TÉMA

Petr Arenberger

Válek přijal rezignaci ředitele IKEMu Stiborka

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přijal rezignaci ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Michala Stiborka, který mu ji nabídl v pátek ráno. Ministr to oznámil na dopolední tiskové konferenci. Řízením IKEMu v plném rozsahu pověří dosavadního statutárního zástupce ředitele institutu Jiřího Malého. Postup Válka je reakcí na nedávné informace Seznam Zpráv, které napsaly, že Stiborek v posledních letech vydělal desítky milionů korun díky půjčování peněz na horentní úrok a s vysokými smluvními pokutami.
18. 8. 2023Aktualizováno18. 8. 2023, 21:39|

Ministerstvo poslalo trojici nemocnic skoro pět miliard, využití nekontrolovalo, zjistil NKÚ

Ministerstvo zdravotnictví rozdělilo v letech 2019 až 2021 třem přímo řízeným fakultním nemocnicím (FN) mimořádné příspěvky 4,8 miliardy korun, aniž zkontrolovalo jejich použití. S příspěvkem na oddlužení zacházely některé nemocnice nehospodárně a v rozporu se stanovenými podmínkami, konstatuje Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v aktuálně zveřejněné zprávě. Ministerstvo v reakci na zjištění NKÚ uvedlo, že hospodaření nemocnic se oproti kontrolovanému období významně zlepšilo.
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 12:14|

Z covidu-19 je po konci povinných izolací běžná choroba. Odborníci ale radí nepodceňovat ho

Skončila další etapa covidové pandemie a poslední změna fakticky znamená, že je z dříve obávaného koronaviru už jen jedna z běžných respiračních nemocí. Od čtvrtka totiž nemusí ten, kdo je pozitivně testován, do domácí izolace, a je už jen vzdálenou vzpomínkou, že na začátku byla dokonce nutná izolace v nemocnici. Hosté 90' ČT24 věnované tomuto přelomu považují konec povinných izolací za správný, i když varovali před tím, aby se koronavirus považoval za zcela neškodný. Přinejmenším ten, kdo má příznaky, by podle nich měl zůstat doma. O covidu-19 diskutovali v 90' ČT24 bývalí ministři zdravotnictví a další lidé, kteří se v době, kdy pandemie vrcholila, ocitli ve středu dění.
21. 4. 2023|

Vinohradskou fakultní nemocnici povede dál Votava, pověřen byl již po odvolání Arenbergera

Jan Votava povede dál vinohradskou fakultní nemocnici. Poté, co skončil předchozí ředitel Petr Arenberger, byl Votava jako jeho dosavadní náměstek řízením nemocnice pověřen. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba uspěl ve výběrovém řízení, takže jej ministr Vlastimil Válek (TOP 09) k 1. dubnu jmenuje ředitelem.
28. 3. 2022Aktualizováno28. 3. 2022, 13:58|

Arenberger oznámil rezignaci na post ředitele nemocnice. Válek tvrdí, že ho odvolal

Bývalý ministr zdravotnictví Petr Arenberger oznámil rezignaci na post ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze (FNKV). Zdůvodnil to tím, že se chce věnovat tamní dermatovenerologické klinice. Podle resortu zdravotnictví ale Arenbergera odvolal přímo ministr Vlastimil Válek (TOP 09). Vedením špitálu byl pověřen náměstek pro léčebně-preventivní péči Jan Votava.
21. 1. 2022Aktualizováno21. 1. 2022, 16:32|

O režimu na začátku roku rozhodne vývoj omikronu, avizuje ministr Válek

Na středeční jednání vlády půjde ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) s pěti variantami možných opatření do konce roku a dalšími pro začátek roku příštího. Konkrétnější být nechtěl, pouze naznačil, že pro první půlku ledna uvažuje o testování ve školách antigenními testy dvakrát týdně. V pořadu Události, komentáře diskutovali i bývalí ministři zdravotnictví Roman Prymula a Petr Arenberger (za ANO).
21. 12. 2021|

„Docházejí nám síly.“ Nemocnice se plní pacienty s covidem, v pátek přibylo přes 14 tisíc případů

Nemocnice se dál plní pacienty s covidem-19. Na jednotkách intenzivní péče jich leží přes 500. Čísla dál porostou a podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) může do dvou týdnů intenzivní péči potřebovat zhruba jednou tolik pacientů. Situace se liší kraj od kraje a vyloučit se proto nedají ani převozy nemocných. V pátek přibylo v Česku podruhé v tomto týdnu přes čtrnáct tisíc potvrzených případů, bylo jich 14 199.
13. 11. 2021Aktualizováno13. 11. 2021, 20:42|

Lídři ze Středočeského kraje diskutovali o stavu demokracie v Česku

Politici reprezentující vládní strany vyzdvihli v debatě volebních lídrů ze Středočeského kraje úroveň demokracie v České republice. Část opozičních politiků proti současnému stavu měla dílčí výhrady, obávají se zejména toho, aby se pojetí demokracie nesmrsklo jen na volby. V debatě zazněl i povzdech nad chybějícím zákonem o obecném referendu. Hosty byli Stanislav Grospič (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Karel Havlíček (ANO), Vít Rakušan (PirátiSTAN), Radek Rozvoral (SPD), Jan Skopeček (SPOLU) a Libor Žofka (PŘÍSAHA). Debatu moderovala Světlana Witowská.
2. 10. 2021|

Vinohradská nemocnice si přestala pronajímat prostory od svého ředitele Arenbergera, hledá náhradu

Vinohradská nemocnice si přestala pronajímat prostory pro svůj archiv od svého ředitele Petra Arenbergera. Upozornil na to web iRozhlas.cz. Není jasné, zda fyzicky ještě archiv v objektu na Mělnicku je, nemocnice uvedla, že pro něj zatím hledá jiné prostory. Podle webu Seznam Zprávy nemocnice za pronájem zprvu platila sto tisíc korun měsíčně, až když se stal Arenberger ministrem zdravotnictví, snížilo se nájemné na korunu za měsíc.
3. 9. 2021|

Policie odložila vyšetřování prodeje bytu s ordinací v centru Prahy Arenbergerovi

Policie odložila vyšetřování prodeje bytu s ordinací v centru Prahy bývalému ministru zdravotnictví Petru Arenbergerovi. Koupil jej od radnice Prahy 1, za necelých 250 metrů čtverečních zaplatil 11,5 milionu korun. Podle policejního mluvčího Jana Daňka nezjistili kriminalisté žádný trestný čin. Část zastupitelů městské části tento prodej kritizuje.
29. 7. 2021|

Kolektivní imunita by mohla v ČR vzniknout v září, řekl Vojtěch při interpelacích. Pevný termín voleb jde do posledního čtení

Poslanci poslali s úpravami do závěrečného kola schvalování ústavní novelu – obecní, krajské a senátní volby se mají od příštího roku konat vždy na konci prvního říjnového týdne. Odpoledne se poslanci věnovali interpelacím na premiéra a další členy vlády. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) při nich uvedl, že zatím nelze uznávat zjištěné protilátky na covid-19 za alternativu k očkování či prokázanému prodělání nemoci.
8. 7. 2021Aktualizováno8. 7. 2021, 18:07|

Arenberger už nebude pronajímat vinohradské nemocnici svůj sklad. Možný střet zájmů vyřešil, říká Vojtěch

Kontrola ministerstva zdravotnictví neukázala ve vinohradské nemocnici žádná pochybení. Výsledky podle šéfa resortu Adama Vojtěcha (za ANO) nicméně upozornily na možný střet zájmů ředitele Petra Arenbergera, který špitálu pronajímal vlastní sklad na Mělnicku jako archiv. Pronájem proto bude ukončen, oznámil Vojtěch.
29. 6. 2021|

Česko bude bojovat s rakovinou. Vzniknout mají výzkumné ústavy a nová nemocnice

Z evropských peněz půjde do zdravotnictví v příštích letech padesát miliard korun, od roku 2014 to bylo osm miliard. Vznikne nová onkologická nemocnice nazvaná Český onkologický institut v areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Plánují se také čtyři výzkumné ústavy, z nichž jeden se zaměří na rakovinu, a vzniká národní plán boje s rakovinou do roku 2030.
29. 6. 2021|

Pandemický zákon je nekvalitní, míní Válková. Dle Fialy vláda nezákonně uškodila občanům a musí rozhodnout soud

Nejvyšší správní soud (NSS) zpětně označil za nezákonná další tři koronavirová opatření. Podle verdiktu nemůže resort zdravotnictví vydávat plošné zákazy, stejně jako to dělala vláda během nouzového stavu. Soud při pandemii takto zrušil už sedmnáct vládních nařízení. Poslankyně Helena Válková (ANO) a poslanec Radim Fiala (SPD) se shodují, že pandemický zákon, který nařízení měl opravňovat, je nekvalitní či dokonce nefunkční. Oba byli hosty Událostí, komentářů.
23. 6. 2021|

Kvůli funkci šéfa fakultní nemocnice Arenberger požádal o bezpečnostní prověrku

Ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a bývalý ministr zdravotnictví Petr Arenberger požádal o bezpečnostní prověrku. Potvrdil to stávající šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO). Vojtěch, který koncem května Arenbergera ve funkci ministra vystřídal, tehdy uvedl, že bezpečnostní prověrka je pro Arenbergera jako pro ředitele fakultní nemocnice nezbytná.
10. 6. 2021|

Testování v podnicích by se mohlo týkat jen nejproblematičtějších krajů nebo okresů, plánuje Vojtěch

Plošné testování ve školách bude pokračovat i po prázdninách. Zato ve firmách by již nemuselo být povinné v celé republice, nýbrž jen v některých krajích či okresech, kde bude covid-19 rozšířen nejvíce. V Interview ČT24 to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Mezi žáky zatím počítá s testováním v září, a kdyby se ukázalo, že se situace nezhoršuje, mohlo by po měsíci také skončit. Zároveň ministerstvo plánuje, že od začátku července budou ve veřejné dopravě a obchodech stačit zdravotnické roušky na rozdíl od nynějších respirátorů.
8. 6. 2021Aktualizováno8. 6. 2021, 19:44|

Nový návrh covidových pasů míří na vládu. Zaměřit se má na cestování po EU a má obsahovat méně informací

Vláda má v pondělí projednat nový zjednodušený návrh, který má umožnit vydávání takzvaných covidpasů. Ty mají v rámci Evropské unie prokázat, že člověk je očkován, má negativní test nebo covid-19 prodělal. Ministerstvo zdravotnictví ještě za vedení Petra Arenbergera (za ANO) takový návrh do sněmovny poslalo, poslanci jej ale nakonec neprojednali.
30. 5. 2021|

Vládě přibývá kauz, říká Rakušan. Vyslovit jí nedůvěru má podle něj o to větší smysl

I nyní má smysl vyslovit vládě nedůvěru – dokonce větší než ještě před měsícem. Je o tom přesvědčen předseda opozičního hnutí STAN Vít Rakušan. Objevily se nové kauzy, od vlády by ve skutečnosti očekával, že by sama požádala sněmovnu o důvěru. Kritický je kvůli kauze bývalého ministra zdravotnictví Petra Arenbergera, ale i kvůli jeho nástupci Adamu Vojtěchovi (za ANO). Nelíbí se mu vládní strategie rozvolňování ani postup očkování a obává se i toho, že se vláda nepřipravuje na to, co by se mohlo stát v září. Vít Rakušan byl hostem Interview ČT24.
28. 5. 2021|

Velká očkovací centra chceme udržet minimálně do srpna, pak půjdeme do ordinací, přiblížil ve sněmovně Vojtěch

Poslanci na mimořádné schůzi sněmovny svolané z podnětu části opozice projednávali současný stav očkování proti covidu-19 a debatovali o dopadech koronaviru na výuku. Sněmovna se zároveň věnovala i spornému rozdělování evropských peněz nemocnicím a na závěr poslanci diskutovali o Národním plánu obnovy a čerpání peněz z Evropské unie.
27. 5. 2021Aktualizováno27. 5. 2021, 17:34|

Za středu přibylo 541 nakažených. Soud prohlásil za nezákonnou dubnovou povinnost respirátorů venku

Nejvyšší správní soud prohlásil za nezákonné opatření ministerstva zdravotnictví, které nařizovalo povinné nošení respirátorů všude mimo bydliště. Bylo podle něj špatně odůvodněné. Soud se k němu vyjádřil zpětně, již neplatí. Koronavirová epidemie v Česku dále slábne, testy ve středu potvrdily 541 nově nakažených, nejméně za pracovní den od 1. září. Proti minulé středě je počet nově nakažených nižší téměř o třetinu. Na 100 tisíc obyvatel připadá za týden 35 nakažených. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce, aby i přes slábnutí epidemie dál fungoval Ústřední krizový štáb. Navrhne, aby se scházel jednou za dva týdny.
27. 5. 2021Aktualizováno27. 5. 2021, 17:05|

Vojtěch se stal ministrem zdravotnictví. Jeho prioritami vedle pandemie jsou legislativa a financování

Prezident Miloš Zeman jmenoval ve středu před polednem ministrem zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO), který podle Seznam Zpráv zároveň rezignoval na post předsedy představenstva Krajské zdravotní. Vojtěch již zdravotnictví do loňského září vedl, nahrazuje Petra Arenbergera (za ANO), který z funkce odstoupil kvůli obvinění z majetkových nesrovnalostí.
26. 5. 2021Aktualizováno26. 5. 2021, 22:14|

Arenberger končí, Vojtěch přijal nabídku vrátit se na ministerstvo. Prezident ho jmenuje ve středu

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) rezignoval na funkci. V čele resortu zdravotnictví stál 48 dní. Kritice čelil kvůli informování o svém majetku a podnikání. Novým šéfem resortu bude opět Adam Vojtěch. Večer oznámil, že nabídku Andreje Babiše přijal. Prezident Miloš Zeman s Vojtěchovým návratem na ministerstvo souhlasí, jmenuje jej ve středu.
25. 5. 2021Aktualizováno25. 5. 2021, 23:21|

Kubek viní vracejícího se Vojtěcha za podzimní vlnu nákazy. Chce, aby naslouchal odborníkům a odolal Babišovi

Návrat Adama Vojtěcha (za ANO) do funkce ministra zdravotnictví netěší prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Právníka a poslance, který úřad vedl do loňského září, viní Kubek z toho, že Česko na začátku pandemie nemělo dost ochranných prostředků, i z liknavé reakce na nástup podzimní vlny covidu-19. Připustil však, že konec Petra Arenbergera na ministerstvu zdravotnictví byl nevyhnutelný. Uvedl, že pokud se prokáže medializovaná povaha Arenbergerových majetkových poměrů, byly by nemorální, lékařská komora sama ale nemá možnost jakkoli zasáhnout. Milan Kubek byl hostem Interview ČT24.
25. 5. 2021|

V pondělí přibylo 695 potvrzených případů koronaviru, očkovat by se mohly i děti od 12 let

Testy v Česku v pondělí potvrdily 695 případů koronaviru, podobné množství jako v pátek a o víc než třetinu méně než před týdnem. Počet nakažených za poslední týden přepočtený na sto tisíc obyvatel klesl na 43, o den dříve to bylo 47. Česko by také mohlo v nejbližších týdnech nabídnout očkování proti covidu-19 i dětem od 12 let.
25. 5. 2021Aktualizováno25. 5. 2021, 18:45|