumu podporu mírné většiny Řeků, navrhuje konzervativní vláda. Parlament o novém zákonu bude hlasovat ve čtvrtek. Proti je ortodoxní církev, která za manželství považuje svazek muže a ženy. Nová norma má umožnit homosexuálním párům také adopci dětí. Nezahrnuje ale asistovanou reprodukci.
14. 2. 2024|

Manželé chtěli do bitcoinmatu na popud podvodníka vložit statisíce, zasáhl kolemjdoucí. I tak o část peněz přišli

Všímavý kolemjdoucí v Ostravě zachránil část úspor manželskému páru, který uvěřil podvodníkům, kteří se vydávali za pracovníky banky. Manželům namluvili, že jim někdo krade z účtu peníze, vybídli je, aby úspory vybrali a vložili do kryptobankomatu v jednom z ostravských obchodních center. Manželé přišli o 46 tisíc korun, původně ale chtěli do přístroje vložit přes 300 tisíc.
22. 8. 2023|

Daňová sleva na manželku či manžela by mohla zůstat i v případě péče o těžce nemocného člena rodiny

Zrušení daňové slevy na nepracující manželku či manžela je jedna z úspor, s nimiž počítá vládní ozdravný balík. Uplatňovat by ji mohly už jen rodiny s dětmi do tří let. Resort práce a sociálních věcí se teď snaží prosadit ještě jednu výjimku. Úlevu by mohly mít i domácnosti, kde jeden z partnerů chodí do zaměstnání a druhý pečuje o těžce nemocného člena rodiny.
9. 8. 2023|

K domácímu násilí by měly přihlížet i soudy při rozvodu. Vláda připravila zákon

Oběti domácího násilí by se měly dočkat většího zastání. Počítá s tím zákon, který připravila vláda. Ten například prodlužuje dobu vykázání z deseti na čtrnáct dní. K domácímu násilí by měly nově soudy přihlížet také při rozvodu, svěřování dětí do péče nebo vypořádání jmění manželů. Platit by měl od ledna příštího roku.
10. 4. 2023|

V Brně otevřeli Knihovnu Milana Kundery. Spisovatel se tak symbolicky vrací do rodného města

V den spisovatelových devadesátých čtvrtých narozenin otevřela Moravská zemská knihovna v Brně Knihovnu Milana Kundery. Vznikla v prvním patře nad kavárnou a zpřístupněno je v ní více než tři tisíce autorských publikací, archiv kritik a část listinného archivu, který obsahuje Kunderovu korespondenci. Knihovna mohla vzniknout v jeho rodném Brně díky daru manželů Kunderových, který se loni převezl z Francie do Brna.
1. 4. 2023Aktualizováno1. 4. 2023, 14:19|

Ministr financí se chystá proškrtat daňové slevy. Zaniknout by mohla i ta na manžela či manželku

Vládní koalice pro příští rok plánuje zrušení zhruba desítky daňových výjimek a úlev. Informaci potvrdil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Česká televize zjistila, že kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) vážně uvažuje například o zrušení školkovného či o konci daňové slevy na nepracující manželku nebo manžela. Stanjura také při koaličních jednáních navrhl, aby prezident musel nově odvádět ze svého platu sociální a zdravotní pojištění.
26. 2. 2023Aktualizováno26. 2. 2023, 19:44|

Nesporné rozvody manželství s dětmi by mohli řešit notáři. Návrh projednají poslanci

Jednoduché rozvody by podle notářské komory mohli řešit místo soudů notáři. Návrh by ulevil justici i manželům, kteří se sami umí domluvit – tedy dopředu uzavřou dohodu o majetku a výchově dětí. V takových případech by už nemuseli k opatrovnickému soudu, ale rovnou by byli rozvedeni. Návrh nyní projednají poslanci ve sněmovně.
4. 1. 2023|

Rozvody manželství s dětmi by se mohly zjednodušit. Poslanci připravují hned dvě možnosti

V loňském roce se v České republice rozvedlo přes jednadvacet tisíc párů. Přestože většina z nich přichází k soudu už s dohodou o tom, jak se postarají o děti a jak si rozdělí majetek, musí absolvovat dvě řízení – opatrovnické a rozvodové. Celý proces tak trvá mnohdy i rok. To by se nyní mělo změnit a ve hře jsou dokonce dva návrhy, které chtějí rozvody zjednodušit a zlevnit.
6. 11. 2022|

Soud uložil manželům z Polska osmiletý trest za obchody s nápojem peruánských šamanů

Za nelegální obchody s psychotropním nápojem připraveným podle starého receptu peruánských šamanů uožil olomoucký vrchní soud polskému manželskému páru Jaroslawovi a Karolíně Kordysovým osm let vězení. Výrazně tak zvýšil trest obžalované, kterou původně ostravský krajský soud poslal do vězení na 5,5 roku. Jejímu muži naopak trest o půl roku snížil. Třetímu obžalovanému Petru Kanawkovi, který se podílel na dovozu nápoje, potvrdil podmíněný trest. Všechny navíc soud z Česka vyhostil.
19. 10. 2022Aktualizováno19. 10. 2022, 14:07|

168 hodin: Příběh se šťastným koncem. Opuštěný chlapeček z nemocnice vyrůstá v náhradní rodině

Fotka osamělého malého chlapce vyvolala před rokem pobouření. Syna opustila matka hned po porodu a on prožil první rok života po nemocnicích. Neznal nic jiného než nemocniční pokoj a zdravotníky. Všimla si ho úplně cizí žena, začala dítě navštěvovat a jeho osud zveřejnila. Až poté se věci daly do pohybu. Příběh měl šťastný konec a chlapeček už dávno není osamělý. Příběh pro pořad 168 hodin sledovala redaktorka Darina Vlková.
10. 10. 2022|

Ve sporu Deppa s Heardovou zazněly závěrečné řeči, porota se radí o verdiktu

Po šesti týdnech výpovědí v pátek v soudní síni v americké Virginii zazněly závěrečné řeči advokátů herců Johnnyho Deppa a Amber Heardové, bývalých manželů, kteří se nyní vzájemně obviňují z pomluvy a fyzického a psychického napadání a týrání a požadují po sobě astronomické odškodné. Deppovi právníci požádali porotu, aby hercovi „vrátila zpátky jeho život“ tím, že uzná Heardovou vinnou z pomluvy. Obhájci herečky zase porotcům řekli, že se její život proměnil od začátku sporu v peklo a že se ji Depp snaží cíleně očernit kvůli tomu, že jej opustila.
27. 5. 2022|

Daňová sleva na manželku či manžela by měla být jen u pečujících o dítě nebo seniora, navrhuje Maláčová

Daňová sleva na nepracující manželku či manžela by měla být jen na ty, kteří pečují o děti, starší příbuzné či postižené. Úpravu navrhuje ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podle šéfky resortu práce by stát díky změně získal dvě miliardy korun ročně, z nichž by se část dala využít na zálohované výživné.
1. 10. 2019|