TÉMA

František Antonín Špork

Ostravští a polští muzejníci srovnávají, jak se proměnila slezská města za téměř tři sta let

Ostravské muzeum má ve sbírkách vzácný soubor zachycující podobu slezských měst v osmnáctém století. Na jedenácti listech jsou veduty namalované a vytištěné kolem roku 1730. Muzeum teď ve spolupráci s polskou Ratiboří chystá projekt, ve kterém srovná historickou podobu měst s tou současnou.
23. 8. 2022|

Do Kuksu se po třiceti letech vrací ukradený obraz. Policie ho zajistila před vývozem za hranice

Do barokního hospitalu Kuks na Trutnovsku se po téměř jednatřiceti letech vrátil ukradený obraz s podobiznou Jana Michaela Šporka. Obraz významného francouzského barokního malíře Nicolase de Largillierra se podařilo zajistit na konci loňského roku při pokusu o jeho vývoz do zahraničí. Informoval o tom kastelán Kuksu Libor Švec.
10. 2. 2022|

Měli ovlivnit tendr na opravu Kuksu, teď čtyři lidé včetně památkáře zamíří před soud

Státní zástupce obžaloval čtyři lidi kvůli údajnému ovlivnění zakázky na rekonstrukci barokního areálu Kuks na Trutnovsku. České televizi to potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Čtveřice podle kriminalistů připravila výběrové řízení na míru firmě Gema Art Group, která tak získala zakázku za 322 milionů korun. Za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů Evropské unie tak obžalovaným hrozí až deset let vězení. Případ zamíří k soudu už podruhé. Loni v listopadu pražský městský soud vrátil věc policii k došetření.
17. 9. 2019|