TÉMA

Dým

Na Sibiři shořely dva miliony hektarů lesa, vláda poslala na pomoc armádu

Současné požáry na Sibiři mohou být nejhorší v historii. Dosud shořely skoro dva miliony hektarů lesa. Do Jakutska, který je nejvíc postiženou oblastí, poslala vláda armádu. Teploty v regionu letos dosáhly rekordních téměř 40 stupňů Celsia. Roztává i místní permafrost. Podle úřadů je to další doklad změn klimatu.
28. 7. 2021|

Kouř z lesních požárů by mohl přispívat k šíření nemocí, varuje výzkum

Dým z lesních požárů se může stát prostředím, přes které se šíří nejrůznější druhy mikrobů a plísní – některé mohou přispívat k šíření různých nemocí. Upozornila na to nová studie, kterou publikoval časopis Science. Podle vědců je proto naléhavě nutné, aby se úřady na sledování kouře z čím dál častějších požárů více zaměřily.
20. 12. 2020|

V Novém Mexiku padají z oblohy statisíce mrtvých ptáků. Může to souviset s kalifornskými požáry

Vědci v Novém Mexiku se snaží přijít na kloub otázce, proč v posledních týdnech v různých oblastech tohoto státu na jihozápadě USA uhynuly statisíce tažných ptáků.
17. 9. 2020|

V Oregonu sužovaném požáry se pohřešují desítky lidí. Úřady očekávají množství obětí

Desítky lidí se pohřešují v důsledku požárů v americkém státě Oregon. Podle sobotní zprávy agentury AP o tom informovala guvernérka státu Kate Brownová, která vyzvala obyvatele, aby navzdory zprávám o rabování nevstupovali do hořících oblastí. Vědci situaci na západě USA považují za důsledek klimatických změn.
12. 9. 2020|

Mokrý ručník přes ústa a držet se při zemi, radí hasiči, jak reagovat na požár v domě

Požár ve Vejprtech, při kterém v neděli zemřelo osm lidí, vyvolal otázky nad zabezpečením. A také, jak reagovat v případě požáru. To hasiči pravidelně cvičí i s personálem nebo klienty zdravotnických zařízení. Podle nich je každý případ ojedinělý. Zásadní je jednat rychle, ale zároveň rozvážně.
20. 1. 2020|

OBRAZEM: Sydney zmizelo v nebezpečném kouři. Lidé chodí v maskách, dým spustil poplach

Australské Sydney zahalil dosud nejhustší oblak kouře od začátku lesních požárů. Ty zuří poblíž velkoměsta už několik týdnů v řadě. Znečištění vzduchu až jedenáctkrát překračuje hodnoty, které jsou považovány za bezpečné, uvádí BBC. Kvůli snížené viditelnosti úřady přerušily provoz lodí ve městě a letadla na mezinárodním letišti nabírají zpoždění.
10. 12. 2019|

V Bystrci vyhořel chátrající obchodní dům Letná

Bývalý obchodní dům Letná v Brně-Bystrci v neděli večer vyhořel. V areálu sídlištního nákupního střediska, které je od počátku století pro veřejnost uzavřeno a podle hasičů stejně byla v plánu jeho demolice, byly odložené pneumatiky. Požár proto zahalil okolí hustým kouřem.
23. 9. 2019|