TÉMA

Umělecké dílo

Už dva roky se opravuje Průmyslový palác na pražském Výstavišti. Letos přijdou na řadu střechy

Letošní práce na opravě a dostavbě Průmyslového paláce na pražském Výstavišti přinesou nové střechy. V rámci pokračujících prací dělníci dokončí i ocelovou konstrukci obnovovaného křídla nebo dodělají podzemní přístavky. Vrátí se také opravené vitráže a hodiny, řekli radní Adam Zábranský (Piráti) a David Čech, vedoucí projektu ze společnosti Metrostav DIZ. Část paláce vyhořela 16. října 2008. Kompletní rekonstrukce začala v únoru 2022 a původně měla skončit v roce 2025, avšak komplikace opravy prodlouží. Náklady mají být zhruba 2,64 miliardy korun.
6. 3. 2024|

Policie loni řešila desítky krádeží uměleckých děl. Navracení by měla zrychlit nová dohoda

Policisté se za loňský rok zabývali 166 případy krádeží uměleckých děl, ale zpět k majitelům se jich podařilo vrátit jen dvanáct. Proces navracení předmětů by měla pomoci zrychlit nová dohoda, kterou česká policie uzavřela s ministerstvem kultury a Národním památkovým ústavem. Zloději během posledních let změnili strategii. Zatímco dříve je lákaly špatně zabezpečené církevní stavby, nyní to jsou byty a rodinné domy.
17. 12. 2023|

Klimt, Warhol, da Vinci. Ukrajina eviduje díla vlastněná Rusy, na které jsou uvaleny sankce

Ukrajinská Národní agentura pro prevenci korupce (NAZK) vytvořila databázi, kde eviduje obrazy nebo sochy, o nichž předpokládá, že je vlastní nebo v posledních letech vlastnili Rusové, na něž Západ uvalil sankce v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Podle úřadu je účelem projektu nazvaného Válka a umění napomoci sledovat porušování sankcí na mezinárodním trhu s uměním, usnadnit obchodníkům s ním provádět vlastní „sankční“ kontroly a ztížit ruským oligarchům prodej takového majetku.
8. 8. 2023|

Jihokorejský student snědl vystavený banán slavného umělce. Označil to za vzpouru

Jihokorejský student snědl v muzeu v Soulu banán, který byl uměleckou instalací italského tvůrce Maurizia Cattelana. Mladík se hájil tím, že nestihl snídani a měl hlad. Jeho kamarád ho však natočil při činu. Na záběrech je vidět, že student pózoval u stříbrné slupky, která po banánu zbyla. Na kuriózní případ upozornil zpravodajský server BBC.
1. 5. 2023|

Plastika pro Vsetín se stala terčem kritiky. Na další už možná nedojde

Politici ve Vsetíně se přou kvůli plastikám, které mají zdobit tamní kruhové objezdy. Pro město je navrhuje výtvarník Josef Zlamal ze Šternberka, jenže už jeho první dílo za 1,4 milionu korun vyvolalo vášnivé diskuse. Další rondely město zatím plastikami osazovat nebude. Radnice to odůvodňuje nedostatkem financí.
26. 4. 2023|

Energetická krize proměňuje muzea. Šetří a zahazují dekády stará pravidla

Mnohá muzea a galerie rozvolňují pravidla pro udržování klimatu ve výstavních sálech. Důvodem k přehodnocení jsou rostoucí ceny energií i snahy o jejich menší spotřebu v souvislosti se změnou klimatu. Někteří odborníci navíc tvrdí, že dosud platná pravidla nebyla nastavena dobře.
20. 2. 2023|

České Vánoce nikdy nezmizí. Základna milovníků tradic tady bude vždy, říkají Ladovi pravnuci

Malíře Josefa Ladu mají lidé v Česku spojeného zejména se zimním obdobím a Vánocemi. Pravnuci známého umělce Viktor a Martin Ladovi, kteří se o jeho odkaz starají, se ale snaží dostat Ladu do povědomí i ve zbytku roku – pořádají výstavy, ale bojují i proti zneužívání děl s typicky českou tématikou. Viktor Lada řekl, že jeho pradědeček byl velmi pracovitý člověk, který měl smysl pro humor. Měl rád svou rodinu, zvířata, přírodu. Podle Martina Lady byl ve stáří uzavřený do sebe, ale stále velmi lidský.
24. 12. 2021|

Hradecká galerie moderního umění koupila ojedinělou sbírku brněnského galeristy Tutsche

Galerie moderního umění v Hradci Králové získala za 12 milionů korun sbírku Karla Tutsche čítající téměř osm set uměleckých děl. Jedná se o největší akvizici umění v historii krajských galerií. Klíčová díla z Tutschovy sbírky jsou k vidění ve čtvrtém patře galerie do 23. května 2021. V ucelené podobě vystaví galerie sbírku po detailním probádání v roce 2023.
4. 5. 2021|

Řecko chce zpátky sochy, které si v 19. století odvezli Britové

Řecko se znovu snaží získat zpátky starověká umělecká díla, která byla součástí Parthenonu. Vzácné sochy a reliéfy vystavuje Britské muzeum. Z Atén do Londýna je odvezl lord Elgin na začátku 19. století. Britové díla vrátit dlouhodobě odmítají.
5. 2. 2020|

Reprodukce Gottova obrazu nebo Kodetova olejomalba. Finanční úřad v Břeclavi dražil zabavený majetek

Za stovky tisíc korun se v úterý na Finančním úřadě v Břeclavi vydražily obrazy známých umělců. Exekutoři je zabavili neplatiči daní. Mezi uměleckými díly byla třeba reprodukce obrazu Karla Gotta nebo olejomalba Kristiána Kodeta. Takové kousky draží finanční správa velmi ojediněle, většinou chce udat auta nebo nemovitosti.
17. 9. 2019|