TÉMA

CHKO Beskydy

Beskydská příroda je pod ochranou už půlstoletí. Zažila kyselé deště, kůrovce i sucho

Chráněná krajinná oblast (CHKO) Beskydy existuje už padesát let. Jde o největší chráněné území v Česku. Má téměř 1200 kilometrů čtverečních, na kterých se nacházejí i výjimečné pralesní porosty. Rostou v nich i víc než 250 let staré stromy.
23. 2. 2023|

Místo nepoužívaných cest budou v Jizerských horách jámy a hráze. Mají zadržet vodu v krajině

Ekologický spolek v Jizerských horách pilotně zkouší, jak zadržet vodu v krajině hloubením jam v nepoužívaných cestách těžařů dřeva. S tímto rekultivačním opatřením mají v České republice zkušenost zatím jen v CHKO Beskydy, kde ho zkoušeli asi na osmi kilometrech.
9. 11. 2021|

Medvědice Ema se zbavila sledovacího obojku. Poslední stopu zanechala na Slovensku

Medvědice Ema přišla o telemetrický obojek, díky kterému vědci od dubna letošního roku zaznamenávali její pohyb. Zařízení pravděpodobně sama zničila. Poslední data jsou z lesů v okolí obce Dlhé Pole na Slovensku.
7. 10. 2019|

Lyžařský klub musí zaplatit sto tisíc za vjezdy do CHKO Beskydy. Členové se odvolávají na výjimku od Lesů ČR

Pracovníci ostravské pobočky České inspekce životního prostředí (ČIŽP) udělili pokutu sto tisíc korun Lyžařskému klubu Severka z Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku. Lidé z klubu podle inspektorů opakovaně bez povolení vjížděli vozidly do zakázaných zón CHKO Beskydy. Člen Severky Albín Malíř pochybení odmítá. Proti postihu se spolek nestihl včas odvolat a pokutu tak podle něj uhradí.
25. 9. 2019|