TÉMA

Nový rok

Silvestrovské oslavy byly klidné, méně výjezdů hlásí z řady krajů hasiči, policisté i zdravotníci

Tisíce lidí přišly do centra Prahy přivítat nový rok. Oslavy silvestra byly klidné, policie ukládala pokuty za použití pyrotechniky, která je v centru hlavního města zakázaná a za potyčky zadržela devět lidí. Pražská záchranná služba ošetřila podle informací z brzkého pondělního rána osmadvacet lidí, třináct z nich převezla do zdravotnických zařízení. Klidnější silvestrovské oslavy než v předchozích letech byly letos podle dostupných informací i v Ostravě, středních Čechách či na Vysočině, srovnatelné s předchozími roky pak na jihu Moravy.
31. 12. 2023Aktualizováno1. 1. 2024, 20:10|

V Německu kvůli explozím zábavní pyrotechniky zemřeli tři lidé, policie v Berlíně zadržela stovky lidí

Tři lidé na různých místech Německa zemřeli při silvestrovských oslavách kvůli výbuchu zábavní pyrotechniky. Podle tamních médií o tom informovala policie. Jeden smrtelný případ je hlášen z města Koblenz v Porýní, druhý z bavorské obce Eschlkam nedaleko hranic s Českem a třetí z východního Saska. V německé metropoli policisté v noci na pondělí zadrželi 390 lidí, uvedla mluvčí berlínské policie. Více než padesát jejích příslušníků při potyčkách utrpělo zranění.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 20:09|

Svět přivítal rok 2024 mohutnými ohňostroji i chrámovými zvony

Lidé z celého světa vstoupili do nového roku 2024. Jako první ho přivítali obyvatelé ostrova Kiribati v Tichém oceánu. Oslavili ho také na Novém Zélandu nebo v Austrálii, kde diváci o půlnoci sledovali velkolepý ohňostroj a světelnou show v Sydney. Tradičním zvoněním velkých chrámových zvonů vstoupili do nového roku Japonci a Jihokorejci. První leden už přivítali lidé i v Indii, Spojených arabských emirátech, Turecku nebo v Moskvě. Do roku 2024 už také vstoupila Evropa, příchod nového letopočtu oslavili i lidé na americkém kontinentu.
31. 12. 2023Aktualizováno1. 1. 2024, 10:03|

Některá města kvůli střelbě na univerzitě ruší novoroční ohňostroje

Blíží se oslavy příchodu nového roku. Na řadě míst je ale poznamená předvánoční tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Část měst a obcí reaguje na výzvu ministra vnitra a na poslední chvíli ruší nebo odkládá naplánované ohňostroje. Někde ale starostové argumentují, že oslavy často za stovky tisíc dají lidem novou naději.
30. 12. 2023|

Vánoce s ČT: Štědrý večer odemkne Klíč svatého Petra, silvestr se ohlédne za 70 lety televizní zábavy

I v roce 2023 dodrží Česká televize tradici a na Štědrý den odvysílá v premiéře novou pohádku. Letošní Klíč svatého Petra režíroval tvůrce už několika předchozích štědrovečerních příběhů Karel Janák. V premiéře se mohou diváci těšit také na česko-slovenskou pohádku Tři zlaté dukáty a nejen pro neslyšící diváky vznikla pohádka Dvě Mařenky. Hlavní silvestrovský program připomene to nejlepší ze zábavné tvorby uplynulých sedmi dekád ve vysílání ČT. Nový rok začne Vánočním příběhem od režisérky Ireny Pavláskové.
31. 10. 2023|

Jihokorejci omládli. Opouštějí tradiční systém počítání věku

Být o pár let mladší nemusí být jen nesplnitelným snem, ale realitou. Jihokorejci omládli až o dva roky. Nejedná se ovšem o žádný trik nebo zázračný kosmetický zákrok. Soul pouze zrušil tradiční systém počítání věku a přešel k mezinárodní normě, kterou využívá zbytek světa.
29. 6. 2023|

Vojenská junta na myanmarský Nový rok údajně propustila tisíce vězňů

Myanmarská junta propustila 3113 vězňů, včetně 98 cizinců. S odvoláním na prohlášení vojenské vlády to v pondělí uvedla agentura Reuters, podle níž krok přišel na myanmarský Nový rok. Teprve před pár dny armáda při leteckém útoku na odpůrce nedemokratické vlády zabila kolem sta lidí.
17. 4. 2023|

Desetitisíce lidí oslavily thajský Nový rok bitvou s vodními pistolemi

Desetitisíce Thajců i zahraničních turistů zaplavily ve čtvrtek ulice Bangkoku, aby oslavily Nový rok neobvyklým způsobem. Poprvé od vypuknutí pandemie se konal festival Songkran, který je známý jako největší vodní bitva na světě. Festival trvá několik dní a ovlivňuje celé město. Turistika je klíčovým sektorem thajské ekonomiky, a proto měla pandemie koronaviru značný dopad na tuto jihoasijskou zemi. Vodní festival nabízí jednu z možností, jak návštěvníky nalákat zpět.
13. 4. 2023|

Novoroční teploty byly i 15 stupňů nad průměrem. Nebýt klimatické změny, nejspíš by k tomu nedošlo

Nový rok přinesl nejen do Česka rekordní teploty vzduchu. Meteorologové přepisovali tabulky nejvyšších zaznamenaných teplot ve větší části Evropy, klimatologové zase řešili, co je příčinou situace, která zde po celé dějiny měření ještě nebyla.
7. 1. 2023|

Letošní oslavy silvestra byly podle záchranářů spíše klidnější, požárů ale přibylo

Lidé v Česku přivítali rok 2023. Policisté, záchranáři i hasiči mají za sebou nejrušnější noc roku, silvestrovské oslavy ale z jejich pohledu výrazně nevybočily z obvyklého počtu zásahů v uplynulých letech. Zasahovat museli u lidí zraněných při odpalování pyrotechniky, úmrtí po srážkách s vlakem i u kuriózních situací, například srážky automobilu s pštrosem. Hasiči vyjížděli v Česku k 286 požárům, což je více než v předchozích letech.
1. 1. 2023Aktualizováno1. 1. 2023, 21:34|

Češi slaví silvestra, v Praze byl zraněn policista

Česko slaví silvestra. Nejrušněji je v Praze. Na Václavském náměstí byl napaden policista, s úrazem hlavy skončil v nemocnici. Navzdory zákazu zábavní pyrotechniky v centru metropole na ni opět došlo v hojném počtu. V ulici Ve Smečkách poškodila třicet oken. Na pořádek a bezpečnost dohlížejí posílené hlídky policie i strážníků, silvestrovská služba je náročná i pro záchranáře. Noc ale nevybočuje z normy silvestrovských oslav, shrnuli mluvčí.
31. 12. 2022Aktualizováno1. 1. 2023, 01:30|
Obrazem

Světové metropole vítají příchod nového roku mohutnými oslavami

Světové metropole na postupně oslavují příchod roku 2023. Tradičně obří ohňostroj uspořádalo Sydney, jedno z prvních velkých sídel, která každoročně vítají nový rok. I přes jejich negativní dopady, především na zvířata a životní prostředí, jsou mohutné ohňostroje stále dominantním rysem veřejných silvestrovských oslav.
31. 12. 2022Aktualizováno1. 1. 2023, 01:19|

Chorvatsko nečekají jen oslavy Vánoc a Nového roku. Země přijímá euro a vstupuje do Schengenu

Čtyřmilionové Chorvatsko se chystá nejen na Vánoce a Silvestra, ale také na zcela zásadní změny v novém roce. Od 1. ledna země vstupuje do schengenského prostoru bez hraničních kontrol. Ještě větší dopad bude mít ale druhý zvrat: národní měna kuna definitivně končí a nahradí ji euro. Ne každý obyvatel to vítá.
23. 12. 2022|

Lidé mají velký zájem o ubytování na silvestra. Hlavně horské hotely už jsou skoro vyprodané

Zájem o silvestrovské pobyty v Česku roste. Hlavně na horách už zbývají poslední volná místa. Podle provozovatelů se počet objednávek na přelomu roku už blíží k době před pandemií koronaviru. Lidé si ale častěji pobyt rezervují až na poslední chvíli a i kvůli úsporám volí spíš kratší pobyty. Až do Vánoc je navíc obsazenost hotelů nižší. Některé proto zavírají, aby ušetřily na nákladech, a nejslabší období v roce využívají k údržbě.
10. 12. 2022|

Drahé Česko: Jak výhodně pořídit vánoční cukroví?

Výrobci vánočního cukroví už mají plné ruce práce, zakázek je ovšem méně než v předchozích letech. Cukroví je totiž výrazně dražší. Příčinou jsou vyšší ceny surovin i energií. Kolik tedy cukroví stojí? Kolik se ho vyplatí koupit? A jak se může letošní nabídka lišit? S radami přišel pořad Drahé Česko.
9. 12. 2022|

Na jaře se ČT pobaví na účet vysílání z Brna, otevře Místo zločinu České Budějovice a vrátí se Kukačky

Česká televize už připravila program na začátek nového roku a na jaro. Hned od 2. ledna začne vysílat krimiseriál Místo zločinu České Budějovice. Do vyšetřování se nově pustí také Docent v podání Ivana Trojana. Dvě novinky nahlédnou do televizního zákulisí. Minisérie Volha je příběhem udavače z dob normalizační Československé televize, komediální seriál Dobré ráno, Brno! si zase dělá legraci z prostředí současného ranního vysílání. Divákům už jsou známé Kukačky, příběh o záměně dětí se na obrazovky vrátí v dalších třinácti dílech. Filmoví fanoušci se mohou těšit na televizní premiéry sedmnácti snímků dosud uvedených jen v kinech.
6. 12. 2022|

Kreml vydal doporučení, jak mají v Rusku vypadat novoroční oslavy

Ruská prezidentská administrativa vydala místním úřadům doporučení, jak postupovat při oslavách Nového roku. Vladimir Putin mimo jiné navrhuje, aby obce, kulturní instituce a státní podniky „projevily zdrženlivost ve výdajích“, ale zároveň nezapomněly na „hrdinství vojáků“. Informovala o tom RBC, přičemž podrobnosti doporučení potvrdil serveru Meduza zdroj blízký jedné z regionálních správ. Ruské ministerstvo kultury také na konci listopadu zveřejnilo seznam „prioritních témat“ pro filmaře, kteří chtějí v příštím roce žádat o státní granty.
5. 12. 2022|

Letošní rok bude jeden z nejsložitějších, řekl Fiala v novoročním projevu

Novoroční projev přednesl předseda české vlády Petr Fiala (ODS). Letošní rok podle něj bude jedním z nejsložitějších a nejtěžších od vzniku samostatné České republiky. Bude se muset vypořádat s potížemi způsobenými inflací, růstem cen energií i s epidemií covidu-19. Vyřešit je podle něj potrvá dlouho. Doufá, že první pozitivní výsledky přijdou ještě před koncem roku. Jde již o druhý projev vysokého ústavního činitele na Nový rok, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) k národu promluvil po poledni.
1. 1. 2022Aktualizováno1. 1. 2022, 20:32|

Předání moci po volbách proběhlo kultivovaně, ocenil předseda Senátu Miloš Vystrčil

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ocenil v novoročním projevu kultivované předání moci po loňských sněmovních volbách. Vyzdvihl přístup expremiéra Andreje Babiše (ANO) i prezidenta republiky Miloše Zemana. Letos pak bude pro ČR důležité zvládnout koronavirovou pandemii, rostoucí ceny či zadlužení, uvedl Vystrčil. Vyzval proto k sebevědomé slušnosti, větší smířlivosti a k solidaritě podobné té, kterou lidé projevili při nápravě škod po loňském tornádu na Moravě.
1. 1. 2022Aktualizováno1. 1. 2022, 15:44|

První děti roku 2022 jsou v Česku čtyři, všechny se narodily minutu po půlnoci

Čtyři děti se na Nový rok narodily minutu po půlnoci. Jedno z novoročních prvenství si stejně jako loni připsala plzeňská nemocnice. Radovat se mohli také v Jihlavě, Písku a Karlových Varech.
1. 1. 2022|

Svět vítá rok 2022. Ohňostroje zazářily v Evropě i Americe, kvůli pandemii jsou někde oslavy skromnější

Východní polokoule už vstoupila do roku 2022. Jako první ho oslavili v pátek hodinu před polednem našeho času obyvatelé Vánočního ostrova. Velkolepý ohňostroj ozářil australské Sydney, jinde jsou ale oslavy kvůli pandemii skromnější. Nový rok přivítali lidé v Asii, Africe i Evropě, v sobotu časně ráno středoevropského času se tak stalo i na východním pobřeží Ameriky. Kvůli administrativním úpravám a časovým pásmům trvá přechod do nového roku celkem 26 hodin, a tak úplně posledním místem, kde skončí rok 2021, budou až v sobotu hodinu po poledni SEČ dva neobydlené tichomořské atoly: Bakerův a Howlandův ostrov.
31. 12. 2021Aktualizováno1. 1. 2022, 07:41|

Silvestrovské oslavy omezila vládní opatření. Na Václavském náměstí vítaly stovky lidí nový rok pyrotechnikou

Silvestrovské oslavy již podruhé zastínila pokračující pandemie covidu-19. Vláda s ohledem na ni schválila pravidla, která limitují počet účastníků hromadných akcí na padesát. Přesto se oslavy a různé další akce konaly. Na Václavském náměstí v Praze vítaly stovky lidí nový rok pyrotechnikou, a to navzdory zákazu. Některá města – zejména ta menší – připravila ohňostroje, k tradičnímu silvestrovskému plavání v řekách se navzdory teplému počasí sešli otužilci.
31. 12. 2021Aktualizováno1. 1. 2022, 07:04|

Odhalených případů covidu je opět méně. Začínají platit přísnější pravidla v restauracích a barech

V úterý přibylo v Česku 9089 potvrzených případů nemoci covid-19, což bylo téměř o čtvrtinu méně než před týdnem. Opět klesl počet hospitalizovaných. Oproti předchozímu úterý se snížil o zhruba třicet procent na 3460 pacientů, z nichž 673 bylo ve vážném stavu. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Snížilo se i incidenční číslo, tedy počet nových případů za poslední týden na sto tisíc obyvatel. Pokleslo z úterních 363 na 338 případů. Ministr zdravotnictví chce rozšířit očkování posilující dávkou na všechny dospělé.
29. 12. 2021Aktualizováno29. 12. 2021, 19:01|

Další dny bude hrozit vznik ledovky. Na Silvestra ale teploty dosáhnou až patnácti stupňů Celsia

Po mrazivém víkendu se v Česku v týdnu oteplí. Mrznoucí déšť ale může ještě v úterý a první polovině středy působit ledovku, varují před ní meteorologové. Poslední den tohoto roku se už ale můžou teploty dostat až k patnácti stupňům Celsia. Teplý a poměrně suchý bude i začátek nového roku, uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
27. 12. 2021Aktualizováno27. 12. 2021, 17:51|