TÉMA

Svatý stolec

I zástupci kléru mohou rozšiřovat obzory vědy, dokazují už staletí vatikánští jezuité

Před několika staletími Vatikán umlčoval a nechával upálit katolické hvězdáře, kteří zpochybňovali tehdejší přesvědčení o Zemi jako středu vesmíru, dnes jezuitští astronomové bádají v observatoři přímo ve Vatikánu a jména členů řádu nesou už tři desítky planetek. Nedávno takto zvěčnili další tři jezuitské učence. Podle amerického deníku The New York Times tím relativizují přetrvávající přesvědčení, že církev a věda si spolu příliš nerozumí.
27. 3. 2023|

Papež podpořil ukrajinský lid, řekl po audienci Fiala. Františka pozval do Česka

Velkou podporu ukrajinskému lidu a jeho nynějšímu zápasu vyjádřil papež František při přijetí českého premiéra Petra Fialy (ODS). Šéf české vlády to řekl ve Vatikánu poté, co opustil Apoštolský palác, kde s hlavou katolické církve strávil přibližně hodinu. Audience byla pro předsedu vlády podle jeho vlastního vyjádření „obrovská čest“. Papeže Fiala pozval k návštěvě České republiky. Ačkoliv je podle něj na reakci Vatikánu ještě brzy, premiér věří, že František přijede, pokud mu to dovolí zdravotní stav a bude k tomu mít příležitost. Podle Vatikánu rozhovory ukázaly dobrý stav vzájemných vztahů i vůli je dále zlepšit.
9. 6. 2022Aktualizováno9. 6. 2022, 12:27|

„Zpravodajský tah století.“ Američané a Němci společně špehovali stovku svých nepřátel i spojenců

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) společně s německou Spolkovou zpravodajskou službou (BND) po dlouhá desetiletí odposlouchávaly tajnou komunikaci nejen rivalských zemí, ale také spřátelených států. Zjistily to německá televize ZDF, americký deník The Washington Post a švýcarská televize SRF, podle kterých Američané s Němci upravovali šifrovací stroje švýcarské společnosti Crypto, kterou tajně vlastnili.
11. 2. 2020Aktualizováno11. 2. 2020, 22:43|

V Polešovicích vzniká socha Anežky České. Poutníci ji v listopadu předají papeži Františkovi

Po třiceti letech se do Říma vrátí poutníci, aby oslavili výročí svatořečení Anežky České, které se odehrálo 12. listopadu 1989. Povolení vycestovat ze socialistického Československa tenkrát dostalo deset tisíc lidí. Na počest této události vzniká v ateliéru Daniela Trubače v Polešovicích na Uherskohradišťsku socha světice. Věřící ji na letošní výročí darují papeži Františkovi.
17. 9. 2019|