TÉMA

Veřejné zakázky

Soud schválil dohodu v kauze zakázek Vlastivědného muzea v Olomouci, potvrdil sankce a podmínky

Olomoucký krajský soud schválil dohodu o vině a trestu v případě korupce veřejných zakázek Vlastivědného muzea v Olomouci. Bývalý ředitel muzea Břetislav Holásek, někdejší olomoucký radní Miroslav Petřík (ČSSD) a kroměřížský podnikatel Jiří Křeháček dostali tříletý trest s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let. Součástí dohody je peněžitý trest a náhrada škody. Kauza se týká projektu virtuálního muzea dotovaného z prostředků Evropské unie. Škoda byla vyčíslena na třináct a půl milionu korun. Všem původně hrozila sazba až deset let, uzavřením dohody je tak navrhovaný trest významně nižší.
5. 4. 2024|

168 hodin: Whistleblower Benýšek se vrací na resort spravedlnosti, náměstek Stanislav po sérii afér naopak mizí

Aféra kolem ředitele insolvenčního odboru na resortu spravedlnosti končí. V listopadu podal Jan Benýšek protikorupční podnět, ve kterém už podruhé upozornil na manipulace se zkouškami insolvenčních správců. Ty se děly před osmi lety na odboru vedeném Antonínem Stanislavem, kterého si současný ministr Pavel Blažek (ODS) přivedl s sebou jako náměstka. Den poté, co úředník podnět podal, mu na resortu zrušili místo. Všem dnům ale není konec — náměstek po sérii afér náhle mizí a úředník se na ministerstvo vrací. Pro pořad 168 hodin natáčel Václav Crhonek a Jakub Hříbek.
3. 3. 2024|

Policie zadržela deset lidí kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu, Krajská zdravotní odvolala ředitele

Policie zadržela deset lidí v České republice kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice, uvedl na webu Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO). O konkrétních jménech a místech úřad neinformoval, Národní centrála organizovaného zločinu (NCOZ) nicméně pod dozorem tohoto orgánu v pondělí zasahovala mimo jiné v sídle Krajské zdravotní v Ústí nad Labem a v Nemocnici Jihlava. Mezi podezřelými jsou generální ředitel a manažeři zadavatele a také ředitelé dodavatelů zdravotnické techniky, uvedl úřad. Představenstvo Krajské zdravotní následně odvolalo generálního ředitele Petra Malého.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 19:59|

Exprimátor Pardubic za ANO Charvát opustil vazbu, byl tam kvůli veřejným zakázkám

Bývalý primátor Pardubic za ANO Martin Charvát je podle serveru iROZHLAS na svobodě, ve vazbě byl po obvinění z manipulace s veřejnými zakázkami. Ve vazbě byl od loňského 23. listopadu spolu s jeho bývalou náměstkyní Helenou Dvořáčkovou (dříve ANO, nyní SPD) a předsedou Krajské hospodářské komory Jozefem Koprivňanským, aby nemohli ovlivňovat svědky. Dvořáčková byla propuštěna v prosinci, Koprivňanský zůstává nadále ve vazbě, sdělil pardubický okresní státní zástupce Aleš Veselý.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 15:13|

Většina obviněných ve vedlejší větvi kauzy Stoka se přiznala. Obžaloba hovoří o úplatcích za zakázky

Ovlivňováním zadávání veřejných zakázek na Správě nemovitostí Brna-střed se začal zabývat soud. Většina z jedenácti obžalovaných v této vedlejší větvi kauzy Stoka na začátku jednání doznala vinu. Obžalováni jsou někdejší úředníci radnice Brna-střed, podnikatelé a živnostníci, kteří podle státního žalobce podpláceli, včetně jedné firmy.
28. 11. 2023|

Reportéři ČT: Metrostavu soud zakázal soutěžit o veřejné zakázky. Uchází se o ně jeho dceřiné společnosti

Společnost Metrostav byla jednou z firem, které soudy potrestaly za korupci v případu bývalého hejtmana Davida Ratha. Firma podle rozsudku nesmí soutěžit o veřejné zakázky. Státní zástupce Jiří Pražák, který soudu trest navrhl, ovšem připouští, že je v podstatě neúčinný. O veřejné zakázky totiž místo Metrostavu soutěží jeho dceřiné společnosti, a to zcela legálně. Tématu se pro Reportéry ČT věnoval Michael Fiala.
28. 11. 2023|

Soud uložil jednomu z obviněných v kauze Stoka II podmíněný trest

Městský soud v Brně uložil rozpočtáři Davidu Žaliovi za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky tříletý trest podmíněně odložený na čtyři roky, když schválil dohodu o vině a trestu, kterou si muž po přiznání vyjednal se státním zástupcem. Muž také musí zaplatit peněžitý trest 105 tisíc korun. Rozhodnutí je pravomocné. Žalio je jedním z obviněných v kauze Stoka II, která se díky svědectvím a důkazům vyvinula z původní kauzy Stoka, korupční kauzy na radnici Brno-střed.
10. 10. 2023|

Ministerstvo dál řeší, koho pověří vedením IKEMu. Náměstka Malého prý prověřuje policie

Ministerstvo zdravotnictví dál řeší, koho po bývalém řediteli Michalu Stiborkovi pověří vedením Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Mluvčí Ondřej Jakob to uvedl v reakci na podezření, které ve čtvrtek přinesl server Seznam Zprávy ohledně statutárního náměstka Jiřího Malého, jenž po Stiborkově rezignaci instituci vede. Stiborek rezignoval před dvěma týdny, v pondělí v IKEMu zasahovala policie. Prověřuje podezření z vydírání, korupce a manipulace veřejné zakázky.
31. 8. 2023|

Plánovaný Nejvyšší stavební úřad nevznikne, rozhodli poslanci

Plánovaný Nejvyšší stavební úřad ani jemu podřízená soustava krajských úřadů nevzniknou. Jejich zrušení schválila v novele sněmovna. Stavební úřady tak zůstanou dál při obcích. Vznikne pouze Dopravní a energetický stavební úřad podřízený ministerstvu dopravy, který bude mít na starosti hlavně dopravní a energetické stavby. Úprava nového stavebního zákona má také ve schválené podobě zrychlit a zjednodušit stavební řízení. Poslanci rovněž schválili, že firmy odsouzené za pojistný podvod zřejmě nebudou smět k veřejným zakázkám.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 22:44|

Je to přílepek plný chyb, kritizuje Válková návrh na změnu zákona o střetu zájmů. Michálek se chce vyhnout obstrukcím ANO

Do druhého čtení by se měl podle opoziční poslankyně a exministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) vrátit zákon, který zpřísňuje kontrolu nad střetem zájmů politiků. Prvky novely zákona o střetu zájmů do novely o sdružování v politických stranách vnáší až pozměňovací návrh Jakuba Michálka (Piráti), který podle ní obsahuje chyby, jež je nezbytné opravit. Michálek považuje svůj návrh za dobře připravený, vychází podle něj z jiných návrhů, které však ANO v minulosti zablokovalo. Helena Válková a Jakub Michálek diskutovali o kontrole střetu zájmů politiků v Událostech, komentářích.
20. 1. 2023|

Exhejtman Rath se vrátí do vězení, soud v nejbližších dnech rozhodne kdy

Bývalý středočeský hejtman David Rath se již brzy vrátí do vězení. O termínu v nejbližších dnech rozhodne Krajský soud v Praze, který má po půl roce k dispozici pravomocný rozsudek v druhé větvi korupční kauzy kolem bývalého politika. České televizi to sdělil mluvčí soudu Jiří Wažik. Rath si už odpykával jiný nepodmíněný trest, do vězení se tak vrátí už jen na pár měsíců. V kauze, kde jde o manipulace zakázek ve Středočeském kraji, soudy pravomocně odsoudily také manžele Kottovy, firmu Metrostav nebo její dceřinou společnost Metrostav Infrastructure.
2. 12. 2022|

Spor exhejtmana Ratha s bratrem o dědictví se znovu vrací k obvodnímu soudu

Obvodní soud pro Prahu 6 se bude znovu zabývat sporem bratrů Rathových. Městský soud v Praze totiž na základě odvolání zrušil rozsudek, podle kterého zdědil bývalý středočeský hejtman David Rath veškerý majetek svého otce Ratmíra. Informaci ČT potvrdil mluvčí Městského soudu v Praze Jakub Brejša. Bratr bývalého politika Michal Rath rozsudek napadl, protože odmítl, že by jeho otec byl při smyslech při psaní závěti, na základě které David Rath majetek získal.
30. 9. 2022|

Vysoké ceny materiálu komplikují situaci obcím. Musí pozastavovat některé projekty

Vysoké ceny komplikují starostům zvelebování obcí. Kvůli dražšímu materiálu musí často pozastavovat své projekty. Z našetřených peněz jim navíc ubírá inflace. Ztráty nepokryje ani fakt, že města mají teď vyšší příjmy z daní.
11. 7. 2022|

Rath se má vrátit do vězení, rozhodl soud. Metrostavu potvrdil tříletý zákaz účasti na veřejných zakázkách

Odvolací pražský vrchní soud uznal bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha a všechny jeho spoluobžalované vinnými v druhé větvi korupční kauzy někdejšího politika. Rathovi soud prodloužil dříve uložený sedmiletý trest o rok. Bývalý politik se tak bude muset minimálně na několik měsíců vrátit do vězení.  V případu čelí obžalobě z přijímání úplatků a manipulace s tendry ve Středočeském kraji. Senát uznal vinnými i stavební firmu Metrostav a její dceřinou společnost Metrostav Infrastructure, kterým potvrdil tříletý zákaz účasti na veřejných zakázkách. Metrostav už potvrdil, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.
21. 6. 2022Aktualizováno21. 6. 2022, 20:03|

Moravskoslezská policie obvinila čtyři lidi z ovlivňování veřejných zakázek

Z ovlivňování průběhu veřejných zakázek moravskoslezští policisté obvinili čtyři lidi. Organizátora, osmatřicetiletého muže z Karvinska, soud poslal do vazby. Zbytek je stíhán na svobodě. Kriminalisté složitý případ pěti podezřelých tendrů rozplétali rok. Má jít o rekonstrukce škol, školek nebo obytného domu v Havířově. Obviněným v případě prokázání viny hrozí až osm let vězení.
17. 6. 2022|

Obce musejí v zakázkách zohledňovat protiruské sankce, metodika je ale pro některé složitá

Města a obce musejí nově ve svých veřejných zakázkách zohledňovat mezinárodní protiruské sankce. Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo metodiku, jak postupovat. Pro některé starosty je ale příliš složitá, i když sankce vnímají jako potřebné a důležité.
6. 6. 2022|

Policisté obvinili pět lidí a firmu kvůli veřejným zakázkám Správy úložišť radioaktivních odpadů

Policisté obvinili pět lidí a jednu firmu v souvislosti s veřejnými zakázkami Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Jde o trestný čin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Na webu Vrchního státního zastupitelství v Praze to uvedl státní zástupce Jakub Bílý. Detektivové zasahují v budově správy úložišť v centru Prahy, potvrdil Vojtěch Srnka, mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu, pod které SÚRAO spadá.
16. 5. 2022Aktualizováno16. 5. 2022, 14:14|

V rozsáhlé kauze nemocničních zakázek schválil soud další dohodu, muž přijal podmínku

V kauze údajných manipulací s nemocničními zakázkami přijal Antonín Tvrdoň podmíněný trest. Dohodu o vině a trestu, kterou uzavřel se státním zástupcem, v úterý pravomocně schválil Obvodní soud pro Prahu 1. Aktuálně projednávaná část případu souvisí se zakázkou na stravovací služby pro Nemocnici Na Františku v Praze v hodnotě 33 milionů korun.
26. 4. 2022|

Rusko bude chtít za plyn pro Evropu už jen rubly, EU chystá povinné plnění plynových zásobníků

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Rusko už za plyn určený pro Evropu nebude brát eura ani dolary, platby se chystá požadovat v rublech. EU chystá povinné plnění plynových zásobníků a společné nákupy plynu. Moskevská burza ve čtvrtek částečně obnoví obchodování s akciemi, uvedla ve středu centrální banka. Na burze se neobchoduje od 25. února, což je den po invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Firmy z Evropské unie zasažené protiruskými sankcemi budou mít nárok na státní pomoc až 400 tisíc eur (9,8 milionu korun). Firma Nestlé v Rusku výrazně omezí aktivity, zmizí některé její produkty.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 19:06|

Veřejné zakázky váznou. Zdražování materiálu, paliv a práce nutí radnice odkládat projekty

Kvůli prudce zdražujícímu materiálu, palivům i práci odstupují vybraní dodavatelé od smluv na veřejné zakázky. Firmy, které už stavějí, žádají doplatky, nebo se rovnou přestávají do tendrů hlásit. Radnicím tak nezbývá, než projekty odkládat, ať už jde o opravy cest, budování škol či kanalizací.
15. 3. 2022|

Karlovy Vary propojuje nový Dvorský most. Původní byl v havarijním stavu

Dvorský most v Karlových Varech slouží od pondělí opět dopravě. Spojení mezi dvěma břehy Ohře bylo přerušené devět měsíců. Za tu dobu byl stržen starý, už nevyhovující most a na jeho místě je nyní zcela nový. Město za stavbu, která se prováděla metodou takzvaného žlutého FIDIC, kdy zhotovitel dodá vše, od projektu až po stavbu, zaplatilo zhruba 150 milionů korun.
22. 11. 2021|

Lídři z Moravskoslezského kraje hledali recept, jak podpořit podnikatele. Nabídli řadu možností

Dalším tématem předvolební debaty lídrů v Moravskoslezském kraji byla podpora podnikatelů. Jak jim pomoci,  se ale neshodli. Volební lídři řešili také vysoké ceny energií. Pozvání do diskuze přijali Lukáš Černohorský (PirátiSTAN), Jiří Komárek (PŘÍSAHA), Leo Luzar (KSČM), Tomio Okamura (SPD), Zbyněk Stanjura (SPOLU), Ivo Vondrák (ANO) a Lubomír Zaorálek (ČSSD). Debatu moderoval Martin Řezníček.
30. 9. 2021|

Větší tresty pro usvědčené nebo nesoutěžit jen podle ceny, navrhují volební lídři, jak bojovat s korupcí

Dalším tématem předvolební debaty lídrů v Moravskoslezském kraji byla korupce a její potírání. Na její velké škodlivosti se účastníci debaty shodují a navrhují například majetková přiznání úředníků, větší postihy usvědčených nebo otevřenější data veřejné správy. Diskutovali Lukáš Černohorský (PirátiSTAN), Jiří Komárek (PŘÍSAHA), Leo Luzar (KSČM), Tomio Okamura (SPD), Zbyněk Stanjura (SPOLU), Ivo Vondrák (ANO) a Lubomír Zaorálek (ČSSD). Debatu moderoval Martin Řezníček.
29. 9. 2021|

Rath v létě podal ústavní stížnost, soud o ní rozhodne spolu s podnětem Mladého

Bývalý středočeský hejtman za ČSSD David Rath podal v létě ústavní stížnost proti verdiktu v první větvi korupční kauzy. Ústavní soud ji bude řešit společně s podnětem dalšího aktéra téže kauzy, manažera Tomáše Mladého. Vyplývá to ze spojovacího usnesení v databázi soudu. Konečné rozhodnutí o stížnostech zatím nepadlo, uvedla mluvčí soudu Miroslava Číhalíková Sedláčková.
24. 9. 2021|