TÉMA

Primagra

Dvě firmy z holdingu Agrofert dostaly dotace, které stát dříve zamítl

Stát vyplatí evropské dotace v celkové výši přes dvanáct milionů korun společnostem Fatra a Primagra ze skupiny Agrofert. Upozornil na to iRozhlas. Dříve ministerstvo průmyslu a obchodu odmítlo dotace proplatit v souvislosti s prověřováním střetu zájmů Andreje Babiše, v jehož svěřenských fondech Agrofert je a který byl předsedou vlády. Změnu úřad zdůvodnil tím, že firmy z Agrofertu uspěly v některých soudních sporech, v nichž se ohrazovaly proti zamítnutým dotacím.
10. 3. 2024|

Firma Primagra z Agrofertu uspěla s žalobou proti zamítnutí dotace. Ministerstvo má rozhodnout znovu

Pražský městský soud vyhověl žalobě společnosti Primagra z koncernu Agrofert, která se bránila proti zamítnutí dotace na výměnu sušárny zrnin. Vyplývá to z rozhodnutí dostupném na úřední desce soudu. Dotaci společnosti odmítlo udělit ministerstvo průmyslu a obchodu. To se má případem znovu zabývat. Resort se může obrátit ještě na Nejvyšší správní soud. Městský soud v Praze už letos vyhověl také žalobám Mlékárny Hlinsko a Schorm Farms z koncernu, které se stejně jako Primagra bránily proti neudělení dotací.
29. 6. 2023|

Soudní dvůr EU zamítl žaloby dvou firem z Agrofertu na Evropskou komisi

Soudní dvůr Evropské unie zamítl žaloby dvou firem patřící do koncernu Agrofert – Primagry a Mlékárny Hlinsko – na Evropskou komisi. Označil je za nepřípustné. České televizi to sdělil mluvčí soudu Balázs Lehóczki, rozhodnutí je také dostupné na webu instituce. Koncern v reakci zdůraznil, že vítá názor soudu o právní nezávaznosti dopisu, jímž Komise zákaz poskytování dotací uložila. Firmy Komisi žalovaly kvůli pozastavení dotací pro Agrofert v souvislosti s auditem ke střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).
23. 9. 2022Aktualizováno23. 9. 2022, 14:40|

Agrofert podruhé žaloval Evropskou komisi, chce odblokovat dotace, píše iRozhlas

Společnost Mlékárna Hlinsko z holdingu Agrofert podala v dubnu žalobu k Soudnímu dvoru Evropské komise, u kterého si stěžuje na pozastavení dotací na základě auditu o možném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Mlékárna s výsledky auditu, podle kterých Agrofert čerpal dotace neoprávněně, nesouhlasí, informoval o tom  server iRozhlas.cz. Podle něj je to druhá žaloba firem z Agrofertu proti Bruselu, první podala v únoru společnost Primagra.
19. 7. 2021|

Reportéři ČT: Šéf finančního úřadu skončil poté, co jeho úřad doměřil daň firmě z holdingu Agrofert

Karel Trefný pracoval jako ředitel Finančního úřadu v Příbrami, jenže pak doměřil milionovou daň jedné z firem holdingu Agrofert. A o místo ředitele přišel. Reportáž Davida Macháčka pro Reportéry ČT mapuje také případy, kdy Finanční správa prostřednictvím zajišťovacích příkazů zasáhla proti fungujícím firmám. Jenže v řadě případů spory u soudu prohrála a státu hrozí, že bude vyplácet stovky milionů jako odškodné. Za tyto chyby zatím nebyl nikdo potrestán. V případě Karla Trefného naopak dokáže Finanční správa potrestat úředníka, který žádnou chybu neudělal.
24. 9. 2019|