TÉMA

Whistleblower

Blažek podal trestní oznámení kvůli možné korupci na resortním insolvenčním odboru

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal trestní oznámení v souvislosti s možnou korupcí na insolvenčním odboru resortu spravedlnosti. České televizi informaci potvrdil mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Blažek podal trestní oznámení na doporučení protikorupčního ředile Jiřího Kaprase. Podle jeho zjištění v letech 2015 a 2016 docházelo k protiprávnímu jednání v rámci zkoušek insolvenčních správců. Tehdy insolvenční agendu řídil Blažkův bývalý náměstek Antonín Stanislav (ODS).
17. 4. 2024Aktualizovánovčera v 11:03|

168 hodin: Whistleblower Benýšek se vrací na resort spravedlnosti, náměstek Stanislav po sérii afér naopak mizí

Aféra kolem ředitele insolvenčního odboru na resortu spravedlnosti končí. V listopadu podal Jan Benýšek protikorupční podnět, ve kterém už podruhé upozornil na manipulace se zkouškami insolvenčních správců. Ty se děly před osmi lety na odboru vedeném Antonínem Stanislavem, kterého si současný ministr Pavel Blažek (ODS) přivedl s sebou jako náměstka. Den poté, co úředník podnět podal, mu na resortu zrušili místo. Všem dnům ale není konec — náměstek po sérii afér náhle mizí a úředník se na ministerstvo vrací. Pro pořad 168 hodin natáčel Václav Crhonek a Jakub Hříbek.
3. 3. 2024|

Systém pro whistleblowery mají mít od pátku i menší firmy

Systém pro ochranu oznamovatelů, takzvaných whistleblowerů, musí mít od pátku i firmy s více než 50 zaměstnanci. Doposud se povinnost týkala jen velkých firem s 250 a více lidmi. Ne všem menším podnikům se ale podle odhadů Asociace malých a středních podniků (AMSP) podařilo novinku včas zprovoznit. Bez systému tak podle ní teď může být i polovina menších firem.
15. 12. 2023|

Upozornili na problémy, přišli o místo. Pořad 168 hodin popsal případy dvou whistleblowerů

Dva úředníci se domnívají, že ztratili práci na ministerstvech dopravy a spravedlnosti kvůli upozornění na nesrovnalosti. V případě úředníka z ministerstva dopravy už rozhodl soud. A poprvé v historii dal whistleblowerovi za pravdu. V Česku se ale lidé, kteří se nebojí poukázat na problém, dlouhodobě potýkají s obtížemi, ukázali pro pořad 168 hodin reportéři Václav Crhonek a David Sebíň.
4. 12. 2023|

Slovenský ministr podle soudu pochybil. Policejní viceprezident odstavený při čistkách se má vrátit do funkce

Soud na Slovensku vrátil do funkce policejního viceprezidenta Branko Kišše, kterého v rámci personálních čistek v policii odstavil z vedení policejního sboru nový ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Vyplývá to z předběžného opatření soudu, informoval ve čtvrtek Kiššův advokát Peter Kubina, který soudní rozhodnutí zveřejnil a uvedl, že je třeba se jím začít okamžitě řídit. Resort vnitra reagoval, že využije všechny dostupné opravné prostředky. Případné odvolání by ale nemělo odkladný účinek.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 17:23|

Oznamovatelé korupce i jiného protiprávního jednání by měli být chráněni před odvetou zaměstnavatelů

Platí nová pravidla na ochranu takzvaných whistleblowerů, tedy lidí, kteří upozorní na korupci nebo jiné protiprávní jednání, ať už ve firmě nebo třeba na radnici. Oznamovatelé těchto činů by měli být chráněni před případnou odvetou ze strany zaměstnavatelů. Upravuje to zákon, který v úterý vstoupil v účinnost.
1. 8. 2023|

Maďarský parlament přijal upravený zákon o ochraně oznamovatelů, původní verzi odmítla prezidentka

Maďarský parlament v úterý schválil zákon na ochranu oznamovatelů (whistleblowerů), který v původní verzi obsahoval pasáž umožňující udávání stejnopohlavních párů vychovávajících děti. Zákon minulý měsíc zablokovala prezidentka Katalin Nováková.
23. 5. 2023|

Evropská komise podá žalobu na Česko a dalších sedm zemí EU. Nezavedly ochranu whistleblowerů

Evropská komise podá žalobu k Soudnímu dvoru EU na osm členských států včetně Česka. Nezavedly pravidla, která mají chránit oznamovatele protiprávního jednání, takzvané whistleblowery, před případnou odvetou, oznámila ve středu Komise.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 16:40|

Zákaz prodeje nikotinových sáčků dětem získal podporu poslanců. Schválili i ochranu whistleblowerů

Oznamovatelé protiprávního jednání by mohli být chráněni před případnou odvetou zaměstnavatelů. Návrh příslušné normy v úvodním kole schvalování podpořila sněmovna. Zákonodárci také podpořili zákon o zákazu prodeje nikotinových sáčků dětem a kývli také na novelu o místních poplatcích či smlouvu s Kosovem o zamezení dvojímu zdanění, kterou obě země uzavřely už před zhruba deseti lety.
12. 1. 2023Aktualizováno12. 1. 2023, 17:59|

Poslanci jednali o změně výběru radních ČT a ČRo. Chybějícího člena rady vybrali v tajné volbě

Sněmovna v novele o změně výběru členů rad České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo) zřejmě upraví počet hlasů nutných k odvolání generálních ředitelů obou veřejnoprávních médií. Poslanci rovněž možná zruší monopol společnosti Pojišťovna VZP na zdravotní pojištění cizinců. Podpořili také návrh, aby se z nynější příspěvkové organizace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) od příštího roku stal státní podnik. Do Rady Českého rozhlasu sněmovna zvolila režiséra a dramaturga Jiřího Dohnala.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 14:56|

Vláda se dohodla na podobě zákona chránícího whistleblowery. Pirátům se návrh nelíbí

Kabinet na středečním zasedání schválil návrh zákona o ochraně oznamovatelů protiprávní činnosti. Během tiskové konference po jednání vlády o tom informoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Legislativní návrh o ochraně whistleblowerů je podle Blažka přijatelnou normou pro Poslaneckou sněmovnu i Senát. Navzdory názoru kritiků, mezi které patřili i koaliční Piráti, ale zákon nemá platit pro přestupky ani anonymní oznámení. Podle Blažka to neznamená, že by se zaměstnavatelé anonymními oznámeními neměli zabývat. Ministr zároveň nevyloučil možné budoucí novelizace.
23. 11. 2022Aktualizováno23. 11. 2022, 17:31|

Média spekulují o whistleblowerovi, který „zavařil“ Trumpovi. Skloňují jméno analytika CIA Erica Ciaramelly

V amerických médiích kolují nepotvrzené informace o identitě pracovníka tajných služeb, který jako první upozornil na požadavek prezidenta Donalda Trumpa, aby mu ukrajinské vedení dodalo kompromitující informace na jeho politického soka Joea Bidena. Podle serveru RealClearPolitics má jít o třiatřicetiletého analytika Ústřední zpravodajské služby (CIA) Erica Ciaramellu, odborníka na Ukrajinu. Oficiálně tato informace potvrzena nebyla.
4. 11. 2019|

Trumpův hovor s Ukrajinou, který odstartoval bouři, vypustil pracovník CIA, píše americký list

O kontroverzním telefonátu prezidenta Donalda Trumpa s jeho ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským informoval nadřízené pracovník CIA, píše list The New York Times (NYT). Text nechal ve čtvrtek zveřejnit výbor Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb. Demokraté tvrdí, že Trump na Zelenského tlačil kvůli vyšetřování syna Joea Bidena, a chystají se spustit proces, jenž by mohl vést k odvolání prezidenta.
27. 9. 2019|