TÉMA

Marc Chagall

Obraz, prostor a hudba. Projekce uměleckých děl nabízejí silnější zážitek

Ve Francii slaví velký úspěch nový způsob prezentace děl světových umělců – velkoformátové digitální promítání. Autoři projektu představili koncept před pěti lety s obrazy Clauda Moneta. Následovaly ho další impresionisté a v současné době mohou návštěvníci Paříže obdivovat obrazy Marka Chagalla.
26. 9. 2023|

Klimt, Warhol, da Vinci. Ukrajina eviduje díla vlastněná Rusy, na které jsou uvaleny sankce

Ukrajinská Národní agentura pro prevenci korupce (NAZK) vytvořila databázi, kde eviduje obrazy nebo sochy, o nichž předpokládá, že je vlastní nebo v posledních letech vlastnili Rusové, na něž Západ uvalil sankce v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Podle úřadu je účelem projektu nazvaného Válka a umění napomoci sledovat porušování sankcí na mezinárodním trhu s uměním, usnadnit obchodníkům s ním provádět vlastní „sankční“ kontroly a ztížit ruským oligarchům prodej takového majetku.
8. 8. 2023|

Vstoupit do obrazů. Pařížská galerie ukazuje slavná díla na velké ploše a s hudbou

Mimořádný umělecký zážitek slibuje nová expozice, kterou lze od pátku zhlédnout v Paříži. Sto čtyřicet digitálních projektorů na velké ploše rozhýbalo obrazy dvaceti umělců včetně Clauda Moneta, Augusta Renoira či Marca Chagalla. K vidění jsou díla, jimiž umělci vzdali hold jihu Francie.
28. 2. 2020|

Malíř Chagall překvapil odborníky. Vystačil si s osmi odstíny a noční košilí

Nizozemští restaurátoři hlásí nečekaný objev v obrazech Marca Chagalla. Odkrytí malířského tajemství ruského avantgardisty zabralo restaurátorům pět let. Podrobný výzkum ukázal, že slavný malíř používal pouze několik odstínů barev a že mu jako plátno často posloužil třeba ubrus nebo prostěradlo.
18. 9. 2019|