TÉMA

Úředník

Odbory chtějí víc peněz pro státní zaměstnance. Přidání by podle Jurečky nemělo být plošné

Odbory požadují navýšení výdělků státním zaměstnancům, a to ještě do konce letošního roku. Velké části vláda peníze na letošní výplaty o dvě procenta snížila, například úředníkům nebo lidem v kulturní sféře. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) kabinet o navýšení jedná, dodává ale, že preferuje spíš adresné přidání, nikoli plošné.
6. 4. 2024|

Případem tří úředníků ministerstva průmyslu se opět musí zabývat městský soud

Nejvyšší soud (NS) nařídil Městskému soudu v Praze, aby se znovu zabýval případem tří úředníků ministerstva průmyslu a obchodu. Městský soud je opakovaně zprostil obžaloby z porušení povinnosti při správě cizího majetku a poškození finančních zájmů Evropské unie s údajnou škodou přes 4,5 miliardy korun. NS vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce Igora Stříže. Potvrdila to mluvčí soudu Gabriela Tomíčková.
5. 4. 2024|

Soud propustil z vazby úřednici obviněnou z přípravy nájemné vraždy, píše iRozhlas.cz

Soud propustil z vazby úřednici Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) obviněnou z objednání vraždy manžela. Soud mimo jiné přijal její písemný slib, že povede řádný život. Na svobodu jí pomohla také záruka, uvedl server iRozhlas.cz a Český rozhlas Radiožurnál. V případu jsou stíhaní tři lidé, policisté je podezírají z přípravy nájemné vraždy a nedovoleného ozbrojování. Ve vazbě zůstává jeden z aktérů případu. Obviněným hrozí patnáct až dvacet let vězení, případně výjimečný trest.
5. 4. 2024|

Olomouc kupuje úřednickou budovu Namiro za téměř čtyři sta milionů. Vezme si na to úvěr

Olomoucké zastupitelstvo schválilo nákup administrativní budovy Namiro, ve které od roku 2013 sídlí dvě stovky úředníků magistrátu. Radnice má nyní nemovitost v dlouhodobém pronájmu a za její převod zaplatí 398 milionů korun. Zastupitelé kvůli této realitní transakci schválili přijetí investičního úvěru 400 milionů korun, jehož polovina bude použita i na plánovaný nákup a rekonstrukci rozlehlého areálu poštovní pobočky v Ladově ulici.
14. 3. 2024|

Vláda zruší přes 2600 úřednických míst, příští rok tak ušetří skoro tři sta milionů korun

Vláda chystá úspory na provozu státu, zruší přes 2600 úřednických míst, příští rok díky tomu ušetří skoro tři sta milionů korun. Celkem počet pozic klesne o tři a půl procenta, výdaje na platy ale jen zhruba o procento. Většinu míst, přes 1800, škrtne ve svém resortu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Koalice SPOLU před volbami slibovala snížit počet úřednických míst o třináct procent. Zatím vláda zrušila zhruba třetinu z toho.
9. 12. 2023|

Soud v Jablonci nad Nisou v kauze řidičských průkazů rozdal podmínky i pokuty

Podmíněné a peněžité tresty uložil Okresní soud v Jablonci nad Nisou dalším dvěma obžalovaným v kauze neoprávněně vydávaných řidičských průkazů. U zkušebního komisaře i provozovatele autoškoly schválil dohodu o vině a trestu, kterou uzavřeli se státním zástupcem. Oba soud potrestal tříletou podmínkou se zkušební dobou na čtyři roky. K tomu musí každý zaplatit 200 tisíc korun, navíc státu propadne zabavených 83 tisíc. Petra Malého, který byl zkušebním komisařem v Tanvaldu, soud potrestal i zákazem výkonu funkce ve veřejné správě a samosprávě na čtyři roky. Rozhodnutí soudu je pravomocné.
19. 10. 2023|

Čeští egyptologové našli ztracenou hrobku vlivného úředníka. Přežil pět vládců a vzal si královskou dceru

Čeští vědci z Českého egyptologického ústavu v Praze po několikaletém pátrání našli v Sakkáře hrobku, kterou v 19. století objevil francouzský archeolog a pak zmizela pod pískem. Obsahuje celou řadu důležitých artefaktů a patřila byrokratovi, který byl jednou ze zásadních osobností své doby.
25. 9. 2023|

V kauze Bečvářova statku uložil soud bývalému referentovi pravomocně pět let vězení

V kauze restituce Bečvářova statku ve středu odvolací Vrchní soud v Praze uložil bývalému referentovi pražského pozemkového úřadu Janu Horákovi pět let vězení. Rozhodnutí je pravomocné. Horák se aktuálního jednání nezúčastnil. V minulosti se k chybám přiznal, tvrdil ale, že svými rozhodnutími nechtěl způsobit škodu a rozhodně se jimi neobohatil. Odmítl také, že by jednal úmyslně.
17. 5. 2023|

Za vyšším schodkem stojí pomoc s energiemi, řekl ve sněmovně Stanjura

Za dodatečným navýšením rozpočtového schodku pro letošní rok je rozhodnutí vlády vložit do státního rozpočtu víc peněz na úsporný tarif i na pomoc firmám s vysokými cenami energií. Před poslanci to uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), když vysvětloval, proč bude deficit zřejmě o 45 miliard vyšší, než vláda původně navrhla. Dolní komora rovněž v pátek schválila koaliční novelu služebního zákona, která mimo jiné ruší funkce odborných náměstků na ministerstvech i omezení v počtu náměstků členů vlády. Část změn ve státní službě opět kritizovali opoziční poslanci, zamítnutí předlohy ale neprosadili.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 18:27|

Policie navrhla obžalovat muže, kterého viní z vraždy zaměstnankyně úřadu práce

Policie navrhla obžalovat střelce, který je obviněný z loňské vraždy zaměstnankyně úřadu práce v pražské Bělehradské ulici a z dalších trestných činů. O ukončení vyšetřování případu informoval mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Doplnil, že stíhaný muž nadále zůstává ve vazbě.
15. 3. 2022|

EET je moderní nástroj 21. století, říká Havlíček. Podle Bartoše je třeba digitalizaci posunout dál

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) v Otázkách Václava Moravce zkritizoval plán nové vlády, která chce zrušit EET. Podle něj jde o moderní digitální nástroj, který narovnává podnikatelské prostředí. Šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš to však odmítá s tím, že se na daních vybralo více i u profesí, kde EET povinná není. Bartoš také sdělil, že má v plánu i nadále spolupracovat se zmocněncem vlády pro digitalizaci Vladimírem Dzurillou, jeho současné místo ale zanikne.
16. 1. 2022|

Přerov se úředníků pod jednou střechou nedočká. Radniční komplex by byl údajně drahý

Vedení přerovské radnice definitivně zamítlo plány na vybudování radničního komplexu na náměstí TGM. Územní rozhodnutí na výstavbu nové radnice, která měla stát v západní části náměstí, tak bude zneplatněno. Podle vedení města by bylo vybudování nového sídla úředníků příliš drahé. Radnice má sídlo v jednom z menších řadových domů na náměstí, další budovy jsou v ulicích Bratrská, Smetanova, Blahoslavova a na Horním náměstí.
30. 9. 2019|