TÉMA

Čipování

Sankce za neočipovaného psa vzrostla na 50 tisíc korun

Od středy se zvyšuje pokuta za neočipovaného psa z 20 tisíc na 50 tisíc korun. V účinnost vstupuje novela veterinárního zákona, která změnu přinesla. Čipování je povinné od začátku roku, veterináři ale již evidují několik podnětů, kterými se budou zabývat. Žádné pokuty zatím za neočipování neuložili. Až do roku 2022 navíc nebude fungovat centrální registr psů, ve kterém by byly informace z čipů sjednocené.
15. 1. 2020Aktualizováno15. 1. 2020, 17:21|

Na očipování psa zbývá posledních pár dnů, jinak hrozí pokuta

Několik posledních dnů mají lidé na to, aby nechali očipovat své psy. Povinnost značit štěňata nejpozději do půl roku věku bude platit od Nového roku. Má přispět ke snadnější identifikaci zvířete i majitele. Za nesplnění bude hrozit sankce.
26. 12. 2019|

Chov psů dostane přísnější pravidla, rozhodli poslanci

Sněmovna podpořila zpřísnění pravidel pro chov psů. Lidé zřejmě budou muset veterinární správě hlásit chovy tří a více fen, štěňata také bude třeba očipovat. Zákonodárci ve středu zvolili posledního člena Rady ČTK, v níž nově usedne Angelika Bazalová. Poslanci měli také schvalovat vládní daňový balíček, který zahrnuje například zvýšení spotřební daně na líh a tabákové výrobky. Sněmovna se k tomu ale nedostala a balíček se bude schvalovat nejdřív v pátek, ve hře je i mimořádná schůze sněmovny 1. listopadu.
16. 10. 2019Aktualizováno16. 10. 2019, 19:40|

Na očipování psů zbývají jen tři měsíce, bez toho hrozí majitelům postih

Majitelům psů zbývají tři měsíce na to, aby je nechali označit čipem. Od ledna příštího roku totiž začne platit novela veterinárního zákona, která se týká štěňat starších šesti měsíců. Veterináři odhadují, že dosud čip nemá zhruba milion psů. Bez něj nebude platit ani očkování proti vzteklině. Registry, do kterých majitelé psů čip mohou dobrovolně zapsat, evidují nárůst zájmu od léta.
22. 9. 2019|