TÉMA

Vaping

Zákaz kouření budoucích generací na Novém Zélandu se nekoná. Vláda rozhodla o jeho zrušení

Nová koaliční vláda Nového Zélandu, vedená premiérem Christopherem Luxonem, plánuje v úterý zrušit zákon zakazující tabákové výrobky pro budoucí generace. Ten loni přijala vláda bývalé premiérky Jacindy Ardenové. Zrušení zákona kritizují odborníci i lékaři, podle nich povede jen k dalším úmrtím a zdravotním komplikacím obyvatelstva.
27. 2. 2024|

Zdražení cigaret se dotkne i těch elektronických. Lidé si připlatí desítky korun

Vláda v rámci chystaného balíku úspor plánuje víc zdanit tabákové výrobky i jejich alternativy. Dotkne se to nejen klasických cigaret, ale i zahřívacího tabáku nebo náplní do elektronických cigaret. Lidé si tak připlatí i o několik desítek procent, a to hlavně u takzvaných e-cigaret nebo nikotinových sáčků. Na tyto typy produktů se totiž spotřební daň dosud nevztahovala.
18. 6. 2023|

Světem se šíří zákazy e-cigaret, v USA hovoří o epidemii. Představují hrozbu, nebo jsou obavy liché?

Indická vláda se rozhodla zakázat prodej elektronických cigaret, které podle ní představují zdravotní riziko. Výrobci tak ztrácejí potenciálně velký trh. Přitom čím dál více kuřáků využívá e-cigaretu jako náhradu klasického tabáku. Obavy ze zdravotních důsledků vapování v poslední době rostou i v dalších zemích: někde zvažují omezení, jinde mluví o úplném zákazu.
20. 9. 2019|