TÉMA

Vapování

Poslanci jednali o konsolidačním balíčku do půlnoci. Koalice s opozicí si vyčítaly hospodaření

Poslanci se vrátili k mimořádné schůzi svolané z podnětu koalice, tentokrát se věnovali spornému vládnímu konsolidačnímu balíčku. Ten přináší například různé změny v daních. Opozice s vládním návrhem nesouhlasí, SPD jej chce zamítnout už v prvním čtení. Kvůli dlouhé diskuzi sněmovna rozhodla, že jednání bude moci trvat až do půlnoci na čtvrtek, poté byla schůze přerušena do čtvrtečních 9:00. V rozpravě bylo přihlášeno na pět desítek poslanců, ke slovu se ovšem nedostali všichni. Řečnili převážně zástupci opozice.
12. 7. 2023Aktualizováno13. 7. 2023, 00:02|

Přechod z klasických cigaret na elektronické snižuje zdravotní rizika, ukázal výzkum

Britští vědci prozkoumali veškerou dostupnou vědeckou literaturu o tabákových výrobcích. Výsledkem je rozsáhlá metastudie, která ukázala, že vapování, neboli kouření elektronických cigaret, je podstatně méně škodlivé než užívání tradičních tabákových výrobků. Autoři studie ale současně vyzvali k přijetí opatření proti prudkému nárůstu užívání elektronických cigaret mezi dětmi.
6. 10. 2022|

Elektronické cigarety mohou způsobovat poruchy erekce, naznačuje americká studie

Kouření tabáku je už dlouho spojováno s řadou zdravotních problémů, zejména erektilními dysfunkcemi a kardiovaskulárními onemocněními. Zatím se jen málo vědělo o tom, jestli se tyto problémy týkají také mužů, kteří používají elektronické nikotinové systémy, běžně označované jako e-cigarety. Nová studie nalezla mezi zdravotními neduhy a užíváním e-cigaret významnou souvislost.
2. 12. 2021|

Částečná náhrada kouření vapováním zřejmě nesnižuje zdravotní rizika, naznačili vědci

Lidé, kteří kombinují elektronické cigarety s běžnými tabákovými výrobky, nejspíš nemají nižší zdravotní rizika než klasičtí kuřáci. Naznačila to nová studie, kterou publikoval odborný časopis Circulation. Pokud se lidé v rámci snah o skoncování s tabákovými výrobky rozhodnou přejít na vapování, měli by se cigaret vzdát úplně, doporučují vědci.
6. 1. 2021|

Užívání e-cigaret může mladistvé přivést ke klasickému kouření, varují vědci

Užívání elektronických cigaret může mladistvé postupně přivést ke klasickým tabákovým výrobkům, naznačila nová studie. Podle ní hrozí, že se děti uchýlí k cigaretám i přesto, že s nimi původně experimentovat nezamýšlely. Výsledky výzkumu zveřejnil odborný časopis Pediatrics.
9. 11. 2020|

Způsob nahřívání e-cigaret může mít vliv na jejich škodlivost pro plíce, naznačila studie

Materiál, ze kterého jsou elektronické cigarety vyrobené, může mít vliv na jejich škodlivost pro plíce. Poukázaly na to první výsledky studie zveřejněné v časopise Journal of the American Heart Association. Použitý typ náplně se přitom na závěrech výzkumu nepodepsal.
1. 10. 2020|

Američtí lékaři transplantovali plíce prvnímu kuřákovi e-cigaret. Stát chce vapování omezit

Američtí lékaři provedli první transplantaci plic uživateli elektronických cigaret. Pod tlakem rychle rostoucí kritiky a dvou tisíc nových onemocnění slíbil Bílý dům přísnější zákony. Ty mají například zvýšit věkový limit prodeje těchto výrobků.
14. 11. 2019|
Doporučujeme

Studie: Dým z elektronických cigaret přivodil myším rakovinu plic

Výpary z takzvaných e-cigaret můžou u myší vyvolávat rakovinu plic. Potvrdil to výzkum, který v říjnu publikoval odborný časopis Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS). Podle vědců je ale potřeba ještě dalších výzkumů k tomu, aby se dalo určit, zda tento účinek může mít takzvané vapování i na lidi.
9. 10. 2019Aktualizováno13. 10. 2019, 15:28|

Světem se šíří zákazy e-cigaret, v USA hovoří o epidemii. Představují hrozbu, nebo jsou obavy liché?

Indická vláda se rozhodla zakázat prodej elektronických cigaret, které podle ní představují zdravotní riziko. Výrobci tak ztrácejí potenciálně velký trh. Přitom čím dál více kuřáků využívá e-cigaretu jako náhradu klasického tabáku. Obavy ze zdravotních důsledků vapování v poslední době rostou i v dalších zemích: někde zvažují omezení, jinde mluví o úplném zákazu.
20. 9. 2019|