TÉMA

Otta Bednářová

Zemřela disidentka Otta Bednářová, stála u zrodu Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných

Zemřela bývalá televizní redaktorka a disidentka Otta Bednářová. Byla signatářkou Charty 77 a představitelkou Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS). Za protirežimní činnost strávila více než rok a čtvrt ve vězení. Zemřela v úterý v nemocnici na pražských Vinohradech ve věku 96 let, informoval její syn Jiří Bednář.
5. 9. 2023|

Příslušník StB, který podle státního zástupce šikanoval chartistky, se vrátí před soud

Bývalý příslušník komunistické Státní bezpečnosti (StB) Václav Novotný opět stane před soudem. Obvodní soud pro Prahu 4 ho v září zprostil obžaloby z údajné šikany dvou signatářek Charty 77. Žalobce ale s rozhodnutím nesouhlasí a podal proti němu odvolání. Česká televize to zjistila z justiční databáze. Podle státního zástupce se Novotný podílel na odebrání invalidního důchodu obou žen při akci StB s krycím názvem Prevence.
15. 10. 2019|

Příslušník StB šikanoval chartistky, tvrdil žalobce. Soudu však chyběly důkazy

Bývalého příslušníka komunistické Státní bezpečnosti (StB) Václava Novotného ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 4 zprostil obžaloby ze šikany dvou signatářek Charty 77. Podle státního zástupce se Novotný podílel na odebrání invalidního důchodu obou žen v rámci akce StB s krycím názvem Prevence. Verdikt není pravomocný a žalobce si ponechal lhůtu pro případné odvolání. Novotný čtvrteční jednání a rozhodnutí nechtěl komentovat.
19. 9. 2019Aktualizováno19. 9. 2019, 18:02|