TÉMA

Fischer (cestovní kancelář)

Maroko zasáhlo nejsilnější zemětřesení za celé dekády. Úřady hlásí přes dva tisíce mrtvých

Marocké pohoří Vysoký Atlas zasáhlo v pátek pozdě večer silné zemětřesení. Zatím úřady potvrdily 2012 obětí, dalších 2059 lidí utrpělo zranění, z toho 1404 je v kritickém stavu. Otřesy měly sílu 6,8 stupně Richterovy škály. Nejzasaženější jsou podle médií horské oblasti v centrálním Maroku. Kvůli intenzitě otřesů se ale hroutily domy i v sedmdesát kilometrů dalekém Marrákeši. Černínský palác nemá informace o tom, že by mezi oběťmi a zraněnými byli Češi. Politici po celém světě vyjadřují Maroku soustrast. Země vyhlásila třídenní státní smutek.
9. 9. 2023Aktualizováno9. 9. 2023, 23:52|

Před plameny prchali pěšky dlouhé kilometry. Češi popisují útěk na Rhodosu

Požáry na řeckém ostrově Rhodos vyhnaly z domovů a hotelů na dvacet tisíc lidí. Někteří Češi popisují dramatický útěk, při kterém si nestihli vzít ani doklady. Turisté si stěžují na chaos a nedostatečnou komunikaci ze strany cestovních kanceláří. Někteří našli náhradní ubytování v hotelech, evakuačních centrech nebo přímo v řeckých domácnostech. Situace je podle velvyslance vážná. Ministerstvo zahraničí vyzývá Čechy na ostrově k registraci do systému Drozd.
23. 7. 2023Aktualizováno23. 7. 2023, 18:16|

Koruna je vůči euru rekordně silná. Lidé na dovolené v Alpách to ocení, vývozci se neradují

Koruně se letos daří. Je v nejlepší kondici za posledních čtrnáct let. Euro vyjde momentálně na 23,90, což je dobrá zpráva i pro domácnosti. Silná měna totiž pomáhá tlumit inflaci hlavně u dováženého zboží, včetně energií. Současná situace naopak příliš nenahrává českým firmám, které vyvážejí. Za své produkty inkasují v přepočtu méně. Ekonomové očekávají, že koruna začne znovu mírně oslabovat.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 21:38|

Češi vyrážejí na dovolené jako před pandemií. Velký zájem mají o exotiku

Zhruba čtyři miliony Čechů letos vyrazí na dovolenou do zahraničí. Odhaduje to Asociace cestovních kanceláří. Zájem o cestování je tak momentálně skoro stejný jako před pandemií. Ti, kteří vycestují, na zájezdech nešetří. Podle cestovních kanceláří chtějí častěji pobyty all inclusive a využívají i více služeb. Naopak v českých hotelích tuzemští zákazníci tráví méně dní než před začátkem pandemie. Obvykle jen dva až tři. Přesto letošní sezonu považuje většina podnikatelů za dobrou.
7. 8. 2022|

Češi kvůli vysoké inflaci šetří i při výběru dovolené. Zároveň si ale v zahraničí častěji dopřávají luxus

Vysoká inflace začala ovlivňovat chování Čechů i v souvislosti s dovolenými. Podle Asociace cestovních kanceláří prodeje zájezdů zatím nedosáhly čísel, jaká byla před pandemií covidu-19. Ve srovnání s loňským rokem, kdy platila různá protiepidemická opatření, je ale teď zájem o zahraniční pobyty velký. Kolik Čechů se v létě za hranice nakonec vydá, cestovní kanceláře nedokáží odhadnout. Mohlo by jít zejména o ty, kteří mají úspory.
13. 6. 2022|

Cestování do zahraničí se výrazně zjednoduší. Letošní dovolená však bude trochu dražší

Cestování do zahraničí bude mnohem jednodušší, Česko se totiž dostalo do takzvané zelené zóny. To znamená, že Češi mohou cestovat stejně jako před pandemií například do Bulharska, Chorvatska nebo do Slovinska. Jednodušší bude i cestování do Řecka, kde bude stačit antigenní test. Podobně jako v Česku se i v ostatních zemích mírně zvýšily ceny, například za ubytování.
20. 6. 2021|

Část cestovních kanceláří vyplatí peníze za nevyužitý voucher i dřív. Někteří lidé je ale nemusejí získat vůbec

Část českých cestovních kanceláří začne vyplácet peníze za nevyužité vouchery dřív, než jim to takzvaný zákon Lex voucher nařizuje. To by znamenalo, že klienti by mohli dostat své peníze zpět už v průběhu června. Netýká se to však těch, kteří mají jiný typ poukazu než Lex voucher, ti by své peníze nemuseli dostat vůbec.
6. 6. 2021|

Smartwings budou příští tři roky létat s klienty Eximu a Fischeru

Letecký dopravce Smartwings se dohodl s cestovními kancelářemi Exim Tours a CK Fischer na zajištění leteckých spojů na další tři roky. Hodnota kontraktu je přes devět miliard korun, oznámila mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková. Dohoda vznikla i přes současnou koronavirovou krizi, kvůli níž jsou Smartwings pod ochranným moratoriem před věřiteli.
26. 1. 2021Aktualizováno26. 1. 2021, 15:40|

Lyžařské zájezdy do Alp se na nejbližší termíny ruší. Kanceláře slibují, že platby vrátí

Pro lyžaře z Česka letos o svátcích zůstane nedostupná většina evropských areálů. Sjezdovky sice otevřeli ve Švýcarsku, Rakousku a Polsku, všude ale platí omezení pro turisty ze zahraničí. Itálie, Francie a Německo na svahy do konce roku nepustí ani vlastní amatéry. Ruší se tak na nejbližší termíny i lyžařské zájezdy do Alp. Zhruba polovina klientů cestovních kanceláří přitom na jejich nákup využila vouchery za zrušené letní dovolené.
7. 12. 2020|

Zájem Čechů o zájezdy roste. Přesto kanceláře předpokládají, že za hranice vyjede třetina klientů

Skoro všechny velké cestovní kanceláře potvrzují znovu probuzený zájem o zahraniční zájezdy. Ceny se příliš nezmění. V nabídce také stále zůstávají poukazy na náhradní pobyty v pozdějších termínech.
10. 6. 2020|

Lidé hromadně ruší zájezdy. Bojí se koronaviru

Kvůli doporučení nejezdit do Itálie a obavám z koronaviru lidi hromadně ruší zájezdy. A to nejen na nejbližší dny, ale i ty na léto. Cestovní kanceláře už teď hlásí poloviční zájem ve srovnání s loňským jarem. Stát připraví návrhy, jak firmám a živnostníkům z oboru cestovního ruchu pomoci například odložením splácení daní. V pondělí to po jednání se zástupci cestovních kanceláří řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).
9. 3. 2020Aktualizováno9. 3. 2020, 20:45|

Německá skupina Rewe koupila cestovní kancelář Fischer. Už vlastní Exim Tours

Německá skupina Rewe koupila od skupiny KKCG českého miliardáře Karla Komárka cestovní kancelář Fischer Group. Podpis smlouvy potvrdili zástupci firem, cenu transakce odmítli zveřejnit. Rewe podniká v maloobchodním prodeji a turistickém ruchu, vlastní například Exim Tours. Spojení špiček českého trhu se zájezdy podléhá schválení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).
20. 9. 2019Aktualizováno20. 9. 2019, 19:30|