TÉMA

SMS

Výstražné SMS mohou získat alternativu. Hasiči by dokázali zprávu dostat k více lidem

V Česku se chystá další způsob varování obyvatelstva přes mobilní telefony. Hasiči dokončují analýzu pořízení technologie zvané Cell Broadcast, kterou lze v případě krize oslovit i miliony lidí. Bezpečnostní radě státu závěry předloží do konce měsíce. Podle expertů je technologie efektivnější i spolehlivější než dosavadní varovné SMS zprávy. Většina států Evropské unie už ji používá, případně zavádí.
8. 4. 2024|

VZP varuje před podvodnými SMS lákajícími na výplatu peněz

Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR (VZP) v pátek varovala veřejnost před podvodnými SMS lákajícími na výplatu peněz. Obsahují odkaz vedoucí na falešný web napodobující stránky pojišťovny. V noci na pátek je podle VZP dostala část jejích klientů.
20. 10. 2023|

Záchranáři už přijali tisíce tísňových SMS. Skutečnou tíseň hlásily jen jednotky z nich

Na tísňové lince 155 obdrželi záchranáři od letošního května, kdy byla služba spuštěna, více než šest tisíc tísňových SMS. Podle Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR (AZZS ČR) šlo ale ve většině případů o omyly. Skutečně tísňový charakter měly jen jednotky případů. Zprávy tak v řadě případů zbytečně zatěžují operační střediska, která denně řeší stovky tísňových volání.
19. 10. 2023|

Soud uložil tresty vězení za útoky na účty bank

Za pokus nabourat se pomocí SMS a e-mailových zpráv do účtů tisíců klientů české a řecké banky půjdou dva muži do vězení na čtyři a půl roku, respektive pět let. Rozhodl o tom Krajský soud v Ostravě. Obžalovaní uzavřeli se státním zástupcem dohodu o vině a trestu, rozsudek tak už je pravomocný. Podle obžaloby se oba odsouzení dostali prostřednictvím takzvaných phishingových útoků k přihlašovacím údajům jen několika klientů bank. Kontakty však měli asi na deset tisíc lidí.
2. 5. 2023|

Za pokus o nabourání do tisíců bankovních účtů padla obžaloba. Dvojici hrozí 12 let vězení

Státní zástupce obžaloval dva muže, kteří se podle policie pokusili pomocí SMS a e-mailových zpráv nabourat do účtů tisíců klientů české a řecké banky. Případem se na začátku května začne zabývat Krajský soud v Ostravě. České televizi to potvrdila jeho mluvčí Vilemína Hana Ondrušová. Dvojici hrozí až 12 let vězení.
19. 4. 2023|

Česká správa sociálního zabezpečení varuje před podvodnými stránkami, které napodobují její web

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) varuje před podvodnými stránkami, které napodobují její web a nabádá klienty, aby na nich rozhodně nevyplňovali údaje o svých bankovních účtech. Mohli by přijít o peníze. Úřad a také ministerstvo práce o tom informovaly na svých webech a sociálních sítích. ČSSZ zdůraznila, že její oficiální stránky jsou www.cssz.cz a www.eportal.cssz.cz. V úterý také varoval Úřad vlády před SMS, které se jeho jménem snaží získat citlivé údaje.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 13:36|

Podvodníci rozesílají SMS odkazující na falešný Portál občana, varoval Bartoš

Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) varoval před podvodníky, kteří rozesílají SMS zprávy odkazující na falešný Portál občana, jehož prostřednictvím chtějí na lidech vylákat přístupové údaje k jejich bankovnímu účtu. Jediná správná adresa portálu je https://obcan.portal.gov.cz, připomněl na Twitteru Bartoš.
6. 3. 2023|

Falešné video s Pavlem nebylo trestné. Policie případ odložila

Falešné video, ve kterém někdo sestříhal vyjádření zvoleného prezidenta Petra Pavla k válce na Ukrajině, nebylo trestné. Policisté proto případ odložili. ČT to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Pavel ve falešném videu vyzývá k válce s Ruskem, ve skutečnosti ale mluvil o tom, že Česko přímo do konfliktu vstoupit nemůže. Policie se zabývala i obrázky s falešnou SMS zprávou, ve které měl Pavel vyzývat k mobilizaci. Nenašla ale nikoho, kdo by ji obdržel.
28. 2. 2023|

Policie prověřila falešnou SMS vyzývající jménem Petra Pavla k mobilizaci. Nikdo ji neobdržel

Policie nemá důkaz, že by falešná SMS zpráva, která se šířila sociálními sítěmi a vyzývala jménem prezidentského kandidáta Petra Pavla k mobilizaci, skutečně existovala. Od středy se na výzvu policie neozval nikdo, kdo by zprávu obdržel. České televizi to sdělil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Šíření neexistující SMS zprávy jako první zpochybnil Deník N.
23. 1. 2023|

Přicházejí falešné SMS jménem prezidentského kandidáta Petra Pavla. Případ šetří policie

Policie se zabývá falešnými SMS zprávami, jejichž autor jménem prezidentského kandidáta Petra Pavla vyzývá příjemce, aby se dostavil na pobočku armády, kde dostane výzbroj pro mobilizaci na Ukrajině. Lidé, kteří zprávu dostali, se mají přihlásit na policejní e-mail, žádají kriminalisté na Twitteru. Bývalý vysoký představitel české armády a NATO Pavel řekl, že ho nepřekvapuje, když někdo šíří lež, kterou si jeho protikandidát Andrej Babiš (ANO) dal na billboardy.
18. 1. 2023|

Podvodných zpráv o zásilkách před Vánocemi přibývá. Nereagujte na podezřelé SMS nebo e-maily, radí dopravci

Přepravní společnosti upozorňují na podvodné zprávy, které vypadají jako výzva k zaplacení a vyzvednutí zásilky. Před Vánocemi jich přibylo. Doručovatelé i bezpečnostní experti vyzývají k obezřetnosti.
22. 12. 2022|

Ministerstvo varuje před podvodnými weby. Po přihlášení mohou „vybílit“ účet

Ministerstvo práce a sociálních věcí varuje před podvodnými internetovými stránkami, které nabízejí formuláře k příspěvku na bydlení. Po přihlášení přes bankovní identitu mohou lidé přijít o peníze na svých účtech. Odkaz na tyto weby chodí e-mailem nebo SMS zprávou. Úřady jich zablokovaly už desítky.
14. 10. 2022|

Podvodníci se snaží získat platební údaje. Lidé přicházejí o desítky i stovky tisíc

Lidé v Česku se potýkají s novou vlnou internetových podvodů. Přicházejí při ní i o statisíce korun. Pachatelé je nasměrují na falešné stránky, které se tváří jako inzertní portály nebo weby přepravců. Některé oběti jim také umožní vzdálený přístup do svého počítače.
9. 5. 2022|

Pošta varuje před podvodnými SMS. Slibují balík a chtějí platební údaje

Česká pošta v neděli varovala před podvodnými SMS. Zprávy informují o údajném doručení balíku. Obsahují ale odkaz na podvodné stránky s ruskou doménou, vyžadující údaje o platební kartě.
27. 2. 2022|

Na tísňové linky bude možné poslat i SMS zprávu

Na linky tísňového volání 112 a 150, které mají ve své působnosti hasiči, a na policejní linku 158 bude možné od večera 1. ledna posílat v tísni také textové zprávy, tedy SMS. Dosud se na tyto linky dalo pouze telefonovat. Možnost posílat SMS měli jen handicapovaní, kteří se museli zaregistrovat u Hasičského záchranného sboru. Tuto změnu přináší novela zákona o elektronických komunikacích, která na Nový rok vstupuje v účinnost. Informovala o tom mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Nicole Studená.
30. 12. 2021|

Platnost očkovacích certifikátů se zkrátí

Platnost očkovacích certifikátů proti covidu se od ledna 2022 zkrátí na devět měsíců. Pro jejich prodloužení je nutné, aby si lidé nechali aplikovat posilující dávku. Pokud tak neučiní, certifikát jim po devíti měsících přestane platit, řekl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Resort také vyzve k přeočkování ty, kterým uplynuly dva měsíce od aplikace vakcíny Janssen. Podle kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by se mělo očkování touto jednodávkovou vakcínou omezit.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 20:03|

Od pondělí se lidé mohou zaregistrovat ke třetí dávce proti covidu, upozorní je SMS

Koronavirus v Česku dál nabírá na síle, při pohledu na uplynulé týdny je vidět, jak se zvedá podzimní vlna nákazy. Od předchozí neděle do sobotního dne přibylo skoro tři tisíce pozitivních. Pomoci zamezit šíření má tak podle úřadů hlavně postupující očkování – už v pondělí se první lidé budou moct zaregistrovat ke třetí, posilující dávce. A na řadě míst ji hned také dostanou. Podmínkou je minimálně osmiměsíční odstup od druhé dávky.
19. 9. 2021|

Lékárníci odhalují chyby spojené s medikamenty i jednou týdně

Téměř každý lékárník odhalí alespoň jednu chybu týkající se medikamentů měsíčně, dvě třetiny i častěji – jednou týdně. Může jít o špatnou kombinaci léků nebo jejich nesprávné dávkování. Vyplývá to z interního dotazování mezi členy lékárnické komory. Podle nich je v tomto ohledu důležitá spolupráce s lékaři.
13. 6. 2021|

V Praze od srpna podraží papírové i SMS jízdenky. Cena měsíčního a ročního kuponu zůstane stejná

V pražské integrované dopravě (PID) zdraží od 1. srpna jízdenka na půl hodiny z 24 na 30 korun a jízdenka na devadesát minut z 32 na 40 korun. Dražší budou také SMS jízdenky, půlhodinová bude stát 31 korun a devadesátiminutová 42. Důvodem jsou zvyšující se náklady na provoz veřejné dopravy. Vznikne nový tarif pro lidi ve hmotné nouzi, kteří zaplatí měsíčně 165 korun. Ceny měsíčních a ročních kuponů zůstanou zachovány. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní.
19. 4. 2021|

Klobouk dolů před lidmi, co připravovali registrační systém očkování, říká Havlíček

Senioři se od pátečního rána mohou registrovat do systému očkování. Jeho spuštění ale provázely komplikace, uživatelé čekali na ověřovací SMS i několik desítek minut. Nakonec termín očkování získaly asi tři tisíce lidí. Podle vicepremiéra, ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) udělali všichni tvůrci očkovacího systému kus dobré práce. Uvedl to v Interview ČT24.
16. 1. 2021|

Registrace seniorů po výpadku funguje, termín očkování ale dostal jen zlomek zájemců. Volných časů přibývá, opozice i tak hovoří o selhání

Senioři nad 80 let se mohou od pátečního dopoledne přihlašovat na očkování proti covidu-19, do večera se jich podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) registrovalo do systému 109 tisíc, jen zlomek ale již má termín vakcinace. Zahájení provozu se neobešlo bez problémů. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) rezervační systém na chvíli vypadl, ale funguje. Politici navíc již nepočítají s tím, že by od 1. února otevřeli rezervační systém pro všechny. Na řadu zřejmě půjdou nejprve lidé nad 65 let.
15. 1. 2021Aktualizováno15. 1. 2021, 21:37|

Odstartovala Tříkrálová sbírka. Letos budou lidé přispívat hlavně on-line

V katedrále svatého Václava v Olomouci byl ve středu zahájen 22. ročník Tříkrálové sbírky. Tadiční charitativní akce, která vznikla právě v Olomouci, letos proběhne hlavně on-line, lidé budou moci přispívat i formou dárcovských SMS zpráv. V katedrále proběhla dopoledne modlitba tří králů, ti se pak vydali za olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem.
6. 1. 2021Aktualizováno6. 1. 2021, 17:22|

FN Brno lidem omylem poslala staré SMS o testu na covid. Může za to chyba v systému

Fakultní nemocnice Brno omylem znovu lidem rozeslala asi 17 tisíc SMS zpráv s výsledky starých testů na nemoc covid-19. Příjemci by měli tuto zprávu ignorovat, pokud už ji loni dostali a obsahuje dřívější datum odběru. Podle mluvčí nemocnice Veroniky Plaché opětovné odeslání způsobila chyba systému.
5. 1. 2021|

Brexit změní ceny roamingu i doklady nutné pro cestování. Nová pravidla postihnou i Čechy

S odchodem Spojeného království z Evropské unie lze očekávat několik změn, jako je zdražení roamingu, vyšší ceny zásilek nebo konec cestování na občanský průkaz do i z ostrovního státu. Kvůli obchodním a úředním bariérám rovněž firmám vzniknou náklady navíc, a ty mohou dopadnout i na koncové zákazníky. K pracovním a studijním pobytům delším než půl roku bude potřeba vízum. Nové změny, které brexit přinesl, zasáhnou kromě obyvatel Velké Británie i občany Evropské unie, včetně Čechů.
2. 1. 2021|