TÉMA

Filmové pobídky

Vláda se dohodla s audiovizuálními platformami na příspěvcích do audiovize

Do připravovaného Státního fondu audiovize budou přispívat dvěma procenty z příjmů všechny platformy, které se na šíření obsahu v Česku podílí. Nově se to bude týkat i zahraničních videoték (VOD firem), jako je například Netflix. Dohodli se na tom na nedělním jednání představitelé platforem, producentů a ministerstva kultury za přítomnosti premiéra české vlády Petra Fialy (ODS).
2. 7. 2023|

Vláda přidá 570 milionů korun na filmové pobídky, příjem nových žádostí ale zůstává uzavřený

Vláda přidá Státnímu fondu kinematografie 570 milionů korun na filmové pobídky. Ty jsou od letošního ledna pozastavené, protože jejich osmisetmilionový rozpočet byl hned na začátku roku vyčerpaný. V Česku se totiž v posledních letech, vedle hollywoodských filmů, začaly ve větší míře natáčet i výpravné série streamovacích platforem. Zahraniční produkce za natáčení v Česku podle Asociace producentů v audiovizi loni utratily téměř devět miliard korun.
28. 7. 2022Aktualizováno28. 7. 2022, 20:14|

Čeští kaskadéři si zahráli v akčním velkofilmu The Gray Man. První recenze jsou velmi vlažné

Po světové premiéře nejprve v kinech ve vybraných zemích a od příštího pátku na Netflixu. První diváci viděli hvězdně obsazený špionážní snímek The Gray Man. První kritiky z filmu nejsou příliš nadšené. Zmiňovaná placená filmová platforma ho ohlašovala jako svůj nejdražší projekt s rozpočtem 200 milionů dolarů. Loni se natáčel i v Praze. Z Česka však některé zahraniční štáby mizí.
15. 7. 2022|

Příbuzní pěstouni mají získat důchodové pojištění, schválila sněmovna. Platby za pojištěnce probere za týden

Pěstouni z řad příbuzných, kteří se o dítě začali starat před koncem minulého roku a dostávali za to odměnu od státu, zřejmě nebudou muset za dobu péče platit důchodové a zdravotní pojištění. Pěstounství by se u nich zařadilo mezi takzvané náhradní a vyloučené doby a zohlednilo by se při výpočtu penze. Zdravotní odvody by pak posílal stát. Předpokládá to vládní novela, kterou ve středu schválila sněmovna. Poslanci podpořili i možnost uvalování národních sankcí za závažná protiprávní jednání v mezinárodních souvislostech i mimo sankční seznam Evropské unie. Ve schvalování sporného snížení státních plateb do zdravotnictví za důchodce, děti nebo nezaměstnané bude dolní komora pokračovat za týden.
13. 7. 2022Aktualizováno13. 7. 2022, 15:33|

Zbytečně zastavujeme rozjetý vlak, komentují čeští producenti omezení žádostí o filmové pobídky

Investice zahraničních filmařů v Česku narůstají. Jen loni dosáhly rekordních bezmála devíti miliard korun. I díky pobídkám začaly přicházet velké streamovací společnosti, které tu natáčejí zejména velkorozpočtové seriály a filmy. Systém pobídek, který vrací producentovi pětinu uznatelných nákladů, však není na velké hráče připravený.
5. 7. 2022|

Filmové pobídky v provizoriu nefungují. Dopadá to i na cestovní ruch, varuje CzechTourism

Zastavení příjmu žádostí o registraci filmových pobídek kvůli rozpočtovému provizoriu podle státní agentury CzechTourism a pražských hoteliérů negativně dopadne i na cestovních ruch. Působení filmových štábů znamená příjmy pro hotely, restaurace, cateringové služby či prádelny. V době nejpřísnějších protiepidemických opatření byli filmaři pro některé hotely prakticky jediným zdrojem tržeb.
23. 1. 2022|

Aby Praha nevypadala jako Moskva nebo Paříž. Město platí filmařům za to, že zůstane Prahou

Praha platí filmařům za to, že je ve snímcích prezentována jako Praha. Město na to založilo fond, z něhož financuje snímky, které mají zajištěnou širší distribuci v zahraničí a kde Praha hraje samu sebe. Město tím chce přitáhnout další turisty i filmaře a prezentovat se v zahraničí.
29. 9. 2019|