TÉMA

Tetanus

Vyřazení z výuky kvůli absenci očkování proti černému kašli nehrozí, ujistila hlavní hygienička

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová řekla, že žádné dítě, které není očkované proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Pražští hygienici přitom v pátek ráno uvedli, že při výskytu černého kašle ve školní třídě budou moci docházet do výuky jen řádně očkovaní žáci. Jejich výklad nebyl podle Svrčinové přesný. Chybu na brífinku ministerstva zdravotnictví uznala i ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) Zdeňka Shumová. Svrčinová zdůraznila, že žádná plošná opatření se v současné době nezvažují, postupovat se bude individuálně. Některým pediatrům v Praze od rána volali rodiče, kteří chtějí své nepřeočkované děti proti černému kašli urychleně doočkovat. Případů černého kašle, přestože je očkování proti němu povinné, je letos nejvíc od 60. let.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 20:26|

Strategie, jak očkovat ukrajinské uprchlíky, vznikne během víkendu, říká Prymula

Každá migrační vlna představuje jisté zdravotní riziko, tvrdí epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. V Událostech, komentářích řekl, že strategie, podle které budou doočkovávány děti běženců, aby mohly nastoupit do škol, bude připravena během nadcházejícího víkendu. Větší riziko než covid-19 podle něj může u dospělých představovat tuberkulóza.
10. 3. 2022|

Předběžné opatření kvůli dívce bez očkování na tetanus nebylo protiústavní, rozhodl soud

Českokrumlovský okresní soud nechyboval, když předběžným opatřením loni na podzim nařídil vyšetřit dívku, která ani po rizikovém úrazu nepodstoupila očkování proti tetanu. Rozhodl o tom Ústavní soud, podle kterého zde byly důvodné obavy o dívčino zdraví. Práci jihočeské justice u konstitučního tribunálu napadla přímo rodina pacientky, podle které šlo o zásah do lidské svobody.
27. 1. 2021|

Dítě bez tetanovky zůstává po ošetření praktikem u matky. Soud zrušil předběžné opatření

Okresní soud v Českém Krumlově zrušil předběžné opatření, podle kterého mělo být dítě zraněné koněm, které nemá očkování proti tetanu, předáno do péče nemocnice. Podle soudu je dítě nadále v ohrožení života a zdraví, ale matka s ním dochází na pravidelné kontroly k jinému lékaři. Rozhodnutí ještě není pravomocné, účastníci se proti němu mohou odvolat.
17. 12. 2020Aktualizováno17. 12. 2020, 12:36|

Soudkyně odmítla odebrat dceru matce, která ji nenechala očkovat proti tetanu. Pomohlo vyšetření u lékařky

Policie ve čtvrtek chtěla odebrat z rodiny dceru, kterou matka po zranění odmítla nechat očkovat proti tetanu. Soudkyně to ale odmítla. Matce v tuto chvíli pomohlo vyšetření u praktické lékařky. O dalším osudu dívky ale bude justice ještě rozhodovat. Stále platí předběžné opatření, že má být svěřena do péče nemocnice v Českých Budějovicích.
10. 12. 2020|

Soud potvrdil dočasné odebrání dítěte, které matka odmítla nechat po úrazu očkovat proti tetanu

Dívka, kterou poranil kůň, má být kvůli očkování proti tetanu předána do péče českobudějovické nemocnice. V odvolacím řízení tak rozhodl Krajský soud v Českých Budějovicích. Matka dítěte, která s očkováním nesouhlasí, svoji dceru schovává. Případem se bude zabývat Ústavní soud, k němuž rodina podá stížnost.
8. 12. 2020|

Lékaři chtějí očkovat dívku kvůli ohrožení na životě. Matka ji schovává

Soud rozhodl o odebrání dítěte kvůli tomu, aby mohlo být naočkováno proti tetanu. Matka s tím nesouhlasí a dceru schovává. Dívku před pár dny zranil kůň a podle nemocnice, kde byla ošetřena, je přímo ohrožena na životě a zdraví právě tím, že ji matka odmítla nechat proti tetanu doočkovat. Výjimečným případem z jihu Čech se zabývá i zmocněnkyně pro lidská práva.
2. 12. 2020|

I do soukromé školky jen s očkováním? Plánované změny počítají také s konzultacemi u lékaře

Přibývající případy spalniček, černého kašle, a dokonce i jeden výskyt tetanu u dětí. Negativní trend má zvrátit změna v zákoně o ochraně veřejného zdraví. Ta by nově zakázala i soukromým školkám přijímat neočkované děti. Praktickým lékařům budou pojišťovny hradit konzultace spojené s očkováním. Ministerstvo zdravotnictví zároveň navrhuje, aby si sám hradil léčbu ten, kdo vakcínu odmítne a onemocní.
25. 10. 2019|

Rodičům chlapce s tetanem nehrozí postih, přestupek je promlčený. Ministerstvo zvažuje další opatření

Rodičům neočkovaného chlapce, který se nakazil tetanem, nehrozí žádný postih. Přestupek za nedodržení povinnosti je totiž promlčený. Hygienici její plnění kontrolují jen namátkově. Ministerstvo zdravotnictví zvažuje další opatření, podle kterého by rodiče, kteří nenechají své děti očkovat, nesli následky v podobě nákladů na léčbu.
27. 9. 2019|

Neočkované dítě se nakazilo nebezpečným tetanem, v Česku jde o raritní případ

Na jižní Moravě se objevil tetanus, na nebezpečné onemocnění přišli lékaři z brněnské fakultní nemocnice u malého chlapce, který nebyl proti tetanu očkovaný. Očkování proti této bakteriální nemoci patří mezi základní a povinné. Jde o třetí případ výskytu této nemoci v Česku za posledních 18 let. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly by to ale mělo být varováním pro rodiče, kteří by snad o neočkování uvažovali.
26. 9. 2019|