TÉMA

Křižovatka

Stavba nové tramvajové trati na Václavském náměstí v Praze začne na konci června

Stavba nové tramvajové trati v horní polovině Václavského náměstí v Praze začne letos 29. června a potrvá tři roky. Tramvaje přes náměstí mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí nepojedou od tohoto data až do 30. září, řekl technický ředitel dopravního podniku (DPP) Jan Šurovský. Náklady na vybudování trati od Národního muzea doprostřed náměstí vyjdou na 1,24 miliardy korun. Jako první vznikne odbočka a napojení ze současné tramvajové trati a práce budou postupovat směrem k muzeu. Auta budou po dobu výstavby jezdit obousměrně v jedné polovině náměstí.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 15:14|

V Hradci Králové začala přestavba křižovatky Mileta, nejen řidiči musejí počítat s komplikacemi

V Hradci Králové v úterý stavbaři zahájili půlmiliardovou přestavbu frekventované křižovatky Mileta na silničním okruhu I/31. Řidiči musejí počítat s komplikacemi a zdržením. Ráno se tvořila kolona na příjezdu ke křižovatce od Střelecké ulice. Změnily se také trasy některých linek městské hromadné dopravy, část zastávek je na jiných místech. Chodci a cyklisté musejí křižovatku složitě obcházet a objíždět. Stavba potrvá do konce roku 2026.
2. 4. 2024|

Projíždění křižovatky na oranžovou mohou policisté trestat. Pokuta je až 5500 korun

Za první dva měsíce letošního roku policisté vybrali skoro čtyři miliony korun na pokutách za porušení pravidel přednosti, o 150 procent víc než ve stejném období loni. Přibyl i počet těchto přestupků. Část z nich tvoří i případy, kdy řidiči projíždějí křižovatkou na oranžovou. Podle dopravních expertů jen malá část řidičů ví, že i za tento přestupek mohou přijít o řidičský průkaz.
24. 3. 2024|

Začíná rekonstrukce křižovatky Mileta. Bolavému místu Hradce Králové má ulevit od kolon

Začíná rekonstrukce křižovatky Mileta na Gočárově okruhu v Hradci Králové. Vzniknou nové podchody a také přibude odbočovací pruh ve Zborovské ulici. Úpravy budou stát 634 milionů korun, na investici se podílí Ředitelství silnic a dálnic, Královéhradecký kraj i město.
21. 3. 2024|

Křížení dálnic na jihu Brna čeká přestavba kvůli vysokorychlostní železnici. Změny se dotknou firem v okolí

Křížení dálnic D1 a D52 dostane novou podobu. Ještě loni přitom Ředitelství silnic a dálnic tvrdilo, že křižovatku na jihu Brna ponechá ve stávající podobě. Změnu, plánovanou nejpozději za tři roky, si ale vyžádala Správa železnic. Oblastí totiž pravděpodobně povede vysokorychlostní trať. Stavební práce se dotknou i firem v okolí křižovatky.
21. 2. 2024|

Stodesítka mezi Vary a Ostrovem bude možná až po úpravě křižovatek

Zhruba tři stovky řidičů dostaly loni pokutu za překročení rychlosti na tahu z Karlových Varů do Ostrova. Silnice I/13 má sice čtyři jízdní pruhy, nejvyšší povolená rychlost je tam však jen devadesát kilometrů za hodinu. Její navýšení na 110 kilometrů za hodinu navzdory přáním řidičů i Ředitelství silnic a dálnic neumožňuje zákon. Problémem jsou křižovatky, které by musely projít přestavbou, zatím na nich chybí připojovací pruhy.
7. 2. 2024|

V centru Zlína se po rekonstrukci otevřela klíčová křižovatka. Skončilo osmiměsíční dopravní omezení

V centru Zlína se po osmiměsíční rekonstrukci otevřela křižovatka Mostní a Březnické ulice. Přinese plynulejší provoz a lepší napojení na místní část Letná, lepší bude i dostupnost MHD v lokalitě, přibyly nové zastávky. Součástí stavby bylo napřímení Mostní ulice, křižovatku začaly řídit semafory.
30. 11. 2023|

V Plzni začalo fungovat sedm chytrých křižovatek. Pomůžou hlavně záchranářům a MHD

Na sedmi křižovatkách v Plzni na Borech začala fungovat nová technologie, která má umožnit rychlejší a bezpečnější průjezd městem. Semafory doplněné kamerami napojenými na centrální servery dokáží efektivně řídit dopravu, reagovat na změnu provozu a upřednostnit průjezd vozů hasičů, záchranky a MHD. Chytré řízení dopravy v úterý představilo vedení města.
15. 8. 2023|

Začaly práce v Komořanské ulici v Praze, vzniknou přechody a cyklopruh

Silničáři začali s opravou části Komořanské ulice v Praze 12, v první fázi potrvají do 3. května. Rekonstrukce se týká úseku od křižovatky s ulicí U Spořitelny po křižovatku s ulicí K Modřanskému nádraží. Součástí bude také rozšíření křižovatky s ulicí K Vystrkovu a přebudování křižovatky se Zlochovou ulicí. Cílem je vylepšit dlouhodobě nevyhovující dopravní situaci v lokalitě, zvýšit bezpečnost řidičů a zlepšit plynulost dopravy, sdělila už dříve mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.
17. 4. 2023|

Dopravu ve Zlíně komplikují práce v Březnické ulici. Jezdí se přes Kudlov, kamiony musí přes Otrokovice

Částečná uzavírka frekventované Březnické ulice od pondělí komplikuje dopravu ve Zlíně. Kvůli opravám je ulice průjezdná pouze při výjezdu z města směrem na Březnici, Bohuslavice u Zlína a Uherské Hradiště. V opačném směru musejí řidiči aut do 7,5 tuny využívat objízdnou trasu přes zlínskou část Kudlov. Ráno se zde tvořily dlouhé kolony. Objížďka pro nákladní vozidla vede přes Otrokovice.
3. 4. 2023|

U Kněževsi začala přestavba křižovatky na D7. Má být bezpečnější

U Kněževsi u Prahy v pondělí začala přestavba křižovatky na dálnici D7. Má se tak zvýšit její bezpečnost. Nyní nesplňuje parametry pro dálnici, chybí na ní odbočovací a připojovací pruhy. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) za úpravy zaplatí 116 milionů korun bez DPH. Hotovo by mělo být letos v prosinci, uvedl mluvčí ŘSD Jan Studecký. Od víkendu je v místě doprava vedena ve dvou zúžených pruzích v každém směru.
20. 3. 2023|

Blízko centra Zlína začala přestavba frekventované křižovatky. Dopravní omezení potrvají půl roku

Po pěti letech čekání začala nedaleko centra Zlína rekonstrukce frekventované křižovatky ulic Březnická a Mostní. Za zpoždění může špatný stav evakuační chodby z někdejší firmy Baťa, která vede přímo pod dotyčnou křižovatkou. Město muselo chodbu nejprve odkoupit a později staticky zpevnit. Dopravní omezení na frekventovaném místě potrvají do konce letošního října.
1. 3. 2023|

Smart systém bude jenom pro hradeckou MHD. Záchranáři či hasiči by museli investovat další peníze

Inteligentní dopravní systém v Hradci Králové za stovky milionů korun nebudou využívat složky Integrovaného záchranného systému (IZS), tedy hasiči, záchranáři ani policisté. Přitom právě jim měl moderní systém umožnit projíždění městem přes křižovatky díky takzvané zelené vlně. Ovšem aby to tak fungovalo, potřebovali by k systému ještě speciální řídicí jednotky, na ty už ale nejsou peníze.
17. 2. 2023|

Pražský magistrát nadále počítá s centrem pro bezdomovce u hlavního nádraží. Chystá jeho opravu

Pražský magistrát chce ještě letos zahájit úpravy okolí křižovatky U Bulhara, kde se pod magistrálou nachází denní centrum Naděje pro lidi bez domova. Město si k tomu nechalo vypracovat studii, kterou v pondělí projednali městští radní a schválili navržené změny. Vedle zlepšení samotného centra Naděje by výhledově měl na nynějším parkovišti vzniknout kulturní prostor s galerií. V plánu jsou i úpravy ulice U Bulhara a přilehlé křižovatky, která by měla být přívětivější pro pěší a cyklisty.
7. 2. 2022|

Nově otevřená křižovatka Rádelský mlýn může řidiče mást. Zejména ty, kteří spoléhají na navigaci

Řidiči ze severu Čech mají problém s nově otevřenou mimoúrovňovou křižovatkou Rádelský mlýn na hlavním tahu z Liberce na Turnov a Prahu. Křížení je v provozu necelý týden. a motoristy mate značení, několik vozidel ve směru od Jablonce nad Nisou totiž skončilo v protisměru. Často se také řídí neaktualizovanou navigací.
16. 12. 2021|

Uzavírka ještě více komplikuje příjezd do Českých Budějovic. Pět kilometrů se jede půl hodiny

S velkým předstihem musí do práce nebo do školy vyrážet všichni, kdo žijí jižně od Českých Budějovic a dojíždějí do krajského města. Uzavřená je silnice mezi Budějovicemi a obcí Včelná a zbývá jediná možná trasa – souběžná státní silnice. Ta je však i jindy velice vytížená a nyní se zejména v ranní špičce ucpává. Pětikilometrová cesta ze Včelné do Českých Budějovic tak zabere půl hodiny.
30. 9. 2021|

Mezi Lešnou a Palačovem vznikne čtyřproudová silnice. Stavět se má příští rok

Stavbu takzvané Palačovské spojky chce Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) zahájit příští rok. Téměř pětikilometrový úsek silnice vznikne mezi Lešnou na Vsetínsku a Palačovem na Novojičínsku. Propojí páteřní komunikace I/35 a I/48, namísto níž vzniká dálnice D48. Pravomocné změněné územní rozhodnutí má stavba od konce loňského roku, řekl v pátek ředitel zlínské správy ŘSD Karel Chudárek. Ředitelství letos plánuje i dopravní stavby ve Valašském Meziříčí.
15. 1. 2021|

Přímá trasa z Jablonce do Prahy bude uzavřená rok a půl do podzimu 2021

Uzavírka silnice I/65 u křižovatky Rádelský Mlýn, kde najíždějí auta směřující z Jablonce nad Nisou do Prahy nebo Hradce Králové na hlavní libereckou silnici, potrvá rok a půl. Začne 29. března a podle rozhodnutí libereckých krajských úředníků skončí 30. listopadu 2021. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) původně žádalo ještě delší čas, nyní jeho krajský vedoucí řekl, že se silničáři budou snažit kratší termín dodržet.
4. 3. 2020|

Nebezpečná odbočka před Havířovem se ruší. Kraj zamítl připomínky obcí i některých firem

Moravskoslezský kraj rozhodl o zákazu odbočení vlevo na silnici I/11 před Havířovem do místní části Šumbark. Křižovatka na hlavním tahu od Ostravy je totiž podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nebezpečná, o čemž svědčí i řada dopravních nehod, které se tam v minulosti staly. Proti zákazu odbočení se v minulosti vyjádřily obce i některé firmy, hejtmanství ale jejich námitky zamítlo.
16. 9. 2019|