TÉMA

Francois Hollande

Nejčastěji Slovensko, Polsko a Čína. Grafika ukazuje, které státy Zeman během prezidenství navštívil

Miloš Zeman se během deseti let a dvou funkčních období v čele státu vydal na zhruba devadesát zahraničních cest, při kterých navštívil 34 zemí. Nejčastěji zamířil na Slovensko, do Polska a Číny. Při svých návštěvách často hovořil o zahraničních investicích. V posledních letech ale v souvislosti s pandemií covidu-19 a zdravotním stavem jeho zahraničních cest ubylo.
8. 3. 2023|

Již v neděli volí Francie prezidenta. Stále více politiků se zaměřuje na sever Francie a Normandii

V neděli proběhne ve Francii první kolo prezidentských voleb. Do toho druhého by z něj podle posledních průzkumů měl projít Emmanuel Macron a nacionalistka Marine Le Penová. Překvapit může kandidát radikální levice Jean-Luc Mélenchon. Pro voliče jsou podle všeho rozhodující sociální témata: kupní síla, zaměstnanost a bezpečnost. Průzkum společnosti Elabe pro stanici BFM TV ukazuje, že náskok Macrona před Le Penovou se stále zmenšuje.
8. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 20:41|

Přeživší terorista z útoků v Paříži u soudu prohlásil, že nikoho nezabil

Hlavní podezřelý z teroristických útoků v Paříži z roku 2015 Salah Abdeslam ve středu u soudu odmítl, že by někoho zabil nebo komukoliv ublížil. Prohlásil také, že miluje Islámský stát, který Západ považuje za teroristickou organizaci. O procesu ve Francii informovaly světové agentury a místní média.
9. 2. 2022Aktualizováno9. 2. 2022, 20:17|

Nemám na nájem, napsal student ve Francii a pokusil se upálit. Spustil vlnu protestů

Na několika místech Francie se začali studenti bouřit proti nejistotě, nedostatku perspektivy a kvůli obavám o svoji budoucnost poté, co se jejich spolužák v pátek zapálil před univerzitní kantýnou v Lyonu. Čin zdůvodnil obtížnou finanční situací, ze které obviňuje politické špičky. Teď bojuje v nemocnici o život.
14. 11. 2019|

Lidé se do pařížské Invalidovny přišli rozloučit s exprezidentem Jaquesem Chiracem

V pařížské Invalidovně se v neděli mohla veřejnost rozloučit s bývalým prezidentem Jaquesem Chiracem, který zemřel ve čtvrtek ve věku 86 let. Lidé se mohli podepisovat do kondolenční knihy, která tam byla převezena z Elysejského paláce. Při nesení rakve se střídali Chiracovi osobní strážci. V pondělí, které je dnem smutku, bude bývalý prezident pohřben po zádušní mši, na níž se čekají tři desítky světových státníků. Českou republiku zastoupí předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.
29. 9. 2019Aktualizováno30. 9. 2019, 06:49|