TÉMA

Aramco

„Je načase tasit meč,“ říkali prý íránští velitelé před útokem na saúdské rafinerie

Čtyři íránští úředníci, kteří si přáli zůstat v anonymitě, řekli agentuře Reuters, že zářijový masivní útok na největší rafinerii ropy v Saúdské Arábii provedl Írán. Prý se účastnili schůzek, kde se útok plánoval. Írán zodpovědnost za útok odmítá. Přihlásili se k němu hútijští bojovníci, proti nimž Saúdská Arábie vede válku v Jemenu.
27. 11. 2019|

Saúdi začnou prodávat akcie své ropné společnosti. Regulátor schválil vstup Aramca na burzu

Ze saúdského státního ropného podniku Saudi Aramco se nejspíše stane největší veřejně obchodovaná společnost světa. Saudi Aramco požádala o vstup na domácí burzu, což saúdskoarabský regulátor schválil. Mohlo by se jednat o největší primární nabídku akcií světa. Firma zároveň zveřejnila své hospodářské výsledky za uplynulých devět měsíců, kdy vykázala čistý zisk 68 miliard dolarů (přes 1,5 bilionu korun).
3. 11. 2019Aktualizováno3. 11. 2019, 10:29|

Trump se v OSN opřel do Číny i Íránu: „Nevyhledáváme konflikt, ale budeme bránit naše zájmy“

Americký prezident Donald Trump na 74. zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku kritizoval Írán kvůli jeho „touze po krvi“ a Čínu za její obchodní praktiky. Se svým projevem vystoupil jako druhý řečník hned po brazilském prezidentovi Jairu Bolsonarovi. Letošní zasedání se odehrává v době napjatých vztahů mezi USA a Íránem. Naposledy Washington Teherán obvinil, že stojí za nedávnými útoky na ropná zařízení v Saúdské Arábii.
24. 9. 2019Aktualizováno24. 9. 2019, 19:10|