TÉMA

Modro-bílí

Izrael čekají čtvrté volby za dva roky. Vláda se neshodla na rozpočtu

Izraelským politikům se nepodařilo do nejzazšího termínu dohodnout se na rozpočtu, jak jim ukládal zákon, takže počínaje tamní půlnocí (23:00 SEČ) se automaticky rozpustil parlament. Zemi do tří měsíců čekají nové volby.
22. 12. 2020Aktualizováno22. 12. 2020, 23:46|

Netanjahu může sestavit novou vládu, rozhodl izraelský nejvyšší soud

Nejvyšší soud v Izraeli ve středu rozhodl, že premiér Benjamin Netanjahu může i přes soudní stíhání kvůli údajné korupci stanout v čele nové vlády. Nic tak nebrání vzniku koaličního kabinetu na základě dubnové dohody s bývalým Netanjahuovým rivalem Bennym Gantzem. Dva politici oznámili, že chtějí, aby se nová vláda ujala funkcí příští týden.
6. 5. 2020Aktualizováno6. 5. 2020, 23:35|

Netanjahu a Gantz podepsali dohodu o koalici, v premiérské funkci se prostřídají

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a jeho centristický rival Benny Gantz podepsali dohodu o vytvoření krizové koaliční vlády, která ukončí rok trvající politický pat. S odvoláním na oficiální prohlášení o tom informovala agentura Reuters.
20. 4. 2020Aktualizováno20. 4. 2020, 21:10|

Gantz dostal víc času na sestavení izraelské vlády. V jednání s Netanjahuem hlásí pokrok

Izraelský prezident Reuven Rivlin prodloužil lídrovi koalice Modro-bílí Bennymu Gantzovi lhůtu na sestavení vlády o 48 hodin, tedy do středeční půlnoci místního času. Původní termín vypršel v pondělí o půlnoci (23:00 SELČ). Gantz se snaží domluvit na velké koalici se stranou Likud dosavadního premiéra Benjamina Netanjahua.
14. 4. 2020|

Prokurátor obžaloval izraelského premiéra Netanjahua, který předtím stáhl žádost o imunitu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu stáhl svou žádost o přiznání parlamentní imunity před trestním stíháním. Informoval o tom na Facebooku a dodal, že se rozhodl „nepokračovat v té špinavé hře“. Vzápětí generální prokurátor Avichaj Mandelblit podal u jeruzalémského soudu 78stránkovou obžalobu. Netanjahu dlouhodobě jakoukoli vinu popírá.
28. 1. 2020|

Izraelské volby opět skončily patem. Netanjahu chce sionistický kabinet, Gantz vládu národní jednoty

Centristická koalice Modrobílí někdejšího náčelníka generálního štábu Bennyho Gantze patrně získala v izraelských volbách o jeden mandát víc než pravicový Likud premiéra Benjamina Netanjahua. Ukazují to průběžné výsledky po sečtení více než pětadevadesáti procent odevzdaných hlasů. Ani centristé, ani Likud zřejmě nebudou moci vytvořit vládní koalici bez exministra obrany Avigdora Liebermana, který stojí v čele nacionalistické sekulární strany Izrael je náš domov.
17. 9. 2019Aktualizováno18. 9. 2019, 22:40|