TÉMA

Motorkář

Motorkáři mohou v Praze nově využívat vyhrazené jízdní pruhy, město doufá v bezpečnější provoz

V Praze je 66 kilometrů speciálních vyhrazených jízdních pruhů pro autobusy městské dopravy, záchranáře nebo policii. Nově je zcela regulérně můžou využívat i motorkáři, aby nebezpečně nekličkovali a neproplétali se mezi auty, což způsobovalo časté nehody. Technická správa komunikací už rozmístila značení pro motocykly na 95 procentech příslušných pruhů.
21. 6. 2023|

Autoškoly zařadí novou sadu otázek, zaměří se na nevidomé, chodce či cyklisty

Ministerstvo dopravy společně s Asociací autoškol ČR v úterý představily novou sadu otázek při testech v autoškolách, která se zaměří na nevidomé, chodce či cyklisty. Nových otázek bude dohromady 46, celkový počet tak přesáhne tisícovku. Do ostrého testování se novinky nasadí 9. července. Několik otázek směřuje i na bezpečnou jízdu motorkářů.
6. 6. 2023|

Víc reflexních vest než jindy. Policisté zahájili tradiční velikonoční kontroly na silnicích

Na silnicích v Česku opět hlídkují stovky policistů. Velikonoční období považují za jedno z rizikových. Například ve čtvrtek se stalo přes 270 nehod, při kterých zemřeli dva lidé a více než padesát lidí se zranilo. Právě na Zelený čtvrtek odstartovala celorepubliková policejní akce, která potrvá až do Velikonočního pondělí. Posílené hlídky jsou na dálnicích i na silnicích nižších tříd.
7. 4. 2023|

Motorkář podle celníků propašoval z Nizozemska do Česka kokain za miliony, drogu skrýval v nádržce

Motorkář podle celníků propašoval z Nizozemska do Česka kokain za miliony korun. Byl podle nich součástí gangu. Zadrželi pět lidí, které policie obvinila z nedovolené výroby a přechovávání drog. Hrozí jim dva až deset let, či osm až dvanáct let vězení. V tiskové zprávě o tom ve čtvrtek informovala mluvčí celníků Martina Kaňková.
23. 3. 2023|

O prázdninách zemřelo v Česku 105 lidí, nejčastěji kvůli vysoké rychlosti

O letních prázdninách zemřelo na českých silnicích 105 lidí. Je to o sedm obětí více než loni, kdy byl počet obětí dopravních nehod nejnižší od roku 1990. Letošní červenec a srpen se zařadily na třetí místo za rok 2017, kdy si havárie vyžádaly 101 životů. Počet kolizí oproti loňským prázdninovým měsícům mírně poklesl, policisté jich zaznamenali 17 516, řekl ředitel dopravní policie Jiří Zlý.
7. 9. 2021Aktualizováno7. 9. 2021, 15:10|

Soud zmírnil trest motorkáři za sražení policistky. Místo vězení dostal podmínku

Za sražení policistky při dopravní kontrole v Mohelnici na Šumpersku v říjnu roku 2018 uložil v pondělí šumperský soud sedmatřicetiletému Lukáši Pulkertovi trest 20 měsíců s podmíněným odkladem na tři roky. Stejný soud mu původně uložil 2,5 roku vězení, rozsudek však zrušil olomoucký krajský soud. Muž byl původně souzen za násilí proti úřední osobě, hájil se však, že nešlo o úmyslný trestný čin, policistku prý chtěl objet. Krajský soud po vrácení případu překvalifikoval čin na ublížení na zdraví z nedbalosti. Rozsudek není pravomocný, žalobce se okamžitě odvolal.
17. 5. 2021|

Silnice jsou volnější a řidiči se nevěnují řízení. Na konci března zemřelo šest motorkářů

Na českých silnicích za první tři měsíce roku zahynulo 83 lidí, to je o 16 méně než loni za stejné období. Mezi oběťmi jsou převážně řidiči aut. Tragický je začátek roku i pro motorkáře, jimž na jaře začíná sezona. Zemřelo jich už osm.
2. 4. 2021|

Motorkář, který v Mohelnici pod vlivem drog srazil policistku, půjde před soud

Státní zástupce obžaloval muže, který loni v říjnu v Mohelnici pod vlivem drog srazil a zranil policistku při silniční kontrole. ČT to řekl šéf Okresního státního zastupitelství v Šumperku Jaroslav Horák. Viní ho z násilí proti úřední osobě, z nedovolené výroby a jiného nakládání a přechovávání omamné a psychotropní látky. Hrozí mu až šestileté vězení. Hlavní líčení nařídil Okresní soud v Šumperku na 30. října.
23. 9. 2019|