TÉMA

Věra Chytilová

Chantal Poullainová převzala Řád čestné legie

Česko-francouzská herečka a šansoniérka Chantal Poullainová převzala nejvyšší francouzské státní vyznamenání, Řád čestné legie. Francie tak ocenila její dlouhodobé obohacování české a francouzské kultury navzájem a trvalé přispívání k šíření francouzské kultury v Čechách. Udělení řádu je rovněž oceněním činnosti Poullainové v humanitární oblasti. Ceremoniál se uskutečnil na francouzském velvyslanectví v Praze.
12. 9. 2023|

Českou účast v Cannes zachraňuje FAMU. K Zlaté palmě měli Češi nejblíže, když se vezli na nové vlně

V Cannes se promítají filmy z české produkce. Česká kinematografie je na prestižním francouzském festivalu zastoupena dvěma krátkými snímky z pražské FAMU. V premiéře tu své filmy uvádějí Petr Pylypčuk a Darja Kaščejevová. Pylypčukův Osmý den je po několika letech prvním počinem z katedry režie FAMU, která se do studentské soutěžní sekce v Cannes dostala. Kaščejevová svou Electrou může navázat na předchozí úspěchy, k nimž patří i nominace na Oscara. Celovečerní české tvorbě se ale pozvání do soutěžních sekcí v Cannes už roky vyhýbá.
24. 5. 2023|

Začíná festival Berlinale. Vyhrát ho chce japonský anime trhák i film o smartphonu

Do hlavního města Německa se sjíždějí filmové hvězdy i fanoušci kinematografie. Začíná jeden z nejprestižnějších filmových festivalů Berlinale. Hlavní cenu, Zlatého medvěda, může získat některý z devatenácti titulů, žádný z nich ale není český. Při zahájení přes video promluví k festivalovým hostům ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajina patří také k tématům letošního programu.
16. 2. 2023|

V „nejlepším filmu historie“ žena stele postel, zapíná kamna a škrábe brambory. Vítězství vyvolalo kontroverze

V čele nejprestižnějšího žebříčku nejlepších filmů historie, který každých deset let vyhlašuje časopis Sight & Sound, se objevil veřejnosti neznámý belgický snímek s názvem Jeanne Dielmanová, Obchodní nábřeží 23, 1080 Brusel od režisérky a scenáristky Chantal Akermanové. Podle některých jde o zbrklé rozhodnutí vedené touhou po narovnávání reprezentace jiných než mužských autorů, jiní naopak politizaci odmítají a mluví o přirozeném otevírání žebříčku díky současné dostupnosti dříve zapadlých děl. Vítězný snímek je z roku 1975.
23. 12. 2022|

Nekončící pátrání po Ester. Kostýmní výtvarnice svým způsobem skrytě spolurežírovala slavné filmy v 60. letech

Šlo o nepolapitelnou osobnost, která o sobě říkala, že „snad trochu rozumí filmu“, přitom neformálně a neviditelně ovlivňovala ty nejznámější představitele české nové vlny. Filmová výtvarnice Ester Krumbachová za sebou nechala rozsáhlou pozůstalost dopisů, fotografií, polaroidů, básní, kreseb, kostýmních návrhů, esejů i amuletů, k nimž se dlouho nemohl nikdo dostat. Letos se však část jejího archivu objevila on-line. Co o ní její pozůstalost říká?
27. 11. 2022|

Zlatou palmu získal v Cannes Trojúhelník smutku švédského režiséra Östlunda

Zlatou palmu pro nejlepší film na letošním 75. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes získal snímek Triangle of Sadness (Trojúhelník smutku) od Rubena Östlunda. Zlatou palmu získal tento švédský režisér již podruhé, tentokrát za satirický snímek o třídních vztazích a západní společnosti.
28. 5. 2022|

České stopy v Cannes nejsou moc vidět, ale najdou se. V Sedmikráskách i portugalském filmu

V soutěži festivalu Cannes Češi ani na aktuálním ročníku zastoupeni nejsou, české stopy se přesto v programu prestižní přehlídky dají najít. Tou nejviditelnější je uvedení digitálně restaurovaného filmu Sedmikrásky Věry Chytilové. Na Česko má návaznost také kameraman Mark Bliss, který přijel s delegací portugalského snímku Restos do Vento. Do platformy Ateliér, vyhrazené budoucím nadějným projektům, byla pozvána režisérská dvojice Petr Kazda a Tomáš Weinreb. Festival pokračuje do 28. května.
25. 5. 2022|

30 let zpět: Co bude s filmovým studiem Barrandov?

Filmové studio Barrandov, jedno z největších v Evropě, se před třiceti lety připravovalo na svou privatizaci, což vystupňovalo napětí mezi vedením a filmařskou obcí. Čeho se obávali filmoví tvůrci? A s jakým návrhem přišla Česká národní rada? K situaci se vyjádřila režisérka Věra Chytilová.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
25. 1. 2022|

Státní cenu za literaturu získal Miloslav Topinka, oceněn byl i Svěrák či Krumbachová

Osm osobností české kultury si odneslo ze slavnostního večera na Nové scéně Národního divadla státní ceny a ceny ministerstva kultury. Mezi nimi jsou například Miloslav Topinka, který si odnesl cenu za literaturu, překladatelka Alena Morávková, výtvarnice Adéla Matasová nebo scenárista, herec a spisovatel Zdeněk Svěrák. Cenu za přínos v kinematografii a audiovizi dostala in memoriam filmařka Ester Krumbachová.
24. 10. 2021Aktualizováno24. 10. 2021, 22:16|

Legenda, která vznikla v podzemí. Před padesáti lety se zrodilo divadlo Sklep

V roce 1971 čtrnáctiletí spolužáci David Vávra a Milan Šteindler založili takzvaný Kobil klub ve sklepě Vávrovy babičky. Položili tak základy divadlu Sklep. To se postupem času zařadilo k nejvýraznějším českým souborům osmdesátých let. Vystřídaly se v něm významné osobnosti české kultury a svým humorem baví dodnes.
1. 4. 2021|

Bez Provázku by nebyl takový Sluha dvou pánů, vzpomíná čerstvý sedmdesátník Donutil

Filmový a divadelní herec Miroslav Donutil oslavil v neděli 70. narozeniny, k nimž je na iVysílání nově k vidění dokument Pan Herec Miroslav Donutil. V rozhovoru pro Interview ČT24 mluví o divadelních začátcích v Brně, Věře Chytilové, slavných rolích i mladé herecké generaci, do níž spadá jeho syn Martin.
8. 2. 2021|
30 let svobody

Co zanechalo 30 let svobody na kulturní scéně? Rolling Stones, Entropu i Český sen

Kolja získal Oscara, do Prahy se přivalili Rolling Stones, nadšení i kritiku sklidila stavba Tančícího domu a Václav Havel v pětasedmdesáti letech natočil filmový debut. U příležitosti výročí sametové revoluce se ČT24 ve speciálním pořadu ohlédla za třiceti lety na kulturní a společenské scéně. Jako hosté se k bilanci přidali scenáristé Zdeněk Svěrák a Petr Jarchovský, divadelní režisér David Radok, herec Ondřej Vetchý, historik architektury Zdeněk Lukeš nebo výtvarník David Černý.
7. 11. 2019|

Festival dokumentů Ji.hlava se zajímá o Zemi i lidi, na Východě i na Západě

Poctou režisérce Věře Chytilové a jejímu manželovi, kameramanovi Jaroslavu Kučerovi, začíná v Jihlavě 23. mezinárodní festival dokumentárních filmů. Věnovat se bude mimo jiné tématu klimatických změn, ve městě na Vysočině chce také propojovat západo- a východoevropskou kinematografii. Program šestidenní přehlídky přiblížil v rozhovoru ředitel Marek Hovorka a dramaturgyně Andrea Slováková.
24. 10. 2019|

Česká televize se k výročí sametové revoluce ohlédne za svobodou i nesvobodou

Česká televize chystá připomínku výročí 17. listopadu i tématu třiceti let svobody. Například moderátor Jakub Železný provede revolucí v reálném čase v pořadu Dnes před 30 lety. Reflexi porevolučního vývoje nabídne zase Robert Sedláček v nezvyklém projektu Soud nad českou cestou. Na obrazovkách se během připomínky výročí objeví tři desítky premiér hrané nebo dokumentární tvorby.
24. 10. 2019|

Zemřel režisér Jan Schmidt. Autor Osady havranů patřil k Nové vlně šedesátých let

Ve věku pětaosmdesáti let zemřel režisér Jan Schmidt, který byl jedním z představitelů takzvané Nové vlny československé kinematografie šedesátých let. Natočil filmy Osada Havranů, Volání rodu nebo televizní seriál Stříbrná paruka. Pro Českou televizi zpracoval i pohádkový příběh Nevěsta s nejkrásnějšíma očima s Milanem Kňažkem v hlavní roli.
29. 9. 2019Aktualizováno29. 9. 2019, 15:19|