TÉMA

E-cigarety

Evropská komise navrhla zákaz ochucených náplní do alternativ k cigaretám

Evropská komise navrhla zakázat ve všech zemích Evropské unie prodej ochucených výrobků, které se používají v alternativách ke klasickým cigaretám. Snaží se tak omezit kouření elektronických cigaret a vaporizérů, které se rozmáhá zejména mezi mladými. O návrhu informovala agentura AFP.
29. 6. 2022|

Elektronické cigarety mohou způsobovat poruchy erekce, naznačuje americká studie

Kouření tabáku je už dlouho spojováno s řadou zdravotních problémů, zejména erektilními dysfunkcemi a kardiovaskulárními onemocněními. Zatím se jen málo vědělo o tom, jestli se tyto problémy týkají také mužů, kteří používají elektronické nikotinové systémy, běžně označované jako e-cigarety. Nová studie nalezla mezi zdravotními neduhy a užíváním e-cigaret významnou souvislost.
2. 12. 2021|

Užívání e-cigaret může mladistvé přivést ke klasickému kouření, varují vědci

Užívání elektronických cigaret může mladistvé postupně přivést ke klasickým tabákovým výrobkům, naznačila nová studie. Podle ní hrozí, že se děti uchýlí k cigaretám i přesto, že s nimi původně experimentovat nezamýšlely. Výsledky výzkumu zveřejnil odborný časopis Pediatrics.
9. 11. 2020|

Američtí lékaři transplantovali plíce prvnímu kuřákovi e-cigaret. Stát chce vapování omezit

Američtí lékaři provedli první transplantaci plic uživateli elektronických cigaret. Pod tlakem rychle rostoucí kritiky a dvou tisíc nových onemocnění slíbil Bílý dům přísnější zákony. Ty mají například zvýšit věkový limit prodeje těchto výrobků.
14. 11. 2019|

Světem se šíří zákazy e-cigaret, v USA hovoří o epidemii. Představují hrozbu, nebo jsou obavy liché?

Indická vláda se rozhodla zakázat prodej elektronických cigaret, které podle ní představují zdravotní riziko. Výrobci tak ztrácejí potenciálně velký trh. Přitom čím dál více kuřáků využívá e-cigaretu jako náhradu klasického tabáku. Obavy ze zdravotních důsledků vapování v poslední době rostou i v dalších zemích: někde zvažují omezení, jinde mluví o úplném zákazu.
20. 9. 2019|