TÉMA

Maxim Velčovský

Made by Fire. V Miláně vystaví české sklo, porcelán a keramiku a s nimi otázky, které pálí design i průmysl

Na dubnovém design weeku v italském Miláně budou zastoupeni i čeští designéři a výrobci. Projekt Made by Fire podle Moravské galerie v Brně, která projekt ve spolupráci s festivalem Designblok připravila, ukáže největší výběr českého skla, porcelánu a keramiky na milánské přehlídce v novodobé historii Česka. Vedle prezentace tuzemské produkce a umu slouží výběr rovněž k zamyšlení nad směřováním českého designu a sklářského průmyslu.
31. 3. 2023|

Sklo musíte zkrotit, říká designér Maxim Velčovský

Kvalitní design může fungovat desítky let – když ho ale vytváříte pro masy, je nutné přemýšlet jinak. V Interview ČT24 to řekl český designér Maxim Velčovský a v rozhovoru popsal i to, kdy se z produktů stává umění a proč má české sklo ve světě dobrý zvuk. Na Signal Festivalu představí instalaci z vyhořelých aut dovezených z Ukrajiny zasažené ruskou agresí. Přinese to podle něj očistu díky intenzivnímu zážitku, katarzi.
10. 10. 2022|

Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně se proměnilo v centrum designu. Otevře se v pátek

Moravská galerie v Brně proměnila budovu Uměleckoprůmyslového muzea v centrum současného designu. Rozšiřuje své sbírky, plánuje výstavy i osvětovou činnost a především dokončuje celkovou přestavbu a obměnu expozic Uměleckoprůmyslového muzea. Expozice se veřejnosti otevře v pátek. Muzeum s podobnou koncepcí a záběrem podle ředitele Moravské galerie Jana Presse dosud v Česku chybělo.
25. 11. 2021|

Herbář ve skle. Designéři vytvořili kolekci inspirovanou i českou krajinou

V dubnu měli vystavovat na designovém veletrhu v italském Miláně, místo toho mají čeští návrháři premiéru na internetu. Maxim Velčovský spolu s designéry z UMPRUM v Praze navrhli pro tuzemskou sklárnu Lasvit sadu svítidel a doplňků vycházejících mimo jiné z české přírody.
20. 7. 2020|

Ankara poznává český design od verzatilek po Olgoj Chorchoj

Galerie moderního umění v Ankaře zve na přehlídku českého designu. Historii i současnost toho nejlepšího, co čeští tvůrci v této oblasti nabízí, přibližuje výstava Shapes and Shapers. Je společným dílem velvyslanectví v Ankaře a Českého centra v bulharské Sofii.
30. 9. 2019|