TÉMA

Drásov

Stojí v širém poli, statečná a odolná. Stromem roku je hrušeň z Mrákotína

Stromem roku 2023 je hrušeň, která roste v širém poli u Mrákotína u Skutče v Železných horách. Na druhém místě v ekologické anketě o nejsympatičtější dřevinu Česka se umístila lípa u Nepomyšle na Lounsku a bronzovou příčku obsadila lípa rostoucí na školní zahradě v Sulíkově na Blanensku. Anketu pořádala podvaadvacáté Nadace Partnerství, výsledky vyhlásila v brněnské hvězdárně. Předchozí titul Strom roku 2022 získala také hrušeň, šlo o třísetletý strom z Drásova na Příbramsku.
24. 10. 2023|

Drásov chce po developerech příspěvek do obecní kasy. Bez něj nebude možné stavět

Developeři, kteří budou chtít stavět v Drásově na Brněnsku, budou muset městysu zaplatit příspěvek na vybudování veřejné infrastruktury. Tamní zastupitelé totiž přijali nové zásady pro výstavbu, které odstraňují individuální sjednávání podobných příspěvků. Městys už několik let čelí nárůstu obyvatel a developerských počinů nejrůznějšího rozsahu. Například tamní čistírna odpadních vod je už na hraně své kapacity. Její rozšíření bude pro obec finančně náročné.
6. 4. 2023|

V Drásově instalovali makety srnců podél silnice. Po týdnu je museli odstranit

Chtěli ochránit lesní zvěř, místo toho podle policistů ohrozili řidiče. Radnice Drásova na Brněnsku umístila na začátku týdne podél silnice makety srn. Řidiče tím chtěli upozornit na častý výskyt zvířat u frekventovaného úseku. Po pár dnech je ale museli nechat odstranit.
20. 8. 2022|

Dělníci objevili ekologickou zátěž v Drásově. Přerušila stavbu cyklostezky, obci hrozí vracení dotace

Už přes půl roku se snaží vedení Drásova na Brněnsku vyřešit problém se stavbou cyklostezky. Stavební firma totiž v posledním úseku u Čebína objevila ekologické znečištění. Průzkum jeho rozsahu začne ale nejdříve na konci února. Vedení obce se proto obává, že stavbu nestihne dokončit v termínu a bude muset vrátit dotaci ve výši 18 milionů korun.
2. 2. 2022|

Boskovická přehrada by mohla pitnou vodou v budoucnu zásobovat i Brno. Ve Víru a Březové je jí málo

Brno by mohlo mít další zdroj pitné vody. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) by se jím mohla stát vodní nádrž Boskovice. Ta v současné době prochází úpravami a modernizací, která bude stát víc než 150 milionů korun. Vláda schválila také rekonstrukci přivaděče Vírského vodovodu v lokalitě Drásov za 80 milionů.
16. 1. 2020|

Dálnici zamítli. Z Brna do Svitav povede silnice první třídy

Z plánů na dálnici sešlo, místo ní na trase z Brna směrem na sever vyroste silnice první třídy. Jihomoravští radní ve středu po poradě s dopravními experty definitivně vybrali pomalejší variantu čtyřproudého tahu. Obcím na stávající spojnici do Svitav by se mělo ulevit, proti výstavbě jsou ale sídla na plánované trase přes Bystrc.
18. 9. 2019|