TÉMA

Jan Chabr

V čele Pražské plynárenské končí Pacovský. Odvolala ho dozorčí rada

Dosavadní předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský skončil ve funkci, na svém pondělním zasedání ho odvolala dozorčí rada společnosti. Důvodem jsou podle rady rozdílné názory na vedení a fungování podniku. Nový šéf firmy vzejde z připravovaného výběrového řízení. Pražská plynárenská o tom informovala na svém webu. Pacovský byl v čele Pražské plynárenské od ledna 2021.
29. 8. 2023Aktualizováno29. 8. 2023, 11:47|

Pražská strojírna dokončila největší fotovoltaickou elektrárnu v hlavním městě. Chce vyrábět i vodík

Dceřiná společnost pražského dopravního podniku (DPP) Pražská strojírna dokončila na střechách hal a skladů ve svém areálu ve Vinoři největší fotovoltaickou elektrárnu v metropoli. Informovali o tom zástupci firmy a vedení magistrátu. Solární panely budou podle ředitele strojíren Roberta Masaroviče po většinu roku schopny dodávat veškerou elektřinu, kterou podnik spotřebuje, a ještě zhruba třetina zbyde k prodeji do distribuční sítě. Vybudování elektrárny stálo 27 milionů korun.
12. 7. 2023|

Pražské zastupitelstvo dalo zelenou směně nemovitostí se státem za 1,7 miliardy korun

Zastupitelé Prahy ve čtvrtek schválili směnu nemovitostí mezi hlavním městem a státem v hodnotě asi 1,7 miliardy korun. Město od státu získá výměnou za většinu areálu Nemocnice na Bulovce mimo jiné kasárny v Karlíně nebo budovu v Hybernské ulici. Směnu nemovitostí v polovině dubna schválili pražští radní. Rozdíl v hodnotě směňovaných majetků byl vyčíslen asi na 10,6 milionu korun, což doplatí hlavní město.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 18:11|

Reportéři ČT: Stát uvažuje poprvé od revoluce o vyvlastnění památky. Nádraží Vyšehrad hrozí zřícení

Secesní nádraží Vyšehrad v Praze se dál rozpadá. V památkové oblasti jde o největší ostudu Prahy, která zatím nenašla způsob, jak cennou budovu ležící v ochranném pásmu UNESCO zachránit. Světová organizace pro kulturu navrhuje vyvlastnění soukromého spekulanta. Takové řešení v Česku ale nebylo v případě kulturní památky po roce 1989 nikdy uplatněno a vzhledem k historii vzbuzuje velké emoce. Pro Reportéry ČT natáčel David Vondráček.
28. 2. 2023|

Praha 6 má dohodnutou koalici bez dosud vládnoucí TOP 09. V Řeporyjích bude zase starostou Novotný

Ondřeje Koláře (TOP 09) vystřídá na postu starosty Prahy 6 zřejmě dosavadní místostarosta Jakub Stárek (ODS). Na koalici se  předběžně domluvilo jím vedené uskupení občanských demokratů a lidovců se STAN a s Prahou 6 sobě. Na vytvoření koalice v pražských Řeporyjích se domluvily ODS a TOP 09, přičemž starostou městské části bude opět Pavel Novotný (ODS).
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 21:33|

Skončila oprava barokního Clam-Gallasova paláce. Poprvé se otevře na konci září

Pražský magistrát dokončil rekonstrukci barokního Clam-Gallasova paláce na Mariánském náměstí. Trvala od roku 2018 a vyšla zhruba na 569 milionů korun s DPH. Obnovenou památku otevřeli zástupci města, veřejnosti se ale poprvé otevře 28. září. V příštím roce pak dostane prostory k dispozici Muzeum města Prahy (MMP), které tam zřídí expozice věnované barokní Praze. V přízemí paláce plánuje město restauraci nebo obchody.
6. 9. 2022|

Radní schválili až dvoumiliardovou půjčku Pražské plynárenské na nákup zimních zásob

Vedení Prahy chce půjčit městské firmě Pražská plynárenská až dvě miliardy korun na nákup plynu na další zimu. Úvěr schválili radní, definitivně o něm rozhodnou zastupitelé na svém jednání koncem dubna. Radní také schválili takzvané patronátní prohlášení pro banky, u kterých společnost úvěruje. Důvodem podpory jsou ceny plynu, které od loňska prudce rostou.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 13:14|

Praha připraví majetkové směny se státem za více než dvě miliardy korun

Pražští zastupitelé odsouhlasili, aby město připravilo dvě velké směny majetku se státem v celkové hodnotě 2,2 miliardy korun. O obou transakcích budou zastupitelé ještě hlasovat zvlášť v následujících měsících. V první směně získá město výměnou za většinu areálu Fakultní nemocnice Bulovka mimo jiné kasárna v Karlíně, areál na Bohdalci nebo budovu v Hybernské. Při druhé směně magistrát vymění své parcely v Nemocnici Na Homolce a Faustův dům na Karlově náměstí za zámek Veleslavín a další pozemky.
25. 3. 2022|

Na podzim Česko čekají komunální volby

Voliči v Česku vyberou v říjnu 2022 nové zastupitele svých obcí. Předem je téměř jisté, že v součtu za celou republiku dostanou nejvíce hlasů nezávislí kandidáti. Ve velkých městech ale budou komunální volby i první velkou zkouškou pro nynější vládní koalici. Z dvanácti krajských měst obhajuje ODS posty primátorů ve třech, STAN či spříznění SLK v dalších dvou. V hlavním městě Praze se pokouší udržet si primátora Piráti. V Praze je ovšem situace velmi specifická, čára mezi koalicí a opozicí vede úplně jinak než v celostátní politice.
9. 2. 2022|

Pražský magistrát nadále počítá s centrem pro bezdomovce u hlavního nádraží. Chystá jeho opravu

Pražský magistrát chce ještě letos zahájit úpravy okolí křižovatky U Bulhara, kde se pod magistrálou nachází denní centrum Naděje pro lidi bez domova. Město si k tomu nechalo vypracovat studii, kterou v pondělí projednali městští radní a schválili navržené změny. Vedle zlepšení samotného centra Naděje by výhledově měl na nynějším parkovišti vzniknout kulturní prostor s galerií. V plánu jsou i úpravy ulice U Bulhara a přilehlé křižovatky, která by měla být přívětivější pro pěší a cyklisty.
7. 2. 2022|

Pražské náplavky letos čekají další úpravy a řada kulturních akcí

Praha plánuje na náplavkách dokončit investice do síťových rozvodů, přidat toalety a lavičky nebo vybudovat mola pro rybáře. Městská firma Trade Centre Praha (TCP) připravuje také větší úpravy části náplavky na smíchovské straně a jedná o umístění kamer a lamp veřejného osvětlení. Letos by se tam měly konat velké kulturní, sportovní nebo gastronomické akce.
12. 1. 2022|

Jednání majitelů nádraží Vyšehrad s vedením Prahy se zastavila. O budovu má prý zájem švýcarský investor

Neakceptovatelně vysoká suma, kterou podle pražského radního Jana Chabra (TOP 09) požaduje firma RailCity, zablokovala jednání o odkoupení nádraží Vyšehrad. Uvedl to na dotaz České televize. O odkup má podle magistrátu nyní zájem švýcarský investor.
9. 12. 2021|

Sotva vánoční trhy začaly, už musí zavřít. Stánkaři se bojí, že od státu nic nedostanou, Praha uvažuje o odkupu zboží

Vánoční trhy druhý rok v řadě nebudou. Ve čtvrtek o tom rozhodla vláda. Jejich pořadatele, stánkaře, ale i radnice měst, kde se trhy konat měly, zákaz překvapil a zklamal. Nejenže jejich přípravě věnovali mnohaměsíční úsilí, ale nyní již často jsou na náměstích přinejmenším rozestavěné stánky, někde už trhy fakticky začaly. Skončit musely nejpozději v pátek v 18 hodin. Pražský radní Jan Chabr (TOP 09) vyzval k přesnému stanovení toho, co se nesmí konat. Připomněl, že jiné než vánoční trhy zavřít nemusí, vláda na nich jen zakázala konzumaci.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 18:00|

V malešické spalovně v Praze hořely technologie. Oheň způsobil škody za stovky milionů korun

V jedné z budov spalovny v pražských Malešicích hořely technologie. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu, kouř byl vidět z velké dálky. Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) vzplanulo gumové těsnění, odpad nehořel. Spalovna zůstane mimo provoz nejméně do čtvrtka.
20. 10. 2021Aktualizováno20. 10. 2021, 18:12|

Na pražské nádraží Vyšehrad je uvalena exekuce, zřejmě půjde do dražby

Na dlouhodobě chátrající budovu nádraží Vyšehrad v Praze byla uvalena exekuce. Důvodem je fakt, že majitelé neumožnili pracovníkům stavebního úřadu budovu zkontrolovat. Společnost uvedla, že kontrolu v nejbližší možné době umožní. Praha chtěla dříve budovu odkoupit, ale nedomluvila se s majiteli na ceně.
28. 7. 2021Aktualizováno29. 7. 2021, 18:17|

Dostavbu vnitřního okruhu by od Prahy mohl převzít stát, jednání o Letňanech podle Hřiba směřují k dohodě

Dostavbu zbylé části pražského vnitřního okruhu by od města, které ho má nyní na starosti, mohl převzít stát. Po středečním jednání premiéra Andreje Babiše (ANO) a vedení Prahy to řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Dříve se mluvilo o tom, že by stát magistrátu přispěl 60 miliardami korun. Babiš potvrdil, že nabídka dostavby je formou takzvaného PPP projektu, z finančních důvodů podle něj není možné projekt zahrnout do státního rozpočtu. Na schůzce politici řešili i majetkové směny, zejména ohledně pozemků v Letňanech.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 20:24|

Praha opraví okolí Negrelliho viaduktu i burzu v holešovické tržnici. Schválili to radní

Pražský magistrát do konce června zažádá o územní rozhodnutí na úpravu okolí Negrelliho viaduktu v Karlíně. V současné době pokračuje projektová příprava úprav veřejných prostranství a vestaveb do oblouků, ve kterých vzniknou kavárny, ateliéry či start-upy. Nájemce oblouků vybere komise. Společně s tím schválili pražští radní i opravy bývalé burzy v holešovické tržnici.
15. 2. 2021|

Janeček, kterého kritizoval primátor, končí v čele Pražské plynárenské. Nahradil ho Pacovský

Pavel Janeček skončil v čele Pražské plynárenské. Dozorčí rada, která ho odvolala, zvolila vzápětí novým předsedou představenstva Martina Pacovského, který dříve působilu v ČEZu, informoval pražský radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09/Spojené síly). Vedení města, které Pražskou plynárenskou vlastní, se chtělo Janečka zbavit kvůli nákupům plynu, které řeší soud.
15. 1. 2021Aktualizováno15. 1. 2021, 17:09|

Secesnímu nádraží Vyšehrad se začala propadat střecha. Praha uvažuje o vyvlastnění

V památkově chráněné budově pražského nádraží Vyšehrad se začala propadat střecha. Upozornil na to pražský radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). Nevyužívaná secesní stavba je v dezolátním stavu a soukromý vlastník, firma RailCity Vyšehrad, do ní neinvestuje.
14. 10. 2020|

V technické místnosti Muzea Kampa hořelo, zplodiny pronikly i do výstavních prostor

V technické místnosti muzea v ulici U Sovových mlýnů ve středu odpoledne hořely elektrické rozvody. Na místě zasahovaly čtyři jednotky hasičů. V budově se nacházely tlakové lahve. Hasiči to uvedli na Twitteru. Jeden člověk potřeboval péči záchranářů. Plameny by měly být podle hasičů už uhašeny, zplodiny ale pronikly do výstavních prostorů. Původně mělo docházet i k evakuaci obrazů, díla ale zřejmě nakonec nebude nutné přesouvat.
15. 7. 2020Aktualizováno15. 7. 2020, 17:24|

V centru Prahy skončí další nepoctivá směnárna, v podchodu u Muzea nabízela 16 korun za euro

U pražského Václavského náměstí skončí další směnárna, která nabízela zákazníkům nevýhodný kurz. Provozovna v podchodu u Národního muzea je ve výpovědní lhůtě nájmu prostor, které patří Technické správě komunikací (TSK). ČT to potvrdila mluvčí TSK i mluvčí uskupení Praha sobě Julie Kochová.
21. 2. 2020|

Předsedkyně pirátských zastupitelů v Praze rezignovala. Kvůli schůzkám s obviněným manažerem

Michaela Krausová rezignovala na svou funkci předsedkyně pražských zastupitelů za Piráty. Důvodem byly informace médií o jejích schůzkách s manažerem reklamní firmy JCDecaux Tomášem Tenzerem, který stojí před soudem kvůli korupci a manipulaci veřejných zakázek. V čele zastupitelského klubu Krausovou nahradil Viktor Mahrik.
17. 10. 2019Aktualizováno17. 10. 2019, 17:55|

Praha zpřístupnila okolí bývalého Stalinova pomníku na Letné, zřícení podle testu bezprostředně nehrozí

Pražský magistrát ve čtvrtek znovu zpřístupnil uzavřené prostory nad podzemím bývalého Stalinova pomníku na Letné, které hrozily zřícením. Místo ale hlídají strážníci a nadále ho monitoruje najatá odborná firma, dodal mluvčí magistrátu Vít Hofman. Strop je ve špatném stavu a stavební úřad Prahy 7 nechal prostor v září uzavřít. Praha ale v úterý obdržela výsledky zátěžových testů, které ukázaly, že bezprostřední propad stropu podzemí nehrozí. Co bude s torzem pomníku do budoucna, zatím není jasné.
10. 10. 2019|

Podzemí pod někdejším Stalinovým pomníkem se hroutí. Podepření vyjde na miliony korun

Statika prostor pod někdejším Stalinovým pomníkem v Praze na Letné je v tak špatném stavu, že by se mohly zhroutit. Ukázal to čerstvý posudek. Hlavní město teď chce podpěrami zajistit alespoň strop pod metronomem, což má vyjít zhruba na sedm milionů korun.
16. 9. 2019|