TÉMA

Hunter Biden

Americká Sněmovna reprezentantů podpořila vyšetřování prezidenta Bidena

Americká Sněmovna reprezentantů vyjádřila podporu pro vyšetřování prezidenta Joea Bidena. Podle analytiků by mohlo vést k jeho takzvanému impeachmentu – ústavní žalobě na prezidenta. V dolní komoře Kongresu mají většinu republikáni. Výsledek hlasování byl podle amerických médií očekávatelný, sám o sobě však Bidena z ničeho neviní.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 12:48|

Hunter Biden odmítl vinu v případu nákupu zbraně, požádá o zamítnutí obžaloby

Hunter Biden, syn amerického prezidenta Joea Bidena, u soudu odmítl vinu poté, co byl obžalován ze tří zločinů spojených s nákupem a držením střelné zbraně v roce 2018. Jeho právník zároveň avizoval žádost o smetení případu ze stolu na základě americké ústavy. Informovala o tom agentura AP, podle níž věc směřuje k hlavnímu líčení na pozadí předvolební kampaně, v níž bude Biden starší usilovat o znovuzvolení prezidentem.
3. 10. 2023|

Bidenův syn Hunter čelí třem obviněním v souvislosti s držením zbraní a drogami

Hunter Biden, syn amerického prezidenta Joea Bidena, byl u soudu v americkém Delawaru obviněn ze tří zločinů souvisejících s nákupem a držením zbraní v době, kdy byl aktivním uživatelem drog.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 20:59|

McCarthy souhlasí se zahájením ústavní žaloby na Bidena, prezident má krok za politicky motivovaný

Republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy dal souhlas se zahájením procesu ústavní žaloby (impeachmentu) na demokratického prezidenta Joea Bidena. McCarthy uvedl, že Biden podle něj lhal americkému lidu o zahraničních aktivitách svého syna Huntera Bidena. Bílý dům odsoudil snahu o impeachment jako politicky motivovanou. Pravděpodobnost, že by proces došel až k samotnému soudnímu řízení v Senátu, je minimální.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 20:54|

Dohoda s prokurátorem ztroskotala, Bidenův syn u soudu odmítl vinu

Syn amerického prezidenta Joea Bidena ve středu u soudu odmítl vinu v případu dvou daňových přestupků poté, co dohoda o vině a trestu mezi prokurátory a Hunterem Bidenem ztroskotala. Informovala o tom agentura AP, podle níž jde o nečekaný vývoj. Dohoda je nyní pozastavena, soudkyně podle deníku The New York Times (NYT) požaduje úpravu, která by omezila imunitu nabídnutou prezidentovu synu vůči dalším potenciálním obviněním.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 22:33|

Ministerstvo nás v kauze Huntera Bidena omezovalo, řekli vyšetřovatelé daňového úřadu

V americké Sněmovně reprezentantů ve středu poprvé veřejně promluvila dvojice vyšetřovatelů berního úřadu IRS, kteří viní ministerstvo spravedlnosti ze zasahování do případu syna amerického prezidenta Joea Bidena.
20. 7. 2023|

Hunter Biden má nemanželskou dceru. Prezident dělá, že jeho sedmá vnučka neexistuje

Americký prezident Joe Biden čelí stále větší kritice kvůli kontroverzím svého syna. Bílý dům musí odpovídat na dotazy, proč Biden ignoruje svou sedmou vnučku. Jeho syn Hunter ji počal v době drogové závislosti a rodina čtyřleté dívky si stěžuje, že se Bidenovi s dítětem ani osobně nesetkali.
17. 7. 2023|

Bidenův syn uzná vinu v případech neoprávněně držené zbraně a porušení daňových zákonů

Podle dohody s prokuraturou přizná syn prezidenta Spojených států Hunter Biden vinu v kauze porušení daňových zákonů. Informovala o tom tamní média s odvoláním na ministerstvo spravedlnosti. Třiapadesátiletý právník a lobbista také dosáhl mimosoudní dohody ohledně obžaloby z nelegálního držení zbraně. Podle médií Hunter Biden pravděpodobně bude muset zaplatit pokutu, možný je ale i trest odnětí svobody.
20. 6. 2023|

FBI poslala státnímu zástupci důkazy o daňových deliktech a nepovoleném nákupu zbraní Bidenova syna

Podle zdrojů obeznámených s vyšetřováním shromáždila FBI před několika měsíci dostatek důkazů, aby mohla obvinit prezidentova syna Huntera Bidena z daňových trestných činů a z toho, že lhal o užívání drog, když si v roce 2018 koupil pistoli, informoval Washington Post a CBS News. Důkazy shromážděné vyšetřovateli FBI a IRS byly podle těchto zdrojů zaslány úřadu státního zástupce v Delaware. Mluvčí Trumpem jmenovaného státního zástupce v Delaware se odmítl vyjádřit.
7. 10. 2022|

Bidenův syn Hunter přiznal, že ho úřady vyšetřují kvůli daním

Hunter Biden oznámil, že čelí vyšetřování prokuratury státu Delaware. Jeho právníci se o vyšetřování prý dozvěděli v úterý. Syn nastávajícího amerického prezidenta Joea Bidena je pod drobnohledem amerických úřadů v souvislosti s daňovými záležitostmi. Detaily investigace ale jeho tým advokátů ani prokurátoři nezveřejnili.
10. 12. 2020|

Zadržení pomoci Ukrajině je nevysvětlitelné a bláznivé, řekl v Kongresu ambasador Taylor

Ve Sněmovně reprezentantů USA začínají první veřejná slyšení související s vyšetřováním amerického prezidenta Donalda Trumpa kvůli možnému nátlaku na Ukrajinu. Americký chargé d'affaires na Ukrajině William Taylor označil zadržení pomoci Kyjevu za bláznivé. Náměstek ministra zahraničí George Kent odpovědný za vztahy USA s Ukrajinou popřel, že by Američané tlačili na zastavení vyšetřování syna Joea Bidena. „Snaží se mě zbavit, protože bojuji za vás,“ sdělil veřejnosti Donald Trump.
13. 11. 2019Aktualizováno13. 11. 2019, 22:56|

Demokrati budou mít guvernéra v Kentucky, tradiční baště republikánů

Demokratický kandidát Andy Beshear zvítězil ve volbách guvernéra ve státě Kentucky, který je považován za tradiční baštu republikánů. Podle agentury Reuters si demokraté vítězství připsali také ve Virginii, kde voliči vybírali složení obou komor místního parlamentu. Útěchou pro republikány může být pravděpodobný zisk guvernérského postu v silně konzervativním Mississippi.
6. 11. 2019|

Média spekulují o whistleblowerovi, který „zavařil“ Trumpovi. Skloňují jméno analytika CIA Erica Ciaramelly

V amerických médiích kolují nepotvrzené informace o identitě pracovníka tajných služeb, který jako první upozornil na požadavek prezidenta Donalda Trumpa, aby mu ukrajinské vedení dodalo kompromitující informace na jeho politického soka Joea Bidena. Podle serveru RealClearPolitics má jít o třiatřicetiletého analytika Ústřední zpravodajské služby (CIA) Erica Ciaramellu, odborníka na Ukrajinu. Oficiálně tato informace potvrzena nebyla.
4. 11. 2019|

Warrenová ve čtvrté debatě demokratů odrážela útoky. Shodu kandidáti našli v kritice Trumpa

Ve znamení útoků na senátorku Elizabeth Warrenovou se nesla čtvrtá debata uchazečů o nominaci Demokratické strany do prezidentských voleb. Kritiku si Warrenová vysloužila mimo jiné za plány v oblasti zdravotnictví a daní. Podle některých z jedenácti jejích soupeřů nedokáže senátorka za stát Massachusetts vysvětlit, jak hodlá své reformy financovat. Shodu uchazeči o demokratickou nominaci našli na tom, že prezident Donald Trump musí čelit za své jednání v takzvané ukrajinské aféře ústavní žalobě.
16. 10. 2019|

Spolupracovat při vyšetřování Trumpa odmítl i viceprezident Pence

Viceprezident Mike Pence nevyhoví žádosti výborů americké Sněmovny reprezentantů o vydání dokumentů v rámci vyšetřování prezidenta Donalda Trumpa kvůli ukrajinské aféře. S odvoláním na Penceova poradce Matthewa E. Morgana o tom informovala agentura AP. Požadované dokumenty se zdráhá zaslat také Pentagon. Už na počátku října odmítl spolupracovat s výbory také Bílý dům.
16. 10. 2019|

V USA zadrželi dva podnikatele z Trumpovy ukrajinské kauzy

Původem ukrajinští podnikatelé Lev Parnas a Ihor Fruman, kteří figurují v ukrajinské kauze amerického prezidenta Donalda Trumpa a jsou spojováni s jeho osobním právníkem Rudym Giulianim, byli zadrženi. Jsou podezřelí z porušení pravidel financování předvolební kampaně, uvedl v pátek v obvinění newyorský federální soud.
11. 10. 2019Aktualizováno11. 10. 2019, 20:10|

Ukrajinská prokuratura znovu prošetří případ, v němž figuruje Bidenův syn

Ukrajinský generální prokurátor oznámil, že jeho úřad znovu vyšetří všechny odložené kauzy, včetně případu ukrajinské plynárenské firmy Burisma Group. V té svého času působil Hunter Biden, syn bývalého amerického viceprezidenta a současného favorita demokratických primárek Joea Bidena. Stalo se tak v době, kdy prezident USA Donald Trump čelí podezření, že vyvíjel v tomto směru nátlak na Kyjev, aby Bidena staršího vyřadil z klání o Bílý dům v příštím roce.
4. 10. 2019|

Bílý dům chtěl obsah hovoru mezi Trumpem a Zelenským utajit, tvrdí stěžovatel

Výbor pro kontrolu zpravodajských služeb americké Sněmovny reprezentantů zveřejnil udání stěžovatele z prostředí amerických tajných služeb na červencový telefonát Donalda Trumpa s jeho ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským ohledně vyšetřování syna Joea Bidena. Podle stěžovatele jednání amerického prezidenta představuje „flagrantní problém“ a možné „porušení práva“. Bílý dům se navíc snažil ztížit přístup k plnému přepisu rozhovoru, tvrdí whistleblower.
26. 9. 2019Aktualizováno26. 9. 2019, 20:24|