TÉMA

Václav Bálek

Mezinárodní systém založený na Chartě OSN je pod bezprecedentním tlakem, prohlásil Lipavský

Mezinárodní systém založený na mezinárodním právu a Chartě OSN je pod bezprecedentním tlakem, řekl ve svém projevu při pátečním zahájení neformálního zasedání Rady OSN pro lidská práva šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti). Ministr rovněž uvedl, že podpora demokracie, lidských práv a občanské společnosti jako součást české zahraniční politiky od devadesátých let je i odkazem bývalého prezidenta Václava Havla a nedávno zesnulého někdejšího ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.
24. 11. 2023|

Radě pro lidská práva bude poprvé předsedat Čech. Od 1. ledna stane v jejím čele Václav Bálek

Václav Bálek bude předsedou Rady OSN pro lidská práva. Stálý představitel Česka při OSN se podle ministerstva zahraničí ujme funkce k Novému roku – jako vůbec první Čech. Předseda rady je volen vždy na rok ze zástupců 47 členských zemí.
9. 12. 2022Aktualizováno9. 12. 2022, 16:12|

Odfouklo to střechu? Na co nezapomenout při hlášení škod pojišťovně

Škody, které napáchala bouře Mortimer, ještě zdaleka nejsou sečtené. Podle zkušenosti pojišťoven je lidé začnou ve větší míře oznamovat až ve dnech bezprostředně následujících po živelné události. Po jarní vichřici Eberhard se nakonec vyšplhaly na 150 milionů korun. Nahlašování škod není složitý proces, je však třeba nezapomenout na několik věcí.
30. 9. 2019|