TÉMA

Dny NATO

Nad Mošnovem proletěl lightning i gripen, loučily se staré vrtulníky. Dny NATO představily i jejich nástupce

Řadu premiér přinesly letošní Dny NATO, které se v sobotu a neděli konají na Letišti Leoše Janáčka v severomoravském Mošnově. Česká armáda veřejnosti poprvé ukázala své nové helikoptéry. Poprvé ve střední Evropě vystoupil odpoledne demo team amerického letectva. Ten přiletěl se stíhacími letouny F-35, které jsou navíc v Mošnově hned ve dvou variantách – také ve verzi s kolmým přistáním. Speciálním partnerským státem letošních Dnů NATO je ale Polsko, které na letišti i nad ním představilo své stíhačky, akrobaty i leteckou kavalerii. První den akci navštívilo podle pořadatelů přibližně sto tisíc lidí.
16. 9. 2023Aktualizováno16. 9. 2023, 17:56|

Na Dnech NATO se představí rekordních 22 zemí. Poprvé i Brazílie s letounem C-390 Millennium

Na letošních Dnech NATO v Ostravě a Dnech Vzdušných sil Armády ČR se v září na letišti v Mošnově na Novojičínsku představí rekordních dvaadvacet zemí. Poprvé se akce zúčastní stát z Jižní Ameriky – Brazílie předvede svůj moderní střední dopravní letoun C-390 Millennium, uvedl v Ostravě předseda pořádající organizace Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. Přiblížil, že dalším unikátem bude švédský taktický víceúčelový letoun Gripen E čtyřapůlté generace, který se v regionu střední a východní Evropy ukáže poprvé.
23. 8. 2022Aktualizováno23. 8. 2022, 14:03|

Dny NATO navštívilo během víkendu v Mošnově dohromady zhruba šedesát tisíc lidí

Na letišti v Mošnově na Novojičínsku pokračovaly Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Během dvou dnů je navštívilo dohromady zhruba šedesát tisíc lidí. V sobotu bylo diváků okolo třiatřiceti tisíc, v neděli o něco méně, sdělil za pořadatele Jaromír Krišica. Další stovky lidí sledovaly letecké ukázky v okolí letiště.
19. 9. 2021Aktualizováno19. 9. 2021, 18:09|

Na letišti v Mošnově probíhají Dny NATO, největší bezpečnostní přehlídka v Evropě

Společným seskokem českých a polských parašutistů s vlajkami v sobotu na letišti v Mošnově na Novojičínsku začaly dvoudenní Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Po oba dny je v osmihodinovém programu připraveno mnoho dynamických ukázek na zemi i ve vzduchu. Kromě toho mohou lidé vidět na zemi řadu atraktivních strojů, mezi nimi poprvé víceúčelový letoun F-35 Lightning II nebo bezpilotní letoun MQ-9 Reaper.
18. 9. 2021Aktualizováno18. 9. 2021, 16:59|

Dny NATO prověří covidové certifikáty. Vojenská přehlídka pojme 40 tisíc lidí za den

Víceúčelový letoun páté generace F-35 Lightning II a bezpilotní letoun MQ-9 Reaper budou největšími lákadly letošních Dnů NATO v Ostravě a Dnů vzdušných sil Armády ČR, které se uskuteční 18. a 19. září na letišti v Mošnově na Novojičínsku. Počet diváků bude omezený na 40 tisíc za den. Vstup bude bezplatný, všichni návštěvníci si ale budou muset pořídit vstupenku, řekl předseda pořádající organizace Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.
19. 8. 2021|

V Ostravě v neděli pokračovaly Dny NATO

Na letišti v ostravském Mošnově v neděli pokračovaly jubilejní dvacáté Dny NATO. Vojenské přehlídky se účastnily armády Česka, Spojených států, Polska, Německa či Slovenska. Letošní ročník se kvůli pandemii konal bez diváků.
20. 9. 2020Aktualizováno20. 9. 2020, 15:58|

Jubilejní 20. ročník Dnů NATO je letos bez diváků. Babiš zdůraznil investice do armády

Ostravské dny NATO jsou letos bez diváků. Kvůli epidemii je však v sobotu můžou lidé sledovat buď v přímém přenosu ČT, nebo přes internet. Jubilejní 20. ročník odstartoval seskokem parašutistů. Akce, která je největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě, se kromě té české účastní ještě sedm armád. Například ze Slovenska, Německa nebo Spojených států.
19. 9. 2020Aktualizováno19. 9. 2020, 17:04|

Místo oblohy se zraky upřou na obrazovku. Letošní Dny NATO budou bez návštěvníků

Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády České republiky v Ostravě se navzdory pandemii koronaviru uskuteční. Jubilejní dvacátý ročník se bude konat v původním termínu 19. a 20. září, letos ale kvůli hygienickým opatřením bez návštěvníků. Veškerý program obou dnů budou lidé moci vidět na obrazovkách České televize a na sociálních sítích.
21. 8. 2020|

Dny NATO představí klasiku v podobě bombardéru B-52 i česko-polský seskok výsadkářů

Na ostravském letišti v Mošnově na Novojičínsku začne v sobotu největší bezpečnostní přehlídka v Evropě Dny NATO. Akce, kterou navštěvují statisíce lidí z celého Česka opět chystá dynamické ukázky a k vidění budou i desítky kusů techniky ve vzduchu i na zemi. Lidem se představí například americké letouny B-52 Stratofortress nebo C-5M Super Galaxy, které do Mošnova dorazily v uplynulých dnech. Lákadlem má být i společný seskok výsadkářů české a polské armády.
20. 9. 2019|

V Mošnově přistál obří transportní letoun C-5M Super Galaxy. Na palubě měl americké vrtulníky

Na ostravském letišti v Mošnově na Novojičínsku přistál ve středu ráno americký obří transportní letoun C-5M Super Galaxy. Spolu s bombardérem B-52, který dorazil už v úterý, bude jedním z velkých lákadel víkendových Dnů NATO a Dnů Vzdušných sil Armády ČR. Zatímco letoun B-52 přilétá na akci pravidelně, C-5M Super Galaxy uvidí návštěvníci poprvé. Letadlo má rozpětí křídel téměř sedmdesát metrů a přepraví až 130 tun nákladu.
18. 9. 2019Aktualizováno18. 9. 2019, 13:12|

V Mošnově přistál legendární bombardér B-52, největší atrakce víkendových Dnů NATO

Na ostravském letišti Leoše Janáčka v Mošnově přistál legendární americký bombardér B-52 Stratofortress. Letoun se stane hlavní atrakcí letošních Dnů NATO, které na mošnovském letišti začínají v sobotu 21. září. Devatenáctý ročník akce opět  nabídne prezentace vojenské, policejní i záchranářské techniky, dynamické ukázky výcviku speciálních jednotek i letecké ukázky.
17. 9. 2019|