TÉMA

Rouen

Soud potrestal čtyři muže v případu vraždy kněze u francouzského Rouenu

V souvislosti s vražedným útokem na katolického kněze Jacquese Hamela ve francouzském Rouenu potrestal soud v Paříži čtyři muže. Nejde přímo o útočníky na církevního představitele, protože ty policie zastřelila. Nejvyšší, doživotní trest si odnesl náborář teroristické organizace Islámský stát (IS) Rachid Kassim, který byl souzen v nepřítomnosti. Úřady se domnívají, že zemřel v řadách této organizace v Iráku. Další tři muži, kteří jsou ve vazbě, dostali tresty od osmi do třinácti let.
9. 3. 2022|

Muži obžalovaní ze spoluúčasti na vraždě kněze u Rouenu stanuli před soudem

V Paříži začal soud se čtyřmi muži obžalovanými ze spoluúčasti na vraždě katolického kněze Jacquese Hamela v roce 2016 v kostele poblíž Rouenu. Před soudem stanuli tři obžalovaní, osud čtvrtého je nejasný, uvedla agentura AFP. Dva útočníky, kteří kněze připravili o život, zabili na útěku policisté. Útok, ke kterému se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), ve Francii vzbudil silné emoce.
14. 2. 2022|

V Rouenu se přou, kdo bude stát před radnicí. Starosta chce Napoleona vyměnit za sochu ženy

Francie mění přístup k historii a pokračuje v odstraňování soch kontroverzních osobností z minulosti. Už dříve demonstranti poškodili sochy filozofa Voltaira či generála Charlese de Gaulla, terčem útoku se kvůli údajné podpoře otroctví stala i socha Napoleona. Z prostoru před radnicí severofrancouzského města Rouen teď může Napoleon zmizet úplně.
23. 10. 2021|

V italském Sevesu padali z nebe ptáci, v Rouenu černý déšť. Rizikových chemiček má Francie přes 1300

Chemička v Rouenu, která na konci září vyhořela, je jedním z více než 1300 podniků, ve kterých se ve Francii nacházejí nebezpečné chemické látky. Všechny tyto továrny spadají do takzvané sítě Seveso. Název odkazuje na italské městečko ležící asi dvacet kilometrů severně od Milána, kde v roce 1976 při havárii unikl do ovzduší mrak jedovatých dioxinů. Továrna o tom informovala až po sedmnácti dnech. Havárie v Sevesu do budoucna nastavila nová pravidla po celé Evropě.
15. 10. 2019Aktualizováno15. 10. 2019, 13:38|

Po explozi francouzské chemičky se lidé bojí špinavého vzduchu a zemědělci vylévají mléko

Rouen na severozápadě Francie se už deset dní potýká s následky výbuchu v chemičce. Místní viní vládu, že jim zatajuje informace. Zemědělci čekají na výsledky analýz, do té doby nesmí prodávat své produkty. Proč továrna vybuchla, zatím není jasné.
6. 10. 2019|

Požár chemičky v Rouenu se podařilo uhasit, lidé se začali vracet domů

Rozsáhlý požár, který vypukl ve čtvrtek brzy ráno v chemické továrně Lubrizol ve městě Rouen na severu Francie, se už podařilo uhasit. Obyvatelé, evakuovaní z preventivních důvodů z půlkilometrového pásma v okolí továrny, se do svých domovů začali vracet ještě ve čtvrtek večer, oznámila agentura AFP. Podle úřadů si plameny nevyžádaly žádné oběti na životech.
26. 9. 2019Aktualizováno27. 9. 2019, 08:41|