TÉMA

Osady

„Davy osadníků si dělají, co chtějí.“ Izraelské síly přišly o kontrolu nad Západním břehem, píše Haaretz

Izraelská armáda a tajná služba Šin Bet v posledních měsících ztratily kontrolu nad situací na okupovaném Západním břehu Jordánu. Od minulého týdne došlo k množství útoků židovských osadníků na palestinské vesnice, píše izraelský levicový list Haaretz s odvoláním na zdroje z bezpečnostních složek. Situaci podle nich komplikuje to, že část izraelské vlády odmítá násilí odsoudit. Šéfové hlavních bezpečnostních složek ho přitom označili za „nacionalistický terorismus“, který je v rozporu s „morálními a židovskými hodnotami“. Napětí zvyšuje rovněž plánované rozšiřování osad.
28. 6. 2023Aktualizováno28. 6. 2023, 17:35|

Zrychlená výstavba izraelských osad na Západním břehu má být odpovědí na terorismus, může dál zvýšit emoce

Izraelská vláda plánuje schválit více než čtyři tisíce nových bytů v osadách na Západním břehu Jordánu, k rozhodnutí by mělo dojít příští týden. Po úterním palestinském útoku u osady Eli oznámil premiér Benjamin Netanjahu, že začne příprava výstavby dalších bytů v této lokalitě. Posílení izraelské přítomnosti v regionu má být jasnou odpovědí na terorismus. Zrychlená výstavba osad ale po týdnu plném násilí může dál zvýšit emoce.
23. 6. 2023|

Izraelské osady na Západním břehu Jordánu jsou nelegální. Další výstavba ohrožuje mír, řekl Guterres

Generální tajemník OSN António Guterres je velmi znepokojen plány Izraele na stavbu mnoha dalších bytů na okupovaném Západním břehu. Výstavba osad, které označil na nelegální, je podle něj hrubým porušením mezinárodního práva. V prohlášení zveřejněném na internetu to uvedl Guterresův mluvčí Farhan Haq.
20. 6. 2023|

Kabinet izraelského premiéra Bennetta vládne rok. Kvůli odchodu poslankyň ale hrozí rozpad vlády

Před rokem nastoupila v Izraeli nová vláda v čele s Naftalim Bennettem. Kabinetu, ve kterém spolu vládne osm různých politických uskupení, však nyní hrozí rozpad. Ve 120členném Knesetu má 59 křesel a v minulém týdnu nebyl schopen prosadit zákon o osadnících, který se pravidelně schvaluje každých pět let. Vyloučeny tak nejsou ani předčasné volby.
13. 6. 2022Aktualizováno13. 6. 2022, 17:38|

Izrael schválil stavbu tří tisíc osadnických bytů na okupovaném území

Plánovací výbor izraelského ministerstva obrany ve středu schválil plán výstavby tří tisíc nových bytů v židovských osadách na palestinském Západním břehu Jordánu. Úřad tak rozhodl navzdory nesouhlasu Spojených států, Evropské unie a dalších zemí a organizací.
27. 10. 2021|

Izraelské letectvo bombardovalo kvůli zápalným balonům Pásmo Gazy

Izraelské letectvo podniklo v noci na úterý útoky na Pásmo Gazy. Vojenská operace je odvetou za zápalné balony, které Palestinci vypustili z oblasti na území židovského státu, uvedla agentura AFP. Podle palestinských zdravotnických úřadů si nálety nevyžádaly oběti na životech.
7. 9. 2021|

Biden přivítal Bennetta. Ujistil ho, že s Íránem chce jednat, ale počítá i s jinými možnostmi

Joe Biden se v Bílém domě poprvé setkal s Naftalim Bennettem. Hovořili mimo jiné o vztazích s Íránem a situaci kolem jeho jaderného programu. Americký prezident sdělil izraelskému premiérovi, že preferuje diplomatický přístup, ale je připraven přistoupit i k jiným možnostem. Ty blíže nespecifikoval.
27. 8. 2021|

Izrael rozšiřuje osady na Západním břehu Jordánu. Výstavbu by mohl zkomplikovat Joe Biden

Izrael odsouhlasil výstavbu 800 nových bytových jednotek v osadách na Západním břehu. Nové stavební plány pro osadníky se schvalují několikrát do roka, tentokrát ale vše probíhá v choulostivém období před nástupem nového amerického prezidenta. Izraelci i Palestinci tak napjatě čekají na postoje Joea Bidena, který má s regionem i s kontroverzemi okolo budování osad své zkušenosti coby bývalý viceprezident Baracka Obamy.
14. 1. 2021|

O Trumpově plánu pro Palestinu a Izrael se čile jedná. Izrael se dohodl se Súdánem i spojenci v Evropě

Izraelská vláda kvůli tlaku z Washingtonu odkládá anexi osad na Západním břehu Jordánu. Týden po zveřejnění Trumpova mírového plánu tak kabinet Benjamina Netanjahua musí mírnit svá vyjádření o rychlém připojení dalších území. Palestinská autonomie mezitím řeší, jak reagovat na diplomatickou porážku v podobě amerického návrhu na nové územní a politické uspořádání.
6. 2. 2020|

USA přestanou označovat židovské osady za protiprávní

Židovské osady na okupovaném Západním břehu Jordánu už podle Spojených států neporušují mezinárodní právo. Změnu pohledu Washingtonu oznámil americký ministr zahraničí Mike Pompeo s tím, že postavení Západního břehu Jordánu musí společně vyjednat Izraelci a Palestinci. Podle agentury Reuters Američané svým oznámením prakticky podpořili výstavbu dalších osad na okupovaném území.
18. 11. 2019Aktualizováno18. 11. 2019, 22:58|

Deset let nic. A nyní Hradec Králové zdražil zahrádkářům nájmy až dvacetkrát

Zahrádkaření v takzvaných osadách v Hradci Králové bude od října výrazně dražší, v některých případech až dvacetkrát. Radnice zvýší nájemné za pozemky ze současné koruny za metr čtvereční na deset. Plocha pod chatou vyjde ještě dráž. A tak se někteří místní obávají, že se budou muset svého koníčku vzdát. Magistrát vysvětluje, že jen dorovnal ceny na úroveň jiných, stejně velkých měst.
30. 9. 2019|