TÉMA

Podnájem

Nájmů má přibývat, nových domů se staví málo. Čím dál víc lidí má smlouvu jen na rok

Zhruba dva miliony lidí v Česku bydlí v pronajatých bytech nebo domech. A podle realitních makléřů jich bude přibývat. Nových nemovitostí se totiž staví málo. Až 45 procent českých domácností přitom za nájem dává víc než čtyřicet procent svých příjmů, což je zhruba dvakrát více, než je celoevropský průměr. Měsíční nájemné se v tuzemsku na přelomu roku vyšplhalo skoro ke třem stům korunám za metr čtvereční.
1. 4. 2024|

Obyvatelé šluknovského sídliště si stěžují, že majitel v domech netopí a vyhrožuje vystěhováním

Obyvatele sídliště ve Šluknově na Děčínsku dlouhodobě trápí nefunkční topení a studená voda, upozornila Česká televize. V mrazech mají nájemníci, často jde o rodiny s dětmi, ve svých domovech třeba jen 15 stupňů Celsia. Těm, kteří si stěžovali na nízké teploty ve svých bytech, začal majitel vyhrožovat vystěhováním nebo neprodloužením nájemní smlouvy. Nájemník, který si nepřál zveřejnit jméno, ČTK sdělil, že v domech jsou zastaralé kotle na uhlí a dřevo. Podle něj se v nich většinou netopí. Majitel domů Pavel Zeithammer ve čtvrtek ČTK řekl, že jde o lživá tvrzení. Nájemníci podle něj mají v bytech teplo.
15. 12. 2022|

Černé podnájmy blokují byty v Brně. Úředníci jich odhalili několik desítek

Desítky černých podnájmů během letošních kontrol bytů odhalili úředníci městské části Brno-sever. Primárně zjišťují technický stav nemovitostí, někde ale na základě různých indicií kontrolují i samotné nájemníky. Pokud se podezření potvrdí, vypoví bytová správa evidovaným nájemníkům smlouvu. Může se tak uvolnit místo pro řádné žadatele, kterých městská část eviduje přes tisíc.
26. 9. 2019|