TÉMA

Násilnosti

Exprezident Bolsonaro se dva dny skrýval na maďarské ambasádě. Brazílie si předvolala velvyslance

Brazílie si předvolala maďarského vyslance, aby vysvětlil, proč bývalý prezident jihoamerické země Jair Bolsonaro strávil minulý měsíc dvě noci na maďarském vyslanectví. Stalo se to poté, co policie zatkla Bolsonarovy blízké spolupracovníky kvůli údajnému pokusu o státní převrat po prohraných volbách.
27. 3. 2024|

Bangladéš vyvedla z extrémní chudoby, kritiky zatýká po tisících. Sporné volby ovládla premiérka Vadžídová

Bangladéšská premiérka šajch Hasína Vadžídová a její spojenci ohlásili triumf v parlamentních volbách. Opoziční Bangladéšská nacionalistická strana (BNP) hlasování bojkotovala kvůli údajným volebním podvodům i autoritářským tendencím šéfky kabinetu, jež se drží u moci od roku 2009. Lidskoprávní aktivisté Vadžídové vyčítají zatýkání politických odpůrců a omezování občanských svobod. Naopak chválu si vysloužila přijetím milionu běženců z řad myanmarských Rohingů a vyvedením Bangladéše z extrémní chudoby.
8. 1. 2024|

Srbská opozice po nedělním střetu u radnice vyzývá k dalším protestům. Vládu viní z falšování voleb

Opozice svolala na pondělí další protest proti výsledku voleb do parlamentu i do městských rad včetně té bělehradské, které považuje za zfalšované. Protesty se konají každý den, v neděli poprvé přerostly v násilnosti, když se demonstranti pokusili vniknout do budovy bělehradské radnice a policie jim v tom zabránila. Po střetech zůstali dva ranění policisté a přes třicet zadržených demonstrantů.
25. 12. 2023|

Soud v New Yorku začne řešit případ násilností, které rozpoutal influencer

Tento týden čeká soud amerického influencera, který je obviněn z podněcování k výtržnostem v New Yorku. Na náměstí Union Square svolal na počátku měsíce bez povolení úřadů akci, která vyústila v násilnosti. Policie musela ke zvládnutí nepokojů nasadit tisíc příslušníků.
14. 8. 2023|

Brazilské úřady budou vyšetřovat Bolsonara kvůli výtržnostem v hlavním městě

Soudce brazilského nejvyššího soudu zahrnul bývalého pravicového prezidenta Jaira Bolsonara do vyšetřování násilností, které se odehrály v hlavním městě Brasílii minulou neděli 8. ledna, uvedly tiskové agentury. Bolsonaro, ani jeho tři synové, kteří jsou zákonodárci, se dosud nevyjádřili, poznamenala agentura AP.
13. 1. 2023Aktualizováno14. 1. 2023, 05:52|

Utajené dokumenty v Trumpově sídle a roli exprezidenta v útoku na Kapitol vyšetří nynější prokurátor z Haagu

Přechovávání utajených dokumentů ve svém sídle na Floridě, z něhož je podezřelý americký exprezident Donald Trump, bude vyšetřovat Jack Smith, nynější hlavní prokurátor zvláštního tribunálu v Haagu pro válečné zločiny v Kosovu. Kromě nakládání s tajnými dokumenty se Smith zaměří i na Trumpovu roli v útoku na Kapitol z 6. ledna 2021.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 23:30|

Na hranici mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem vypukly přestřelky, píše Interfax

Na hranici mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem v noci na středu propukly přestřelky, informovala agentura Interfax. Pohraniční stráže obou zemí se navzájem viní z palby z minometů a dalších zbraní, ohlášeny byly dosud nejméně dvě oběti a několik zraněných.
14. 9. 2022Aktualizováno14. 9. 2022, 16:37|

Izrael zaútočil v Pásmu Gazy, reagoval na raketový úder Hamásu

Izraelská armáda po ranním palestinském raketovém útoku zaútočila na pozice radikálního Hamásu v palestinském Pásmu Gazy. Rakety, jež mířily na izraelské město Aškelon, sestřelila protivzdušná obrana. Útoky jsou prvním násilím mezi Hamásem a Izraelem od dubna. Z Pásma Gazy ani z Izraele nejsou hlášeni mrtví ani zranění.
18. 6. 2022|

Soud v USA poslal do vězení muže, který přivezl před nepokoji ke Kapitolu zbraně

Soudkyně ve Washingtonu vyměřila trest šestačtyřiceti měsíců odnětí svobody muži ze státu Alabama, v jehož autě zaparkovaném nedaleko Kapitolu se loni těsně před vypuknutím nepokojů našly střelné zbraně a výbušniny. Trest pro dvaasedmdesátiletého Lonnieho Coffmana je jedním z nejtvrdších, jaké dosud padly v souvislosti s násilnostmi z 6. ledna 2021, informovala agentura Reuters.
1. 4. 2022|

Při úterních střetech s Ázerbájdžánem zemřelo šest arménských vojáků

Při úterních ozbrojených střetech s ázerbájdžánskými jednotkami na společných hranicích zemřelo šest arménských vojáků, oznámil Jerevan. Baku ve středu informovalo o tom, že si boje vyžádaly životy sedmi příslušníků ázerbájdžánské armády. Konflikt byl nejintenzivnější od konce loňské války o Náhorní Karabach. Poté, co se do situace vložila Moskva, se země dohodly na příměří.
19. 11. 2021|

V Libyi se porušují lidská práva, uvádí zpráva OSN. Lidé jsou mučeni a zabíjeni

V Libyi byly s největší pravděpodobností spáchány válečné zločiny a zločiny proti lidskosti, uvádí ve své zprávě Rada OSN pro lidská práva (HRC). Shromáždila důkazy o vraždách, mučení, zotročování, mimosoudním zabíjení a znásilňování.
4. 10. 2021|

Na protest Trumpových příznivců ve Washingtonu přišlo několik stovek lidí

Na demonstraci na podporu lidí, kteří čelí soudům, protože začátkem ledna pronikli do Kapitolu, sídla amerického Kongresu, v sobotu dorazilo ve Washingtonu několik stovek lidí. Shromáždění ale bylo poklidné, více než demonstrantů bylo na místě policistů a novinářů. V oblasti od rána hlídkovaly stovky policistů, a protože se úřady obávaly střetů, nechaly v okolí Kapitolu postavit vysoké zátarasy. V pohotovosti bylo také 100 vojáků Národní gardy.
18. 9. 2021Aktualizováno18. 9. 2021, 21:45|

Arménie podala kvůli rasové diskriminaci stížnost na Ázerbájdžán u Mezinárodního soudního dvora

Arménie ve čtvrtek podala stížnost na Ázerbájdžán u Mezinárodního soudního dvora (ICJ), který je hlavním soudním orgánem OSN. Jerevan obviňuje Baku z dlouhodobé rasové diskriminace, k níž údajně docházelo i během nedávného ozbrojeného konfliktu obou zemí, informoval soud.
17. 9. 2021|

Biden vzdal hold policistům bránícím Kapitol před rozzuřenými stoupenci Trumpa

Prezident Spojených států Joe Biden ve čtvrtek vzdal hold policistům, kteří letos 6. ledna bránili americký Kapitol před rozzuřeným davem příznivců exprezidenta Donalda Trumpa. Podepsal legislativní dokument, na jehož základě jim byla udělena Zlatá medaile Kongresu, informovala agentura Reuters.
6. 8. 2021|

Pochod za práva LGBT v gruzínském Tbilisi zhatili odpůrci. Vnikli do kanceláří organizátorů a napadli novináře

Organizátoři pondělního pochodu hrdosti sexuálních menšin v Tbilisi akci kvůli násilnostem odvolali. Skupiny oponentů totiž napadly a vyplenily jejich kancelář. Podle serveru Gruzia Online agresivní účastníci shromáždění proti homosexuálům v centru hlavního města fyzicky napadli asi dvě desítky novinářů a kameramanů a poškodili i televizní a rozhlasovou techniku.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 20:51|

Prokurátoři obvinili kvůli násilnostem v Kapitolu dalších šest mužů ze spiknutí

Američtí prokurátoři obvinili šest mužů napojených na krajně pravicové uskupení nazvané Three Percenters ze spiknutí v souvislosti s lednovými nepokoji v Kongresu, informují agentury Reuters a Bloomberg. Davu přívrženců tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa se podařilo vtrhnout 6. ledna do budovy Kapitolu, kde kongresmani zrovna potvrzovali výhru demokrata Joea Bidena v listopadových prezidentských volbách.
11. 6. 2021|

Dva policisté z Kapitolu žalují Trumpa, chtějí odškodné za újmu při lednovém útoku

Dva členové policejní jednotky amerického Kapitolu podali žalobu na předchozího prezidenta Donalda Trumpa kvůli lednovému útoku jeho stoupenců na sídlo Kongresu. Oba muži tvrdí, že Trump lidi k útoku vyprovokoval a je odpovědný za fyzickou a citovou újmu, kterou oba zakusili. Požadují jako odškodné každý nejméně 75 tisíc dolarů (1,66 milionu korun).
31. 3. 2021|

V Myanmaru podle neoficiálních zdrojů zahynulo nejméně 38 demonstrantů

Při nedělních protestech proti únorovému vojenskému puči v Myanmaru zemřelo nejméně 38 lidí, informovala agentura Reuters s odkazem na neziskovou Asociaci pro pomoc politickým vězňům (AAPP). Přes 20 obětí si podle tohoto zdroje vyžádaly zásahy bezpečnostních oddílů proti demonstrantům v dělnické čtvrti největšího barmského města Rangúnu, kde docházelo ke žhářským útokům na továrny financované Čínou. Ve čtvrti bylo posléze vyhlášeno stanné právo, informovala barmská státní televize.
14. 3. 2021Aktualizováno14. 3. 2021, 20:21|

Biden označil středeční útok na Kapitol za nejčernější den v dějinách USA

Vpád příznivců Donalda Trumpa do Kapitolu si vyžádal čtyři oběti. Jednu ženu zastřelila policie. Kongres po násilnostech znovu zahájil jednání a potvrdil výsledek prezidentských voleb. Twitter i Facebook zablokovaly účty Trumpa. Zákonodárci chtějí vyšetřit reakci policie v Kapitolu. V reakci na události rezignovali někteří členové vládní administrativy, včetně ministryně dopravy. Nově zvolený prezident Joe Biden ve čtvrtek uvedl, že Trump zneužil rabující dav ve snaze umlčet hlas amerických voličů.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 23:13|

Morales je v Mexiku, které mu prý zachránilo život. Dění v Bolívii označil za puč

Bývalý bolivijský prezident Evo Morales přiletěl do Mexika, které mu udělilo azyl. Na letišti, kam ho s mezipřistáním v Paraguayi dopravil stroj mexického letectva, ho přivítal tamní ministr zahraničí Marcelo Ebrard. Morales odstoupil v neděli po téměř dvou týdnech pod tlakem masových demonstrací a v reakci na výzvu armády. Dění ve své zemi označil za puč.
11. 11. 2019Aktualizováno12. 11. 2019, 22:06|

Nemáme budoucnost, bouří se zoufalí Iráčané. Při protestech zemřela už stovka lidí

V Bagdádu se po zrušení dvoudenního zákazu nočního vycházení znovu demonstrovalo. Bezpečností síly do lidí střílely ostrými náboji a nasadily slzný plyn. Zákaz vycházení stále platí ve městech Násiríja a Díváníja na jihu země, kde se ale navzdory tomu také demonstrovalo. Zemřelo nejméně devět osob, z toho osm v metropoli a na jejím předměstí. Od úterka si protivládní protesty vyžádaly už stovku mrtvých a asi čtyři tisíce raněných.
5. 10. 2019|

Haiti zachvátily pouliční protesty, policie použila slzný plyn

Na Haiti v pátek vyšly do ulic tisíce lidí na protest proti prezidentovi Jovenelu Moiseovi. Nespokojenci vyrabovali několik obchodů a policejní stanici v hlavním městě Port-au-Prince. Bezpečnostní složky dav rozháněly slzným plynem a střelbou s ostrými náboji, informoval zpravodajský web BBC.
28. 9. 2019|