TÉMA

Čistá energie

S oblibou čisté energie rychle přibývá odpadu. Firmy z použitých solárních panelů berou sklo i měď

Solární elektrárny se po otřesech na trhu s energiemi staly vyhledávanou a dostupnou alternativou, která je šetrnější k životnímu prostředí. S jejich rozšířením ale zároveň vyvstává otázka nad jejich osudem poté, co doslouží. Nově vznikající společnosti teď hledají pro vysloužilé solární panely ekologické využití. Některé se podaří opravit, jiné slouží třeba jako zdroj skla k pískování.
3. 8. 2023|

Špinavý vzduch zabije sedm milionů lidí ročně. Dýcháme ho skoro všichni

Drtivá většina lidstva, celých 99 procent, dýchá podle Světové zdravotnické organizace (WHO) znečištěný vzduch. Každoročně kvůli tomu předčasně zemře více než sedm milionů lidí. WHO to uvedla v nové zprávě.
6. 4. 2022|

Šéf ČEZu varoval před detaily evropského plánu na zařazení jádra a plynu mezi čisté zdroje

Za problematický považuje generální ředitel ČEZu Daniel Beneš návrh Evropské komise zařadit za určitých podmínek jádro a zemní plyn mezi zelené zdroje. Splnění těchto podmínek by totiž přineslo zásadní komplikace z hlediska transformace české energetiky. Česko by mělo podle něj zaslat připomínky a návrhy úprav tak, aby se akt stal akceptovatelným. Před návrhem varovaly též Svaz průmyslu a dopravy i Teplárenské sdružení ČR. Čeští politici jsou nicméně s unijním návrhem spokojeni – na rozdíl od představitelů některých dalších zemí, které jej odmítají. K nim se nově připojilo Španělsko.
3. 1. 2022Aktualizováno3. 1. 2022, 21:38|

Čisté energie pro elektrodopravu má Česko dostatek. Nové zdroje je ale třeba dál hledat, tvrdí komora

Slunce, voda nebo vítr by už v Česku v současnosti pokryly spotřebu jeden a půl milionu elektromobilů. Tedy víc než dvojnásobného počtu, než s jakým počítá stát v nejoptimističtějším scénáři pro rok 2030. Podle Komory obnovitelných zdrojů energie (OZE) bude Česko v takzvané čisté mobilitě soběstačné. Další fotovoltaiky by přitom mohly přibývat třeba na střechách benzinek a energii mohou dodávat ve větším i bioplynové stanice.
1. 12. 2021|

V zimě se svět popere o něco, co je neviditelné, ale zásadní a není toho dostatek. Jde o zemní plyn, píše Bloomberg

Státy jsou stále více než kdy jindy závislé na zemním plynu, který vytápí domácnosti i dodává elektřinu průmyslu, kvůli snahám opustit uhlí a zvýšit využití čistějších zdrojů energie. Na trhu však není k dispozici takové množství plynu, které by mohlo pohánět oživení z pandemie i doplnit vyčerpané zásoby před nástupem chladných měsíců. Státy se tak předhánějí, kterému se podaří nabídnout více, aby získal dodávky, protože země jako Rusko se snaží udržet více této suroviny doma, a s poklesem teplot se situace zřejmě zhorší. Krize v Evropě je předzvěstí problémů pro zbytek planety, píše agentura Bloomberg.
27. 9. 2021|

Britové si nabíjí elektromobily v první velkokapacitní stanici. Budou prý po celé zemi

Ve Velké Británii otevřeli první velkokapacitní stanici pro elektromobily. Doba nabití je zhruba 20 minut, umožňuje to vysoký výkon 350 kW. Firma Gridserve plánuje do pěti let vybudovat síť po celé zemi. Mimo jiné tím reaguje na vládní rozhodnutí definitivně ukončit v zemi prodej všech benzinových a dieselových aut v roce 2030.
11. 12. 2020|

Jsou tiché a bez zplodin. Francouzskou riviéru křižují solární lodě

Obliba čisté energie postupně roste. Před třemi lety obletělo letadlo Solar Impulse svět, lodi na solární pohon se to podařilo ještě o několik let dřív. Podobné projekty inspirovaly desítky lidí po celém světě a jeden z nich přivedl tato ekologická plavidla i na francouzskou riviéru. Malé katamarány se solárními panely si tady postupně razí cestu mezi luxusními jachtami.
29. 9. 2019|