TÉMA

Lázně

Náchod opravil prameník minerálky Idy, chutná však jinak a není zatím použitelná k léčbě

V Náchodě měla po osmi letech opět začít téct minerálka Ida. Neteče. Vyšlo najevo, že voda nemá své původní složení. Podle hydrologů se to změní až po mnoha týdnech po odčerpání povrchových zásob. Město počítá s tím, že až to bude možné, nabídne minerálku z prameníku zdarma. V náchodských obnovených lázních by se měla používat hlavně ke koupelím.
23. 3. 2024|

NERV vyzval vládu ke zlepšení zdravotní prevence. Větší investice schvalují zástupci vlády i opozice

Větší důraz na zdravotní prevenci a investice do této oblasti jsou jedny z doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV). Věří, že právě tyto cílené kroky by se vrátily formou miliard korun ročně. Podle NERV je zdravotní stav lidí v Česku významně horší než v západní Evropě.
4. 2. 2024|

U Brna začala stavba sanatoria za tři čtvrtě miliardy, má poskytnout péči po úrazech či mozkových příhodách

Začala stavba Sanatoria Pálava u Pasohlávek na Brněnsku. Rehabilitační ústav vyjde na 784 milionů korun. Jihomoravský kraj na výstavbu obdržel dotaci, pokryje víc než třetinu nákladů. Zvažuje i čerpání úvěru až do výše 550 milionů. Projekt má zajistit chybějící péči o pacienty třeba po cévních mozkových příhodách nebo těžkých úrazech.
6. 1. 2024|

Hilton má zájem o Alžbětiny lázně v Karlových Varech, začne jednání o podmínkách

Zástupci hotelového řetězce Hilton na středečním zastupitelstvu Karlových Varů potvrdili svůj zájem provozovat Alžbětiny lázně. Poslední městské lázeňské zařízení v krajském městě je dlouhodobě ve ztrátě a potřebuje výrazné investice. Hilton by chtěl v Alžbětiných lázních dobudovat ubytovací zařízení, aby mohly sloužit jako plnohodnotný lázeňský hotel. Zastupitelstvo uložilo vedení města jednat o dalším využití těchto lázní.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 13:55|

Hosté se do západočeských lázní vrátili, chybí však personál

Západočeské lázně jsou dva roky na seznamu světového dědictví UNESCO. Byly to náročné dva roky, do kterých se promítly dopady celosvětových omezení spojených s pandemií covidu-19 i odliv ruských návštěvníků poté, co si Rusko rozpoutáním plnohodnotné války se svým sousedem zavřelo dveře do západních zemí. V Mariánských Lázních jsou ale nyní spokojeni. Počty turistů podle radnice i správců památek rostou – i těch ze zahraničí. Problémem je spíše nedostatek personálu a také malá ziskovost kvůli nárůstu nákladů, zaznělo ve zpravodajském speciálu Sečteno.
28. 7. 2023|

Lázně v Chrastavě jsou stále zavřené. Jejich znovuotevření teď brání drahé energie, tvrdí správce

Lázně v Chrastavě byly založené před jedenácti lety a teď už jsou čtvrtým rokem zavřené. Přilákat měly hlavně movitou klientelu z nedalekého Německa a Polska. Z megalomanského projektu se ale podařilo dokončit jen první etapu. V provozu byly od konce roku 2012. Jenže krátce po otevření skončily v insolvenci. Před sedmi lety se je povedlo vydražit. Ani tehdy ale otevřené dlouho nezůstaly.
1. 7. 2023|

V dotační kauze termálních lázní v Chrastavě soud uznal vinnými všech jedenáct obžalovaných

Krajský soud v Liberci uznal vinnými všech jedenáct obžalovaných včetně bývalého europoslance Roberta Duška (Socdem) v dotační kauze, která je spjatá s výstavbou termálních lázní v Chrastavě, opravou hotelu Praha v Jablonci nad Nisou a rekonstrukcí Liberecké výšiny. Na dotacích tyto tři stavby získaly před více než deseti lety bezmála dvě stě milionů korun, podle obžaloby protiprávně. Duškovi soud uložil za přijetí úplatku pětileté vězení a peněžitý trest půl milionu korun. Nepodmíněné tresty dostali i další čtyři obžalovaní, ostatní podmíněné, někteří v kombinaci s peněžitými tresty.
27. 6. 2023Aktualizováno27. 6. 2023, 16:46|

Lázeňské pobyty jako odměna za prevenci. Ministr Válek plánuje zavést příspěvky

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce, aby lidé, kteří se starají o své zdraví, měli nárok na příspěvky na lázeňské pobyty. Týkat by se to mělo těch, kteří pravidelně chodí na preventivní prohlídky, vyšetření mamografem a další screeningové testy.
13. 6. 2023|

Začala lázeňská sezona. Pobyty podraží

Lázeňské pobyty podraží, a to hlavně kvůli vysoké inflaci. Návštěvníci často zaplatí víc třeba za doplňkové služby nebo jídlo a pití v restauracích. Řada lázní upravovala ceny už na konci loňského roku. Zatímco zájem cizinců o tuzemské lázně se stále nedostal na dobu před pandemií, Češi si pobyty znovu oblíbili, i když proti minulosti jezdí na kratší dobu.
28. 5. 2023|

Poplatky v lázních budou asi platit i „křížkoví“ pacienti. Radnice jsou spokojené, poskytovatelé péče se zlobí

Radnice lázeňských měst a poskytovatele péče postavil proti sobě návrh ministerstva financí, který by zrušil osvobození lázeňských pacientů od placení místních poplatků. Návrh je nyní v Poslanecké sněmovně, přičemž poskytovatelé se obávají, že je to připraví o klienty. Ostatně i někteří pacienti se netají tím, že pokud budou muset obcím platit, do lázní nepojedou. Radnice jsou naopak spokojené, těší se na miliony do svých rozpočtů.
21. 5. 2023|

Oprava lázní za miliardy bez soutěže rozzlobila plzeňské architekty. Vyzvali kraj ke změně

Na čtyřicet architektů z Plzeňska vyzvalo otevřeným dopisem Plzeňský kraj k tomu, aby na přestavbu bývalých městských lázní v Plzni uspořádal architektonickou soutěž. Nesouhlasí s tím, že studii opravy kulturní památky a jeden z největších projektů svěří kraj napřímo vybranému ateliéru. Oprava lázní má přijít zhruba na dvě miliardy korun. Vedení kraje oponuje, že zákon neporušilo a jím zvolený postup umožní rychlejší opravu.
20. 4. 2023|

Lázeňská města chtějí poplatky i od hostů, kteří přijíždějí „na pojišťovnu“. Provozovatelé jsou proti

Lázeňská města by chtěla znovu vybírat poplatky i od hostů, kterým hradí pobyt pojišťovny. Peníze od nich v minulosti dostávala, a to do roku 2020. Oslovené radnice tvrdí, že i pro zmíněné návštěvníky zajišťují řadu služeb. Provozovatelé lázní jsou naopak proti změně.
8. 4. 2023|

Bílina na Teplicku zachraňuje lázeňský areál

Radnice v Ústeckém kraji chtějí obnovit lázeňství. Na mnoha místech v regionu jsou totiž pod zemí termální prameny. Často jsou ale nevyužívané. Na lázně by chtěla lákat turisty například Bílina na Teplicku. Začala proto se záchranou lázeňského areálu Kyselka.
3. 4. 2023|

Karlovy Vary připravily ruskojazyčnou kampaň. Městská opozice ji kritizuje jako nevhodnou

Část karlovarských zastupitelů kritizuje propagační kampaň městského infocentra, která je v ruštině. Domnívají se, že je nevhodná a poškozuje pověst Karlových Varů. Vedení infocentra i městští radní ji hájí. Podotýkají, že je cílena především na Rusy žijící v Německu.
14. 12. 2022|

Náchod postaví vilu Platýz podle návrhu Kaplického. Bude sloužit jako lázeňský dům

Náchodská radnice se dohodla s vdovou po architektu Janu Kaplickém, že postaví v běloveských lázních pavilon podle jeho návrhu. Vilu Platýz navrhl architekt pro resort Konopiště, investor se tam ale nenašel. Zastupitelé a majitelka autorských práv přijali společné memorandum. Náklady na realizaci se odhadují přibližně na sto milionů korun.
12. 12. 2022|

Projekt na stavbu lázeňského komplexu u Nových Mlýnů má územní rozhodnutí

Stavba lázeňského komplexu v Pasohlávkách na Brněnsku odhadem za dvě miliardy korun získala územní rozhodnutí, oznámila v pondělí starostka Pasohlávek Martina Dominová (Moravané). Stavbu lázní plánuje několik let čínská firma RiseSun, podle Dominové nyní pracuje na dokumentaci pro stavební povolení. Kromě toho chce kraj v blízkosti lázní postavit léčebné Sanatorium Pálava odhadem za miliardu, podle hejtmanova náměstka Jana Zámečníka (KDU-ČSL) by mělo nabídnout přes 160 lůžek.
28. 11. 2022|

V Karlových Varech by mohlo být v lednu další referendum o podobě Vřídelní kolonády

V Karlových Varech se chystá další referendum o podobě Vřídelní kolonády. Lidé si budou moci znovu vybrat, jestli chtějí zachovat tu stávající, nebo jestli má na jejím místě vyrůst historicky původní litinová stavba podle návrhu architektů Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera. Občané Karlových Varů by měli hlasovat s termínem prezidentských voleb, tedy 13. a 14. ledna příštího roku. Ještě předtím ale musí iniciátoři referenda získat dostatečný počet podpisů pod petici. Ta má v tuto chvíli asi 3300 podpisů, chybí tak ještě zhruba tři sta.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 12:15|

Oprava Císařských lázní se chýlí ke konci, zbývá postavit „loď v láhvi“

Oprava budovy Císařských lázní v Karlových Varech se blíží ke konci, na řadu přijde vestavba koncertního sálu a příprava nové expozice lázeňství. Celkové náklady by měly dosáhnout zhruba 1,4 miliardy korun. Koncertní sál, který vznikne v atriu lázní, bude z mnoha ohledů unikátním řešením, jak po stránce stavební, tak i akustické.
26. 9. 2022|

Předvolební Vary: tématem je dostupnost bydlení, na novou radu čekají Alžbětiny lázně

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení karlovarského městského zastupitelstva. Kandidující strany akcentují podporu bydlení, na novou radu čekají i výrazné stavební projekty – vedle rekonstrukce Alžbětiných lázní jde i o stav Chebského mostu.
21. 9. 2022|

Plzeňský kraj chce místo zchátralých lázní sál a depozitáře. Koupí proto firmu, která je vlastní

Zastupitelstvo Plzeňského kraje schválilo odkup někdejších městských lázní v centru Plzně. Za stoprocentní podíl ve firmě, která chátrající a památkově chráněný objekt ze třicátých let minulého století dosud vlastní, zaplatí kraj sto dvacet milionů korun. Opravy přijdou na další stovky milionů. Kraj chce mít v budově multifunkční sál, zázemí pro svoje příspěvkové organizace a nové prostory pro Západočeskou galerii.
16. 9. 2022|

Náchod kupuje lázeňskou vilu Panzinka

Náchod pokračuje v obnově lázeňské tradice. Po nákupu areálu Velkých lázní zastupitelé města schválili koupi vily Panzinka za deset milionů korun. O nákupu rozhodli jednomyslně, a to i přesto, že je vila na první pohled v zanedbaném stavu.
13. 9. 2022|

Ve zlínských lázních skončila oprava padesátimetrového bazénu, otevře se za týden

V městských lázních ve Zlíně skončila oprava padesátimetrového bazénu. Ten byl pro veřejnost uzavřený od konce června. Otevření je naplánováno na čtvrtek 1. září, informoval Lubomír Matoušek, ředitel společnosti Steza, která zajišťuje provoz městských bazénů. Oprava „padesátky“ stála více než čtyři miliony korun.
24. 8. 2022|

Hrazené testy na covid jen pro očkované byly podle soudu špatně. Zastal se také bechtěreviků

O tom, že nebude hradit preventivní testy na covid-19 neočkovaným lidem, rozhodlo loni na podzim ministerstvo zdravotnictví nezákonně. Konstatoval to Nejvyšší správní soud, podle kterého nebylo v souladu se zákonem ani opatření z loňského dubna, jež znemožňovalo samoplátcům využívat lázeňskou péči.
22. 8. 2022|

Ústavní soud se zastal bechtěreviků, kteří kvůli covidu nemohli do lázní jako samoplátci

Ústavní soud (ÚS) uznal stížnost Klubu bechtěreviků, jehož členové loni nemohli v souvislosti s omezeními kvůli covidu využít lázní jako samoplátci. Péči mohli čerpat pouze ze zdravotního pojištění, na což mají nárok jednou za rok. Efekt léčby je však kratší, a proto si klienti hradí péči v mezidobí sami. Klub upozornil na to, že u členů, kteří nemohli péči jako samoplátci využít, se zdravotní stav zhoršoval. Bechtěrevova nemoc je chronické kloubní zánětlivé onemocnění především obratlů. Projevuje se bolestmi a ztuhlostí páteře, která se postupně stává méně ohebnou.
26. 7. 2022|