TÉMA

Daniel Mazur

Svoboda se stal pražským primátorem. Zastupitelé zvolili i náměstky a radní

Pražští zastupitelé ve čtvrtek na jednání ustavujícího zasedání zvolili nové vedení hlavního města včetně primátora. Tím se stal po téměř pěti měsících od voleb lídr pražské SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda (ODS). Koalici na magistrátu uzavřeli zástupci SPOLU, Pirátů a STAN, kopíruje tedy vládní složení a má v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. V opozici budou ANO, Praha sobě a SPD. Volby v Praze vyhrála SPOLU před druhým ANO a třetími Piráty.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 23:24|

Praha má hotové obsazení městské rady. Lidovci v ní zastoupeni nebudou

V jedenáctičlenné radě Prahy nebudou mít ve vznikající koalici SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN své zastoupení lidovci. Obsadí posty dvou placených předsedů výborů zastupitelstva. Za SPOLU tak budou v městské radě tři zástupci ODS a dva TOP 09, vyplývá z návrhu koaliční smlouvy. Představitelé stran ho dokončili minulý týden, teď jej projednávají ve stranických orgánech a Piráti v krajském referendu. Smlouvu strany plánují podepsat ještě před jednáním zastupitelů 16. února, kde chtějí zvolit nové vedení metropole v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS).
6. 2. 2023Aktualizováno6. 2. 2023, 14:20|

Pražští zastupitelé ustaví výbory. Nové vedení metropole dál postrádá

Zastupitelé na čtvrtečním jednání nezvolí nové vedení Prahy. Ustaveno bude pouze čtrnáct zastupitelských výborů. Projednán by měl být také materiál týkající se přípravy rozpočtu na rok 2023, výběrová řízení v dopravním podniku (DPP) nebo některé materiály ze sociální oblasti. Po úterním jednání to řekli předsedové zastupitelů SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Zdeněk Zajíček (ODS), STAN Kateřina Arnotová a Pirátů Daniel Mazur. Předsedové klubů se opět sejdou v pátek. V Praze dosud po volbách nevznikla nová koalice, tu dosluhující kontrolují tři výbory zřízené na ustavující schůzi.
22. 11. 2022|

Vyjednávání o novém vedení Prahy nekončí. Je nejdelší v historii České republiky

Zástupci pražské koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Aliance stability (Piráti a Praha sobě) a STAN nepředpokládají, že by v příštím týdnu na pokračujícím ustavujícím zasedání zastupitelstva byla zvolena nová městská rada a primátor. Zároveň se domluvili na tom, že zastupitelé na zasedání 15. prosince schválí rozpočet metropole na příští rok. V Praze dosud není dohoda na koalici po letošních volbách, a město tak stále vede dosluhující rada. Letošní vyjednávání o novém vedení hlavního města je nejdelší v historii Česka.
15. 11. 2022|

Pirátští zastupitelé v Praze budou hlasovat o koalici se SPOLU a STAN

Zastupitelský klub Pirátů v Praze by měl do týdne rozhodnout, jestli vstoupí do koalice se SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a STAN samostatně bez Prahy sobě, se kterou před časem vytvořil Alianci stability. Aliance ve čtvrtek odeslala SPOLU nabídku na vytvoření koalice i s Prahou sobě, šéf klubu SPOLU Zdeněk Zajíček (ODS) zopakoval, že s Prahou sobě jednat nechtějí, a vyzval k rozpuštění aliance.
11. 11. 2022|

Nově Prahu 5 povede Renáta Zajíčková. Mazura zastupitelé odvolali

Novou starostkou Prahy 5 je dosavadní první místostarostka Renáta Zajíčková (za ODS), která nahradila odvolaného Piráta Daniela Mazura. Podpořili ji zastupitelé ODS, ANO, TOP 09, STAN a SNOP 5, kteří vytvořili novou koalici. S Mazurem skončil i zbytek rady. Zastupitelé proto zvolili radní a místostarosty; většina z nich působila i v dosavadní radě.
17. 9. 2019Aktualizováno18. 9. 2019, 08:53|